Wander Wadman

http://medewerkers.tudelft.nl/typo3conf/ext/templavoila/mod1/index.php?id=22947#

Optimalisering van de snelheid van een drukpers

Wander Wadman, augustus 2007

PCM Uitgevers is één van de grootste uitgeverijen van Nederland. Ze produceert de Volkskrant, het NRC Handelsblad, het Algemeen Dagblad, de Trouw en diverse kleinere kranten. Voor het drukken van de kranten heeft PCM een vestiging in Amsterdam.

Iedere ochtend wordt in Amsterdam een groot aantal kranten gedrukt, waarna deze door vrachtwagens opgehaald en op tijd door Nederland gedistribueerd worden. De voorspelbaarheid van de werksnelheid van de pers is hiervoor erg belangrijk. De pers valt wel eens uit en ligt daarna voor een onzekere tijd stil. Hierdoor kan het zijn dat kranten te vroeg dan wel te laat klaar zijn ten opzichte van de af- en aanrijdende vrachtwagens. Dit zijn ongewenste situaties. Er zijn marges opgegeven waarbinnen het falen van het perssysteem ‘acceptachmod 644 W    bel’ is.

We hebben een maat gedefinieerd die aangeeft hoeveel de pers ‘faalt’ tijdens het productieproces. Vervolgens hebben we onderzocht of er een bepaalde optimale perssnelheid tussen twee storingen is, waarbij naar verwachting de mate van onacceptabel falen van het systeem het kleinst is