BLOG: Ines

Blog 16: Het einde van het jaar

Het einde van het jaar is in zicht. Voor sommige mensen betekent dit even relaxen, voor de meesten juist extra stress. Voor mij betekent dit nu dat dit de laatste blog is die ik schrijf. Hierin vertel ik jullie over het einde van het jaar en alle mogelijkheden voor het volgende jaar.

Verenigingen in je tweede jaar

Met de komst van het bindend studie advies, wat inhoudt dat je minstens 45 studiepunten in je eerste jaar moet halen, zijn er veel studenten (waaronder ik) die er bewust voor kiezen om in hun eerste jaar nog geen lid te worden van een studentenvereniging. Hier vallen een aantal dingen voor te zeggen. Een studentenvereniging kost veel tijd, of nou ja, kan veel tijd kosten. Zelf heb ik een beetje gemerkt dat het op zich prima te combineren valt, mits je alles goed plant. Het kan natuurlijk fijner zijn om niet de stress van de studie en de drukte van een vereniging tegelijkertijd te ervaren. Aan de andere kant zou ik jullie wel willen adviseren om het maximale uit je studententijd te halen. Dit kan natuurlijk ook zonder verenigingen. Je moet gewoon doen wat jou het leukste lijkt en waar jij je het meeste op je plek voelt en je vooral niet te veel door anderen of door wat men noemt ‘de verstandigste keuze’ te laten beïnvloeden. Nu ben je nog jong en kan het allemaal nog, dus doe het lekker! Maar zoals ik al zei ben ik zelf nog geen lid geworden in mijn eerste jaar en daar heb ik ook zeker geen spijt van achteraf. Ik heb een hele hoop andere dingen te doen gekregen waar ik evenveel plezier uit haal. Denk hierbij aan actief zijn bij je sport- en studievereniging. Zeker bij een vereniging als Christiaan Huygens is dit super leuk en heel goed mogelijk!

Laatste tentamenweek

De vierde tentamenweek is voor eerstejaars studenten Technische Wiskunde een relatief drukke, omdat je hier ook de semestervakken analyse 2 en algebra 1 afsluit. Er zijn in deze tentamenweek nog 18 studiepunten te scoren, wat betekent dat je pas na deze week weet of je je BSA hebt gehaald, of misschien zelfs je propedeuse, je P. Mocht dit niet zo zijn: niet getreurd! Aan het einde van de zomervakantie zijn nog herkansingen waarin je je laatste vakjes alsnog kan halen. Zo kan je vol goede moed aan je volgende studiejaar beginnen.

Mentor op EJW en OWee

Veel studenten schrijven zich aan het einde van hun eerste jaar in om mentor te worden bij het eerstejaarsweekend en de ontvangstweek. Hier zal je dan tien aankomend eerstejaars een week lang begeleiden en alle ins en outs van Delft laten zien. Tijdens het eerstejaars weekend zal je ze vooral veel bijbrengen over je studie en de studievereniging. Dit is super leuk, want zo ontstaan er gelijk banden tussen verschillende jaarlagen. Ook als ouderejaars kan je je nog opgeven als mentor! 

For those of you die net eindexamen hebben gedaan: ik hoop dat jullie woensdag een positief telefoontje hebben gehad en dat ik jullie allemaal vol goede moet terugzie op de campus volgend jaar. Voor de rest: ik hoop jullie met mijn blogs een beetje meer inzicht in de studie en het studentenleven in Delft heb kunnen geven en de uiteindelijke keuze iets eenvoudiger heb kunnen maken. Veel succes met je studiekeuze!

Groetjes, Ines

Blog 15: Tijd voor AkCie!

4 juni 2018
Alle studies in delft hebben een studievereniging die zich onder andere bezig houdt met onderwijs, maar ook met gezelligheid en sociaal contact tussen haar studenten. Deze vereniging bestaat uit een bestuur, dat alles aanstuurt, en losse commissies die verantwoordelijk zijn over bepaalde aspecten van de vereniging. Voor zo’n commissie wordt je gevraagd door het bestuur. Bij onze studievereniging, W.I.S.V. ‘Christiaan Huygens’ (afgekort: CH), heb je een aantal commissies die bestaan uit eerstejaars studenten. Zelf ben ik begin dit jaar gevraagd voor de AkCie, de activiteiten commissie. In deze blog vertel ik jullie wat ik allemaal met de AkCie doe.

Thema

Elk jaar heeft de AkCie een thema. Voorgaande jaren waren dit dingen zoals ‘what the fAkCie’, ‘attrAkCie’, ‘intergalAkCie’ en afgelopen jaar de ‘mindfAkCie’. Het thema van dit jaar is: de ‘rubber dAkCie’! Onze commissiekleur is magenta, of eigenlijk maCHenta, omdat we van de studievereniging CH zijn. Bij elk AkCieviteit proberen we iets van dit thema te gebruiken. Dit doen we meestal in de vorm van magentakleurige versiering of badeendjes.

ADSL

Bij onze studievereniging vinden we het belangrijk dat er een goede band is tussen de studenten en hun professoren. Daarom organiseert de AkCie in het begin van het collegejaar de ADSL. Dit staat voor Algemene Docenten Studenten Lounge. Ondanks dat de AkCie een eerstejaarscommissie is, is dit AkCieviteit is voor alle leden van CH. De ADSL is eigenlijk een gewone borrelavond in de /pub (de faculteitspub van EWI), maar dan zijn alle drankjes gratis voor de docenten. De studenten moeten echter wel gewoon betalen. Het idee hierachter is dat de studenten gezellig met hun docenten gaan praten. De docenten kunnen er dan voor kiezen om een rondje te halen! Zo kun je als student, naast dat het natuurlijk ook heel gezellig is, nog extra profiteren van socializen met de staff. Het was dit jaar weer een groot succes, en ik kijk nu al uit naar de ADSL van volgend jaar!

Ledenlunches

Ieder kwartaal kan je voor 1 euro gezellig en lekker komen lunchen in de /pub met je studiegenootjes in de pauze tussen de colleges door. Deze zogenoemde ledenlunches worden ook georganiseerd door de AkCie. Bij iedere ledenlunch is er een thema en een extra iets wat bij dit thema past. Voor de laatste ledenlunch, waar het thema ‘zomer’ was, hadden we bijvoorbeeld een slushpuppie machine gehuurd en deze uitgedeeld aan de mensen die op de ledenlunch waren. Dit is altijd super leuk, gezellig, erg lekker, en ook nog eens goedkoop!

AkCieviteit

De AkCie heeft in het jaar ruimte voor 1 vrije AkCieviteit. We mogen dus helemaal zelf invullen wat we hier gaan doen. Dit jaar wilden we op de campus gaan een lasergametoernooi organiseren maar helaas zat het weer niet mee en moest dit last minute gecanceld worden. Als alternatief hebben we gezellige spelletjes zoals sjoelen, jenga, een hele hoop gezelschapspellen en zelfs karaoke in de /pub gedaan. Zo hadden we ondanks de tegenslagen alsnog een hele leuke avond!

Groetjes, Ines

Blog 14: EJW en OWee

28 mei 2018
Aan het begin van het jaar zijn er voor alle aankomende studenten in Delft ontvangst activiteiten. Dit begint altijd met een EJW (eerstejaarsweekend), en vervolgens is de OWee (Ontvangst Week, de introductieweek van Delft). In deze blog vertel ik jullie wat dit precies inhoudt en waarom het belangrijk is om je hiervoor in te schrijven!

EJW

Met het eerstejaarsweekend verblijf je met je mede aankomend eerstejaars een weekend lang op een bepaalde locatie waar je elkaar leert kennen door sport en spel activiteiten en natuurlijk door samen te feesten. Verder wordt je van alles bijgebracht over de studie en vooral over de studievereniging en over studeren in Delft. Afgelopen jaar begon ons weekend op de faculteit waar we nog een uitgebreide rondleiding kregen van de mentoren. Dit is een van de weinige momenten in het jaar waarop je op het dak van EWI mag, wat absoluut een spectaculair uitzicht geeft. Vervolgens vertrokken we met de bus naar het verre zuiden (ergens in Brabant) om de rest van het weekend voort te zetten. Hier maak je kennis met onder andere het nieuwe bestuur van de studievereniging en alle eerstejaarscommissies. Dit is ook het eerste moment dat je hier je interesse voor kan doorgeven. Verder doe je heel veel spelletjes en zo leer je iedereen goed kennen, zowel je jaargenoten als ouderejaars (handig voor als je later ergens hulp bij nodig hebt!). Aan het eind van het weekend is er een moment voor de vorming van OWee groepjes. Hier maak je een groepje van 10 eerstejaars en kiezen jullie samen welk mentorenpaar jullie willen die jullie gedurende de hele OWee zullen begeleiden. Deze zijn op claimbasis, dus wees er snel bij ????.

OWee

De OWee bestaat uit vijf dagen (zondag tot en met donderdag) waarin je volledig wordt klaargestoomd voor het Delftse studentenleven. Op zondag is het grote openingsfeest op de markt in het centrum, wat echt heel vet is. In de rest van de OWee ga je vooral langs bij alle studentenverenigingen en kom je erachter wat Delft naast studeren nog meer te bieden heeft. In de OWee is ook hét moment om je in te schrijven bij een gezelligheid- of sportvereniging. Let wel op, want sommige verenigingen hebben een ledenstop of een selectieprocedure. Als je nog helemaal geen idee hebt wat je wil doen kan je langs op de infomarkt. Hier staan alle verenigingen en kan je al je vragen stellen. Verder zijn er bij de meeste verenigingen ook try outs en kan je bij bijvoorbeeld de roeivereniging een keertje in de boot zitten. Overdag heb je in principe een vast programma. Mocht je toch liever ergens ander zijn, dan is dat niet heel erg. Ook al je maaltijden zijn bij de OWee inbegrepen en die nuttig je op verenigingen of ergens in de stad waar de OWee organisatie dat heeft klaargezet. In de avond ben je vrij en mag je zelf kiezen naar welke feesten je wilt. Denk hierbij aan silent disco’s, schuimparty’s, live muziek en nog veel meer. De verenigingen halen alles uit de kast om nieuwe leden binnen te halen, dus soms komen er hele vette artiesten. 

Waarom?

Tijdens de EJW en OWee leer je echt je vrienden kennen. Daarom is het super belangrijk om hier bij te zijn. Natuurlijk ontmoet je nog genoeg mensen later, maar de meeste vriendengroepen op de studie ontstaan hier. Daarbij heeft Delft echt heel veel te bieden naast studeren en is de OWee de perfecte kans om erachter te komen wat jij wil en waar jij bij past. Schrijf je ook op tijd in, want sommige studieverenigingen hebben maar een beperkt aantal plekken!

Groetjes, Ines

Blog 13: Dreamteams

21 mei 2018
Naast bachelors, masters en PhD’s heeft de TU Delft een student nog veel meer te bieden. Een van deze dingen zijn de dreamteams. Er zijn twaalf verschillende dreamteams waar elke student deel van uit kan maken.

Wat is een dreamteam?

Dreamteams zijn teams van enkele tientallen studenten die een jaar lang hun studie (deels) op stop zetten om full- of parttime te werken aan innovatieve projecten uit naam van de Technische Universiteit. Misschien heb je al wel eens eerder gehoord van de Nuna, de Hyperloop of de Eco-Runner. Dit zijn drie van de bekendere dreamteams. Alle teams werken een jaar lang aan het vernieuwen en verbeteren van hun product dat vaak een vervoersmiddel is (boot, raceauto, raket, noem het maar op) om vervolgens te participeren in wedstrijden overal op de wereld. De Nuna, de wagen van het Nuon solar team, doet bijvoorbeeld ieder jaar mee aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië waar zij de afgelopen 8 jaar zes keer wereldkampioen zijn geworden en twee keer tweede. Dus naast het werken aan een cool project maak je bij je deelname aan een dreamteam vaak ook nog eens hele vette reizen.

Hoe kom je bij een dreamteam?

Voor een dreamteam moet je, eigenlijk net zoals ieder ander ‘baantje’, gewoon solliciteren. Het verschilt een beetje per dreamteam maar meestal stuur je een motivatie en een CV op waarna je uitgenodigd kan worden om op gesprek te komen. Na dit gesprek hoor je of je aangenomen bent en het jaar daarna fulltime aan de slag kan gaan als deel van het dreamteam. Weet je nog niet zo goed of een dreamteam iets voor jou is of twijfel je nog welk dreamteam jij het leukste vindt? Dan kan je altijd langsgaan bij de interesse- borrel of lunch waar je mensen kan spreken die zelf eerder al hebben deelgenomen aan een dreamteam en kijken wat het dreamteam precies doet, wat voor functies er allemaal beschikbaar zijn en wat het dreamteam allemaal wil bereiken. Zo kan je erachter komen of iets leuk is en of het bij jouw persoonlijke interesses past.

Wat doe je als student Technische Wiskunde bij een dreamteam?

Technische Wiskunde is een hele brede studie waarmee je een hele hoop posities binnen een dreamteam kan vervullen. Zo kan je je gaan bezighouden met de financiën en alle berekeningen daaromheen, maar ook met constructiemechanica, de data-analyse of zelfs met de marketing van het product. Het ligt er maar net aan waar jij je in gespecificeerd hebt tijdens je opleiding (in bijvoorbeeld je minor) en waar jouw persoonlijke interesses liggen. Heel veel mogelijkheden dus!

Groetjes, Ines

Blog 12: Het laatste kwartaal

14 mei 2018
Het laatste kwartaal is aangebroken en dat betekent dat daar ook de laatste loodjes bij komen kijken. In dit kwartaal volg je als eerstejaars student vier vakken. Twee hiervan,  Algebra 1 en Analyse 2, hadden we ook al in het derde kwartaal. We volgen nu ook twee nieuwe vakken: Inleiding Kansrekening en Modelleren-B.

Modelleren-B

Naar mijn mening is Modelleren-B het leukste vak van dit kwartaal, omdat het het meest praktijkgericht is. Het sluit (logischerwijs) aan op Modelleren-A, wat ik in het derde kwartaal heb afgesloten met een 8 ????! In plaats van in tweetallen, zoals bij Modelleren-A, werk je bij Modelleren-B in groepjes van 4. Bij de studie Technische Wiskunde werk je voornamelijk veel alleen. Hierdoor vind ik het juist extra leuk om weer eens iets in groepsverband te doen. Net zoals bij Modelleren-A sluit je dit vak af met een verslag in plaats van een tentamen. Dit brengt uiteraard deadline stress met zich mee, maar verlicht de druk in de tentamenweken ook heel erg.

Algebra 1

Elke donderdag hebben we van 9 tot 1 college in Leiden, samen met de Leidse wiskunde studenten. Deze ochtend begint altijd met een hoorcollege en eindigt met een werkcollege waar je aan je huiswerkopdrachten kan werken. Als je deze opdrachten inlevert krijg je er een cijfer voor. Als dit cijfer hoger is dan je eindtentamencijfer, telt hij mee voor je gemiddelde van dit vak. Dat is heel chill. Je kan je huiswerk op papier inleveren, of in PDF via de mail. In dat geval kan je je huiswerk inscannen, of je kan het maken in LaTeX. LaTeX is een soort wiskundig Word-programma, waarmee je makkelijker wiskunde kunt typen. In de eerste periode hebben we bij het vak Kaleidoscope leren werken met LaTeX. Dit is fijn, want je zal de rest van je studie al je verslagen en opdrachten die je op de computer maakt, maken in LaTeX. Algebra 1 is best wel een lastig vak. Het is heel abstract, wat het erg moeilijk te bevatten en te begrijpen maakt. Daarbij leren we weer een hele nieuwe vorm van notatie dan we hebben geleerd bij vakken als Wiskundige Structuren of Analyse. Maar het is wel leuk om deze uitdaging aan te gaan!

Analyse 2

Analyse 2 is ook een vak dat we al in de derde periode hadden. Bij Analyse 2 kijken we vooral veel naar functies. We kijken alleen niet meer naar functies zoals je die op de middelbare school hebt gehad van de vorm f(x), maar naar functies van een vorm zoals f(x,y). Deze functie bevat meer variabelen en is dus afhankelijk van meerdere waardes. Wanneer je zo’n functie tekent doe je dat dan ook niet in een 2D, maar in een 3D assenstelsel. Je hebt vast op de middelbare school weleens een raaklijn moeten opstellen aan de functie f(x). Als je kijkt naar dit soort 3D-functies doen we eigenlijk iets soortgelijks, alleen in plaats van een raaklijn krijg je dus een raakvlak waarvan je de formule op moet stellen. Ik vind Analyse 2 zelf een best wel moeilijk vak, maar het is goed te doen als je je er goed voor inzet.

Inleiding Kansrekening

Kansrekening is ons enige ‘echte nieuwe’ vak deze periode. Ook hier krijgen we weer een hele nieuwe notatie dus dat is vooral heel erg wennen en dat moet je even onder de knie krijgen voor je helemaal door hebt hoe het werkt. Ik vind dit vak best wel leuk omdat het weer wat praktijkgerichter is dan vakken als bijvoorbeeld Analyse 2 of Algebra 1. Zo hebben we bijvoorbeeld uitgerekend wat de kans is dat een verzekeringsmaatschappij te veel schadeclaims krijgt per jaar. Op deze manier krijg je ook een heel goed beeld van wat je later kan worden als je je studie hebt afgerond, want dit soort dingen zijn voor bedrijven heel belangrijk om te weten!

Groetjes, Ines

Blog 11: Hotspots in Delft

30 april 2018
Delft is een prachtige stad die veel te bieden heeft aan haar bewoners. Als student zijn er een aantal plekken waar je echt geweest moet zijn. In deze blog vertel ik jullie over deze hotspots!

Slagerij Leo van Vliet

Tegenover de oude kerk zit een slagerij. Deze slagerij is super populair onder studenten. Rond lunchtijd kan je hier zo een uur in de rij staan voor een legendarisch ‘broodje Leo’. Voor 3,10 euro geniet je van een heerlijk vers belegde Italiaanse bol met kwaliteitsvlees. Leo is ook populair bij de TU. Op veel ouderdagen en tijdens veel lunchlezingen kan je een broodje Leo bemachtigen. Leo verkoopt niet alleen broodjes, voor ‘gewoon’ vlees kan je er ook terecht. Dan mag je zelfs in een aparte (zelfs vaak kortere) rij staan. Er is helaas niet echt plek om even te zitten en je broodje op te eten, maar de smaak van de broodjes compenseert zeker voor dat gemis. Persoonlijk raad ik iedereen aan om bij Leo te lunchen als je een keer in Delft bent! (Tip: warme beenham met honingmosterdsaus is mijn favoriet)

Alev

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: na een lange nacht en een leuk feest ben je onderweg naar huis, maar je maag knort als een malle. Dan wil je natuurlijk niets liever dan een heerlijke kapsalon, Turkse pizza of kaassouffle. Laat dat nou precies zijn wat je kan krijgen bij Alev. Alev is een Turkse snackbar die bijna altijd de hele nacht door open is. Er is een supersnelle service dus je hoeft nooit lang te wachten, en je kan je snack met je vrienden aan een tafeltje opeten. Echt een uitkomst na een zware nacht!

Doerak

Een avondje niks te doen en op zoek naar gezelligheid? Nodig wat vrienden uit en je vindt het in de Doerak. In dit speciaalbierencafé kan je ervoor kiezen om gezellig te praten onder het genot van een drankje en wat nootjes, maar ze beschikken ook over een breed assortiment aan bordspelletjes en andere gezelligheidspelletjes. Ideaal voor een rustig avondje chillen met veel gezelligheid!

Snookercafé

In het snookercafé (wat zich tevens tegenover Alev bevindt) kan je naast snookertafels ook pooltafels en dartbanen huren tegen een goede prijs. Er is ook een bar met onder andere speciaalbieren. Zelf ga ik hier weleens heen met vrienden of huisgenoten om een keer iets anders te doen maar toch goed bij kunnen praten. Als je nog inspiratie zoekt voor een uitje met bijvoorbeeld je team of je commissie is het ook altijd een goede optie.

Döner Company

Zit je met schreeuwende trek in college en ben je de broodjes uit de kantine zat? Op de TU, naast de aula, bevind zich een Döner Company. Op wandelafstand van de faculteit en naast een pinautomaat: heel chill voor tijdens de pauze!

Groetjes, Ines

Blog 10: Bindend Studie Advies

Het Bindend Studie Advies is op alle studies van de TU Delft hetzelfde: 45 EC. Wat dit precies inhoudt en hoe het betrekking heeft tot het verloop van je studie vertel ik jullie in deze blog.

Studiepunten

Een bachelor opleiding, zoals bijvoorbeeld Technische Wiskunde, bestaat uit in totaal 180 EC. EC staat voor European Credit. Dit is een Europees vastgestelde maatstaaf van studielast. Één European Credit staat voor 28 uur studeren. Dit kan bestaan uit Hoorcolleges, werkcolleges, projecten, maar meestal is dit grotendeels ook zelfstudie. Bij de studie Technische wiskunde hebben we net iets meer dan de helft van de uren die je zou moeten maken aan contacturen. Dit zijn de uren waar je ook echt op de universiteit bent. Omdat een WO bachelor bestaat uit drie jaar, bestaat elk jaar uit 60 studiepunten. Deze punten zijn verdeeld over vakken. Hoeveel punten je per vak krijgt verschilt per vak en per studie. Bij het eerste jaar Technische Wiskunde zijn alle vakken 6 studiepunten waard. We hebben dan ook in totaal 10 vakken, verdeeld over de vier periodes. Sommige vakken zijn kwartaalvakken en duren maar 1 periode. Andere vakken zijn semestervakken die je twee periodes lang volgt.

Hoe een vak wordt beoordeeld verschilt ook weer per vak. De meeste vakken hebben een deeltentamen en een eindtentamen die vaak 40 om 60 procent uitmiddelen tot je eindcijfer. Wanneer dit eindcijfer een 5,8 of hoger is heb je het vak gehaald en meteen alle studiepunten voor dit vak binnen. Je kan dus niet van een zespuntsvak maar een aantal van deze punten halen. Je haalt ze of allemaal, of je haalt er geen. Mocht je een vak niet in 1 keer halen, dan kan je deze altijd nog herkansen. Dan telt alleen nog het cijfer van je herkansing mee, mits deze hoger is dan je eerste. Het is echter niet zo dat het niet uitmaakt of je een 6 of een 10 haalt. Je cijfers tellen mee in een gemiddelde waarmee je je bachelor uiteindelijk afsluit.

Het eerste jaar

Het eerste jaar bestaat uit 60 studiepunten. Het Bindend Studie Advies staat op 45 punten. Dit wil zeggen dat je in je eerste jaar minstens drie kwart van je studiepunten moet halen. Als dit niet lukt en je je eerste jaar afsluit met minder dan 45 behaalde studiepunten, moet je de opleiding verlaten en mag je niet starten in je tweede jaar. Hierna mag je vier jaar lang niet meer aan deze studie beginnen in Delft (wel aan een andere universiteit). Voor de moeilijke starters biedt de universiteit echter wel een uitkomst: de februariregeling. Als je je voor 1 februari uitschrijft ontvang je geen Bindend Studie Advies en mag je jezelf het jaar erop weer inschrijven voor het eerste jaar van dezelfde studie.

P in 1

Vroeger werd het behalen van 60 studiepunten (je hele eerste jaar) beloond met een propedeuse. Deze worden tegenwoordig echter niet meer uitgereikt, maar de therm ‘je P halen’ is nog niet uit de studententaal verdwenen. Als je alle 60 studiepunten in je eerste jaar haalt noemt men dit het halen van je ‘P in 1’. Als je dit haalt is dat erg goed!

Groetjes!

Blog 9: Studeren voor tentamens

16 april 2018
En studiejaar is opgedeeld in vier kwartalen. Aan het eind van elk kwartaal is er een tentamenweek. In deze week heb je geen colleges, en alleen maar toetsen van vakken die je in dat kwartaal hebt gevolgd. Op dit moment zijn we in de tentamenweek van het derde kwartaal. Dit betekent dat we deeltentamens hebben van de vakken algebra 1 en analyse 2 en een eindtentamen van het keuzevak. Dit betekent dat er veel gestudeerd moet worden. In deze blog vertel ik wat de studeermogelijkheden zijn in Delft.

Universiteitsbibliotheek (UB)

Misschien heb je hem wel eens gezien tijden een open dag of een meeloopdag. Op de campus, achter de aula, staat de universiteitsbibliotheek. Studenten noemen dit doorgaans de UB. De UB heeft heel veel functies. Allereerst beschikt de UB over alle boeken die je als student nodig zou kunnen hebben. Naast de gigantische boekenkast in de centrale hal zit er ook nog een hele opslag onder de UB. Verder zijn er een hele hoop kleine zaaltjes die je kan afhuren voor bijeenkomsten en vergaderingen. Waar ik zelf de UB het vaakst voor gebruik, is om te studeren. Er zijn studieplekken in de centrale hal, in de stilteruimte, in de toren, de oranje zaal en ga zo nog maar even door. Wat ik zelf het fijnst vind aan in de UB studeren is dat je heel weinig afleiding hebt en er een soort ‘sociale druk’ is om te studeren omdat iedereen hard bezig is.

Faculteit

Op de faculteit van Technische Wiskunde, EWI (Electrotechniek, Wiskunde en Informatica), is er ook ruimte voor zelfstudie. Beneden zijn er allemaal studieplekken waar je samen met studiegenootjes kan studeren. Dit kan vaak heel motiverend helpen. De gratis koffie en thee die je bij onze studievereniging, W.I.S.V. ‘Christiaan Huygens’, kan halen is ook zeker een mooie bijkomstigheid die komt kijken bij studeren op de faculteit. Op de tweede verdieping is er ook nog een modern ingerichte stilteruimte. Deze is zelfs zo fijn om te studeren, dat hij bijna altijd vol zit. Verder heeft EWI ook vergaderzaaltjes die je kan afhuren. Vaak moet je dit wel ruim van tevoren doen, anders zitten ze vol. Wiskunde en informatica heeft sinds kort ook een nieuw gebouw achter de faculteit van civiele techniek en aardwetenschappen. Hier hebben alle professoren een kantoortje en zijn ook een hoop nieuwe studieplekken. Dit is handig, want als je dan een vraag hebt kan je altijd even bij je professor aankloppen.

Thuis

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om lekker thuis te blijven. Dit heeft als voordeel dat je alles binnen handbereik hebt en niet het risico loopt om iets vergeet mee te nemen. Zelf ervaar ik echter als nadeel dat er thuis een hele hoop afleiding is wat je van je werk afhoudt. Dit heeft natuurlijk ook te maken met een stukje discipline ;). Al met al denk ik dat het het belangrijkst is om te kijken in welke omgeving jij het prettigst studeert!

Groetjes, Ines

Blog 8: Ouderdag

9 april 2018
Als eerstejaars kan je een commissie gaan doen bij onze studievereniging: W.I.S.V. ‘Christiaan Huygens’. Een van die commissies is de CHoCo, de CH Ouderdag Commissie. Deze commissie organiseert het SjaarsDiner (eerstejaarsdiner) en de ouderdag. Dit laatste is net geweest, en in deze blog vertel ik jullie wat we allemaal hebben gedaan.

Ochtend

De ouderdag begon om 9 uur in ons faculteitsgebouw, EWI. Na de koffie en het aanmelden verzamelden alle aanwezige eerstejaars wiskunde- en informaticastudenten en hun ouders in de collegezaal voor een algemene opening waar de voorzitter van de ChoCo en de voorzitter van de studievereniging een praatje hielden over wat de studievereniging is en over hoe de rest van de dag eruit ging zien. Vervolgens kregen we een rondleiding door het gebouw van een van de commissieleden van de CHoCo, die ons voorzag van leuke feitjes en weetjes over het gebouw.

Aangezien dit mijn vierde rondleiding door dit gebouw was had ik een hoop hiervan al gehoord. Wist je bijvoorbeeld dat de liften in EWI ooit de snelste liften van Europa waren, maar langzamer zijn gezet omdat er mensen flauw vielen in de lift? Of dat de lengte van de laagbouw even groot is als de hoogte van de hoogbouw? En dat EWI ontworpen is in de vorm van een magneet?

Na de rondleiding hadden de wiskundestudenten en hun ouders een proefcollege van Joost de Groot: onze docent Lineaire Algebra 1. Het ging over coderingstechnieken en het branden van CD’s, en hoe je hier fouten uit kan filteren. Erg interessant! Hierna was het tijd voor de lunch. Deze bestond uit heerlijke broodjes van de plaatselijke slagerij, Leo van Vliet. Zeker een aanrader om een keer langs te gaan en een broodje Leo te halen als je in Delft bent!

Middag

Het middagprogramma speelde zich af in het centrum van Delft. De CHoCo begeleidde de ouders lopend van de universiteit naar het centrum. Ik ben zelf eerst met mijn ouders naar mijn huis gereden zodat ze ook nog mijn kamer konden zien en daarna zijn we naar het centrum gelopen. Hier kregen we een rondvaart door de Delftse grachten wat ik super interessant vond. We kregen hier veel leuke weetjes te horen over de geschiedenis van Delft en hoe Delft en haar studenten door de jaren heen zijn veranderd. Ook zijn we het een en ander te weten gekomen over de gevels en huizen langs de gracht en de bruggen over de gracht. Het was ook nog eens super lekker weer, dus we hebben super genoten! 

Avond

In de avond was er nog een optionele pubquiz in de /pub (het faculteitscafe van EWI) en kon je daar ook pizza eten. Ik ben zelf met mijn ouders, broer en zus uiteten geweest in de stad, dat was ook heel leuk en gezellig.

De CHoCo had alles heel goed en leuk georganiseerd en het was daardoor en super geslaagde dag. Bedankt CHoCo!

Groetjes, Ines

Blog 7: De grootste misvattingen over Technische wiskunde

4 april 2018
Door langs te komen op een open dag of een meeloopdag te doen kom je veel te weten over the ins and outs van de studie Technische Wiskunde. Toch zijn er een aantal dingen waar de meeste mensen het toch bij het verkeerde eind hebben. In deze blog vertel ik jullie over de grootste misvattingen over de studie Technische Wiskunde.

‘Je bent alleen maar bezig met berekeningen maken.’

Veel mensen denken dat wiskunde alleen draait om getallen. In werkelijkheid blijkt het tegendeel waar te zijn. Voor wiskunde zijn ook juist analytische vaardigheden fundamenteel. Je leert om problemen van verschillende kanten te bekijken en benaderen. Vaak komt daar geen berekening bij te pas. Sterker nog, ik gebruik mijn rekenmachine zelden op deze studie. Een ander groot onderdeel van wiskunde is bewijzen. Dit is dan niet goniometrisch bewijzen zoals je op de middelbare school wellicht heb gedaan, maar vooral heb bewijzen van stellingen en theorieën. Soms moet je ook dingen kunnen bewijzen die voor jou heel logisch zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘0 is kleiner dan 1’. Het is hierbij belangrijk dat je maar een paar basisgegevens (axioma’s) als waar aan mag nemen.

Ten slotte is de studie Technische Wiskunde ook voornamelijk gericht op modelleren. Bij het vak modelleren-A benaderen we een praktisch probleem met een wiskundig model dat we in het programma Python hebben geprogrammeerd. Ook hier draait het vooral om ‘puzzelen’ en niet zo zeer om het berekenen, want dat doet de computer allemaal voor je :D 

Er lopen alleen maar nerds rond op deze studie.

Hiervoor was is zelf erg bang toen ik aan deze studie begon. Als ik dacht aan een student technische wiskunde zag ik al gauw iemand voor me die de hele dag achter zijn computer zat of de hele dag met zijn neus in de boeken en nooit iets tegen iemand zegt. Op het eerstejaarsweekend kwam ik er al snel achter dat dat helemaal niet zo was. Iedereen was super sociaal en aardig en ik vond een aantal mensen waarmee ik op een lijn zat en waarmee ik het heel goed kan vinden!

Alleen jongens studeren Technische Wiskunde

Zelf ben ik natuurlijk het levende bewijs dat dit niet zo is. Als ik aan iemand vertel dat ik Technische Wiskunde studeer, hoor ik vaak dingen als ‘Dan ben je zeker het enige meisje daar’. Maar wat veel mensen niet weten is dat Technische Wiskunde in Delft tot een van de studies met het hoogste percentage vrouwelijke studenten hoort. Samen met Bouwkunde en Industrieel Ontwerpen staat Technische Wiskunde vrij hoog met ruim 35% vrouwen. Dus het maakt niet uit of je een jongen of een meisje bent, zolang je maar veel van wiskunde houdt!

Groetjes, Ines

Blog 6: Studentensport

19 maart 2018
Van roeien tot paaldansen en van kitesurfen tot fitness: je kan het zo gek niet bedenken of je kan het beoefenen als student in Delft. In deze blog beschrijf ik hoe het sportleven als Delftse student in elkaar zit.

Sportverenigingen   

Net zoals vroeger bij je ouders thuis, kan je ook in Delft gewoon lid worden bij een sportvereniging. Hiervoor betaal je dan, net zoals bij de meeste sportverenigingen, contributie. In Delft zijn er echter verschillende soorten sportverenigingen: burgerverenigingen en studentenverenigingen. Als student kan je bij allebei lid worden. Ze verschillen op en aantal vlakken. Soms is het niveau van de hoogste teams anders. De meeste studentenverenigingen hebben geen eigen clubhuis of velden maar huren deze bij het sportcentrum of bij andere clubs. Dit resulteert wel in dat de contributie van een studentenvereniging vaak lager is dan die van een burgervereniging. Een ander verschil is dat studentenverenigingen alleen maar senioren teams hebben en meestal ook door studenten wordt bestuurt. Ik vin dit persoonlijk erg leuk, want dat maakt het net wat meer dan alleen sport. Ik zit bijvoorbeeld zelf bij de studentenhockeyclub Scoop. Op de foto zie je mijn team, dames 2. We hebben elke maand een borrel en daarbuiten ook veel andere leuke feestjes en activiteiten. Zo ontmoet je ook nog meer mensen wat de hele studentenervaring nog leuker maakt!

Onderverenigingen

Er zijn ook een aantal studentenverenigingen die de combinatie sport en gezelligheid mogelijk maken door middel van onderverenigingen. Deze verenigingen zijn gekoppeld aan de gezelligheidsvereniging. Dat betekent dat je wel lid moet zijn bij de gezelligheidsvereniging om bij de ondervereniging te kunnen sporten. Als je lid bent bij een gezelligheidsvereniging maar ook veel wilt sporten kan dit heel handig zijn, omdat je dan zeker weet dat je trainingstijden bijvoorbeeld niet samen zullen vallen met je borrelavonden en andere activiteiten.

CH Owls

Ook bij onze studievereniging, W.I.S.V. ‘Christiaan Huygens’, kan je sporten. De CH Owls is een voetbalteam die elke maandagavond te bewonderen is in de maandag-avond-competitie. Dit is een competitie voor studenten onderling die meer voor de lol is dan voor de winst. De CH Owls is voor zowel jongens als meiden van alle jaren. Leuk als je zin hebt om op maandag avond nog een balletje te trappen!

Sport & Cultuur centrum

Op de campus, naast onze faculteit EWI, bevindt zich het Sport & Cultuur centrum, voor de meeste studenten ook wel bekend als het S&C. Hier is de fitness, tennisbanen, sportzalen, voetbalvelden, hockeyvelden, andere soorten velden, dansstudio’s, en ga zo nog maar even door. Als student van de TU kan je voor een bedrag van slechts 110 euro per jaar een sportkaart kopen. Als je die hebt kan je onbeperkt gebruik maken van alle groepslessen die sport en cultuur aanbiedt. Dit is super divers en je kan je elke dag om 13:00 uur inschrijven voor de lessen van die avond. Maar let goed op, want sommige dingen zijn zo populair dat ze vaak al binnen een minuut vol zitten! Je kan ook een aanvullend fitnessabonnement kopen waarmee je vrij gebruik mag maken van de fitness zaal. Ook is er een kantine waar je heel lekker kan eten voor of na je training, en natuurlijk een biertje of limootje kan doen met je teamgenoten. Het sportcentrum maakt sporten voor studenten voordeliger en leuker!

Groetjes, Ines

Blog 5: Wonen in Delft

12 maart 2018
Eind oktober ben ik verhuisd naar wat naar mijn mening het allerleukste studentenhuis in Delft is. Hier woon ik met veertien andere jongens en meiden van allerlei verschillende leeftijden, studies en verenigingen. Dit is super leuk en gezellig. In deze blog vertel ik jullie wat er allemaal komt kijken bij op kamers wonen.

Instemmingen

Als je op zoek bent naar een kamer in Delft is het gebruikelijk om bij huizen te gaan hospiteren. Zo’n hospiteeravond noemen we hier een instemming. Wanneer een huis op zoek is naar een nieuwe huisgenoot plaatsen ze meestal een advertentie op websites zoals roombase of kamernet. Hierop zetten ze praktische informatie zoals de kosten en oppervlakte van de beschikbare kamer, maar meestal ook een leuk verhaaltje over het huis en over wat voor persoon ze zoeken. Hierop kan je al een beetje selecteren wat bij jou past en wat niet. Als een huis je aanspreekt kan je op de advertentie reageren met een leuk verhaaltje over wie jij bent en wie weet wordt je uitgenodigd voor de instemming. Hoeveel mensen er op een instemming zijn verschilt heel erg per huis en keer, evenals het verloop van de avond. Op een instemming is het de bedoeling dat je met alle huisgenoten praat. Daarna kiezen zij één iemand uit om bij hun te komen wonen. Ik zelf vind instemmingen altijd vooral heel gezellig, maar ook wel vermoeiend omdat het vaak heel lang duurt.

Tijdelijk of vast

Studenten in Delft hebben ook de mogelijkheid om een deel van hun studie, bijvoorbeeld een minor, master of stage, in het buitenland te doen. Veel studenten grijpen deze kans en knijpen er een periode of een semester tussenuit. Dit heeft als gevolg dat hun kamer een tijdje leeg komt te staan. Om de kosten hiervan te dekken vragen ze dan een andere student om hun kamer te onderhuren. Dit houdt in dat de eigenlijke bewoner alle meubels laat staan maar alle persoonlijke spullen tijdelijk verhuist waardoor de onderhuurder in de kamer kan wonen. Mijn eerste kamer was ook een onderhuurkamer. Ik kon hier maar 4 weken wonen, maar het was vooral heel fijn omdat ik dan actief instemmingen kon lopen en niet midden in de nacht nog terug naar mijn ouders hoefde. In deze periode ben ik ingestemd voor een nieuwe onderhuurkamer, waar ik drie maanden kon blijven. Het klikte erg goed met de medebewoners en toen er iemand weg ging en er een vaste kamer vrij kwam hebben ze mij daarvoor gevraagd. Een vaste kamer is heel chill omdat je weet dat je er zo lang kan blijven als je wil en je niet hoeft door te zoeken naar nieuwe huizen.

Alleen wonen

DUWO is een organisatie die woningen aanbiedt voor studenten. DUWO beheert grote studentencomplexen met huizen waar je met veel mensen kan wonen, maar ook éénpersoons studio’s. Als je in zo’n studio wilt wonen moet je jezelf inschrijven bij DUWO en word je op een wachtlijst geplaatst. Hoe hoog je wordt geplaatst heeft te maken met hoe ver je van Delft woont, maar ook met hoe vroeg je je inschrijft. Daarom is het belangrijk, als je interesse hebt in zo’n soort woning, om je zo vroeg mogelijk aan te melden zodat je ze snel mogelijk iets kan vinden. Ik wil jullie aanraden om daarom ook nu al te gaan kijken wat jouw opties zijn! Hoe eerder je erbij bent, hoe meer kans je hebt om iets te vinden wat bij jou past!

Samen wonen

Alle studentenhuizen zijn verschillend. Zo heb je huizen voor 2 personen, maar ook huizen waar men met 30 woont. Ook heb je mannenhuizen, vrouwenhuizen, gemengde huizen, huizen van een bepaalde vereniging of huizen met mensen van verschillende verenigingen. Sommige huizen zijn actiever dan andere. Ik woon zelf in een groot, actief, dubbelgemengd (mannen en vrouwen van verschillende verenigingen) huis. We doen veel dingen samen. Zo is er is elke avond huiseten en organiseren we regelmatig huisuitjes. Ook hebben we een jaarlijks huisweekend en kerstdiner. Ik vind dit altijd super leuk en gezellig en wat mij betreft maakt een actief huis de studenten ervaring compleet! Maar het moet natuurlijk wel bij jou passen.

Groetjes!

Blog 4: Vakken in het derde kwartaal

5 maart 2018
We zijn net begonnen in het derde kwartaal. Dat betekent dat we weer aan nieuwe vakken beginnen. In de eerste twee kwartalen hebben we in totaal 5 vakken van elk 6 punten afgesloten, en dus 30 studiepunten kunnen halen. Nu het derde kwartaal knallen!

Analyse 2

Analyse 2 is een zespuntsvak dat verspreid over het derde en vierde kwartaal gegeven wordt. Het sluit aan op het vak Analyse 1, wat we in het tweede kwartaal hebben gehad. Er zijn verder niet veel bijzonderheden aan dit vak.

Modelleren-A

Modelleren is in het eerste jaar opgesplitst in twee delen: modelleren-A en modelleren-B. Beide worden apart afgesloten en zijn drie studiepunten waard. Deze vakken zitten iets anders in elkaar dan de andere. Bij modelleren-A werk je een periode lang samen met een studiegenootje aan een wiskundig probleem. Deze analyseer je, je maakt er een wiskundig model van en hieruit los je het probleem op. Het model programmeer je in Python of MatLab. Dit zijn twee programmeertalen die we bij eerdere vakken hebben gehad. Van alles wat je doet maak je een verslag waarvoor je je eindcijfer krijgt. Er is dus geen tentamen. Je onderzoek is heel vrijblijvend. Je mag eerst kiezen uit vier problemen. Bij elk probleem horen een paar vaste opdrachten, maar je mag ook zelf wat opdrachten bedenken.

Ikzelf doe momenteel onderzoek naar de concentratie van medicijnen in bloed. Hierin onderzoek ik een medicijn en ga ik op zoek naar de optimale concentratie voor de beste werking van het medicijn. Dit doen we met differentiaalvergelijkingen. Ik vind modelleren een heel leuk vak omdat het heel praktijkgericht is. Het is heel leuk om een oplossing te vinden op een echt bestaand probleem. Het is wel veel werk, dus er moeten de nodige uurtjes thuis op de bank in gestopt worden.

Algebra in Leiden

Elke donderdag sta ik om 8:09 uur op station Delft. Om 9 uur begint namelijk ons algebra college. Maar deze is niet in EWI (ons faculteitsgebouw in Delft), maar in het Gorlaeus gebouw in Leiden. Samen met de Leidse wiskundestudenten volgen we dit vak in het derde en vierde kwartaal. Na het hoorcollege in de ochtend hebben we een werkcollege in het Snellius gebouw. Dit is het faculteitsgebouw van Wiskunde en Natuurwetenschappen van Universiteit Leiden. Om 13:00 uur zijn we alweer klaar en pakken we de trein terug. Voor Algebra hebben we elke week huiswerk opdrachten. De huiswerkopdrachten die je doet en waarvan het cijfer hoger is dan je tentamencijfer tellen elk voor twee procent mee. Dit is dus super chill! Dit vak in Leiden is ook een leuke en leerzame manier om wat van het studentenleven in andere steden mee te krijgen.

Keuzevak

Als laatste vak in het derde kwartaal hebben we een keuzevak. Hiervoor konden we kiezen uit drie vakken van andere studies, namelijk Elektriciteit en Magnetisme (van Electrical Engineering), Algoritmes en Datastructuren (van Computer Science and Engineering) en Mechanica en Relativiteitstheorie (van Technische Natuurkunde). Ik heb gekozen voor Mechanica en Relativiteitstheorie, wat we afgekort MechaRela noemen. We zijn nu bezig met de klassieke mechanica, waar we leren over onder andere de wetten van Newton, impulsmomenten, krachten en energieën. Bij de Speciale Relativiteitstheorie, wat we na de midtherms krijgen, kijken we naar tijdrek, lengtekrimp, het Doppler effect en Einsteins Axioma’s. Ook bij dit vak kan je al punten krijgen tijdens de colleges door vragen tussendoor goed te beantwoorden. Naast dat dat natuurlijk heel nice is, is het ook extra motiverend om naar college te gaan!

Al met al een hoop leuke vakken en we gaan weer ons best doen om ze allemaal te halen!

Groetjes!

Blog 3: Studievereniging

26 februari 2018
Alle studies in Delft hebben een studievereniging. De studie Technische Wiskunde deelt haar vereniging met de studie Technische Informatica. Deze heet W.I.S.V. ‘Christiaan Huygens’. De studievereniging houdt zich bezig met het onderwijs, maar ook met andere gezellige activiteiten. Zo kun je naast studeren nog veel meer dingen doen binnen je studie.

Onderwijs

De studievereniging houdt zich in verschillende opzichten bezig met het onderwijs. Christiaan Huygens biedt haar leden bijvoorbeeld alle studieboeken aan voor een scherpe prijs. Als student is dit heel chill, want zo weet je precies wanneer je welke boeken moet hebben en weet je zeker dat je de goede editie hebt. Daarbij hoef je je niet druk te maken dat je bent afgezet, want ze zijn goedkoper dan waar dan ook op het internet.

Ook heeft het bestuur een commissaris onderwijs voor zowel wiskunde als informatica die zich bezig houden met de kwaliteit van het onderwijs op de faculteit. Studenten worden hier ook bij betrokken via onder andere enquêtes en college responsie groepen. Deze commissies hebben elk kwartaal een bespreking waarin ze bespreken hoe het gaat in de colleges. Voor veel studenten is dit een fijne uitlaatklep, omdat je weet dat er dan ook echt iets mee gedaan wordt. Daarbij is het natuurlijk ook een leuke manier om extra betrokken te zijn bij je studie en studievereniging.

Gezelligheid

Christiaan Huygens telt in totaal 32 commissies. Als eerstejaars zijn er vijf commissies waar je deel van uit kan maken. Dit zijn de AkCie, SjaarCie, CHoCo, MeisCie en MaPhyA.

De SjaarCie organiseert een feest en een barbecue. Dit feest was afgelopen woensdag. Het thema was ‘ice age’ en het was een open feest. Dit betekent dat naast wiskunde- en informaticastudenten er ook anderen mochten komen, mits ze een kaartje hadden gekocht uiteraard. De SjaarCie had alles goed geregeld en het was een ontzettend ‘cool’ feest, haha.

De CHoCo organiseert een diner voor eerstejaars en de ouderdag. Deze is binnenkort, dus ik zal nog laten weten hoe het was.

De MeisCie is een commissie die activiteiten voor alle meisjes van CH organiseert. Zo kon je met sinterklaas met de MeisCie chocoladeletters versieren, wat super leuk was!

De MaPhyA is een commissie voor dubbele bachelor studenten, door dubbele bachelor studenten (wiskunde en natuurkunde). Hun activiteiten zijn dus ook alleen voor dubbels dus ik ben er nog nooit geweest, maar van wat ik hoor is dat altijd leuk!

De AkCie is de activiteitencommissie waarvan ik zelf deel uit maak. Onze eerste AkCieviteiten zijn al geweest. Dit waren de ADSL (Algemene Studenten Docenten Lounge) en de sinterklaaslunCH. Er komen nog twee ledenlunches aan en een AkCieviteit. Wat dat wordt is nog geheim, maar we doen ons best om het zo leuk mogelijk te maken. 

Groetjes, Ines

Blog 2: Vakantie op de TU

19 februari 2018
Ieder jaar is er voor alle studenten van de TU Delft een vakantie in de week na de tentamens van het tweede kwartaal. Dit is voor mij dus net geweest. Het fijne hieraan is dat je, mits je al je vakken gehaald hebt, niks aan je studie kan doen deze week. Een goede reden om maximaal te relaxen! En dit kan je op heel veel manieren doen.

Wispo

Een hoop studenten knijpen er in de vakantie een weekje tussenuit en zoeken de sneeuw op in de Alpen. Er zijn veel verenigingen die hun leden een optionele wintersport aanbieden. Studie-, gezelligheid- of sportvereniging, bijna elke vereniging organiseert wel wat. Zo ging onze studievereniging, Christiaan Huygens, op wispo naar Risoul. Dit wordt georganiseerd door een commissie bestaande uit tweedejaars studenten: de WiFi. Voorafgaand aan de wintersport organiseerde de WiFi ook een feest in een café in het centrum van Delft waarvoor alle ledenvan de studievereniging. Met het thema ‘Beware: escalation ahead’ hebben ze van veel studenten de aandacht voor de wispo getrokken. Helaas is er altijd maar een beperkt aantal plekken, dus als je mee wil moet je er snel bij zijn met je inschrijving. Met ongeveer 60 man zijn ze uiteindelijk vertrokken en hebben ze de pistes in Risoul onveilig gemaakt. Maar hoe leuk wintersport ook is, het kost natuurlijk niet niks. Daarbij lijkt het mij ook leuk om samen te gaan met mensen die je wat beter kent. Hierom ben ik dit jaar thuisgebleven.

Thuisvakantie

Ik heb mijn vakantie in mijn mooie huisje in Delft gespendeerd. Dit gaf de tijd om een hoop dingen gedaan te krijgen die al eventjes op mijn to-do-list stonden. Zo ben ik intern verhuisd naar een andere kamer. Gelukkig is er een Ikea in Delft wat het verhuizen erg leuk en makkelijk maakt. Naast mij waren er nog een aantal van mijn huisgenoten thuis. Samen hebben we ook wat dingen aan het huis geklust en het huislogo op de muur geschilderd. Maar als je steeds foto’s van wintersport-gangers voorbij ziet komen, krijg je toch ook een beetje verlangen naar de sneeuw. Daarom ben ik met 5 huisgenoten ook nog een dagje gaan snowboarden in SnowWorld. Dus toch nog een beetje op wispo. 

 

Vakantie in de UB

Zoals ik al zei is je vakantie alleen vrij als je al je vakken hebt gehaald. Want een tentamenweek betekent dat er ook weer hertentamens aan gaan komen. Bij onze studie zijn deze in de week van de midterms van het derde kwartaal. Ikzelf heb helaas ook nog niet alles gehaald, wat betekent dat ik over een paar weken nog een keertje mag knallen. Ik heb alleen geen colleges meer van deze vakken en daarom is het belangrijk om het zelf nog een beetje bij te houden. Dat betekent een paar vrije avonden en dagen in de UB. Dit is soms even doorzetten, maar het is natuurlijk wel belangrijk om je punten te halen!

Groetjes!

Blog 1: Introductie

12 februari 2018
Hoi allemaal! Mijn naam is Ines, en ik ben eerstejaars student Technische Wiskunde. Vanaf heden zal ik de blogs van Karel overnemen. In deze eerste blog zal ik mijzelf aan jullie voorstellen, en vertellen wat ik allemaal doe als Delftse student!

Studeren in Delft

Afgelopen augustus ben ik begonnen aan mijn studentenavontuur in Delft. Het EJW (eerstejaarsweekend) en de OWee (introductieweek van de TU Delft) kan ik iedere aankomend eerstejaars aanraden. Ik kende eerst niemand, maar ik heb daar meteen een hele hoop leuke mensen leren kennen. Ook heb ik heel veel over de stad geleerd en wat zij allemaal te bieden heeft voor een student.

Ik heb de bewuste keuze gemaakt om nog niet lid te worden bij een gezelligheidsvereniging. Dit had te maken met het feit dat ik mezelf daar nog te jong voor vond en het belangrijk vond om me in mijn eerste jaar op mijn studie te richten. Je ziet dat er heel veel studenten zijn die zich pas in hun tweede jaar inschrijven bij een vereniging. Ik heb zeker geen spijt van deze keuze. Daarbij kwamen er snel een hele hoop andere leuke dingen op mijn pad. Delft heeft namelijk heel veel te bieden voor studenten. Hierdoor kan iedereen zijn studententijd naar eigen wil inrichten. Uiteindelijk heb ik het nu alsnog heel druk met een hele hoop leuke dingen, en hou ik genoeg tijd over voor mijn studie!

Sporten en commissies

Zo had ik me ik de OWee ingeschreven bij de studenten hockeyclub ‘Scoop’, waar ik dit jaar in Dames 2 hockey en de penningmeester ben van de activiteitencommissie, het ‘A-team’. Deze commissie doe ik samen met 3 andere eerste- en tweedejaars Scoopers en iemand van het bestuur. Het leuke aan studentensport is dat het veel meer kan zijn dan alleen sporten. Ik heb een heel leuk team waarmee ik na elke training nog een limootje of een biertje drink, en met het A-team organiseer ik elk kwartaal een feest op het sportcentrum. Je kan zo actief zijn als je zelf wil. Door veel activiteiten buiten het sporten om mee te pakken, leer je weer veel mensen kennen, wat je studententijd nóg leuker maakt

Hiernaast ben ik een tijdje terug bij onze studievereniging, ‘Christiaan Huygens’, gevraagd voor de ‘AkCie’. Dit is de activiteitencommissie, bestaande uit 10 enthousiaste eerstejaars, en twee QQ’ers (mensen van het bestuur). Ook dit jaar heeft de AkCie weer een thema, en ik mag mezelf de trotse voorzitter der RubberdAkCie 2017-2018 noemen. Onze commissiekleur is maCHenta. Met de AkCie organiseren het hele jaar door sociale activiteiten voor alle leden van CH. Deze foto hieronder is gemaakt tijdens de commissiekickoff begin dit jaar, waar we als verkleed waren als maCHenta muizen.

Op kamers

Al voordat ik naar Delft kwam wist ik dat ik graag in een studentenhuis wilde wonen. Mijn ouders wonen niet heel ver van Delft, dus ik had geen haast en daarom alle tijd om het allerleukste huis uit te zoeken. Maar na een aantal weken elke dag op en neer reizen was ik er al snel klaar mee. Inmiddels woon ik in een super leuk groot studentenhuis in de stad. Dit is niet alleen heel praktisch, maar ook heel gezellig!

Ik hoop dat jullie nu iets meer over mij te weten zijn gekomen. Tot in de volgende blog!

Groetjes, Ines

/* */