Dr.ir. F.C. (Femke) Vossepoel

Dr.ir. F.C. (Femke) Vossepoel

Profile

Als Universitair Hoofddocent bij de Technische Universiteit Delft, geeft Femke Vossepoel leiding aan een onderzoeksgroep van zes promovendi en een postdoc in data-assimilatie-onderzoek in de aardwetenschappen. De onderzoeksprojecten van deze groep gebruiken geodetische en geofysische waarnemingen voor het schatten van de toestand en parameters in numerieke modellen van aardsystemen. Onderzoeksonderwerpen zijn onder andere bodemdaling door gas- of grondwaterproductie, het schatten van het (toekomstig) optreden van aardbevingen, droogte, en de stabiliteit van hellingen.

Met een achtergrond in oceanografische data-assimilatie en gekoppelde oceaan-atmosfeer modellering, gecombineerd met ervaring in de olie- en gasindustrie en exploratiegeofysica, verbindt Femke Vossepoel verschillende disciplines en bereikt ze een breed publiek. In 2022 publiceerde ze samen met Geir Evensen en Peter Jan van Leeuwen een open-access tekstboek over de beginselen van data-assimilatie.

Van 2020 tot december 2023 was Femke Vossepoel sectiehoofd van de sectie reservoir engineering binnen de afdeling Geoscience and Engineering van de TU Delft. Met een grote interesse in veiligheid en klimaatweerbaarheid, is Femke Vossepoel ook lid van het management team van het Delft Safety and Security Institute en bestuurslid van het TU Delft Climate Safety and Security Centre (CASS). Ook is ze lid van de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) and de internationale KEM expert subpanel dat het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat adviseert over risicoschattingen van grondbeweging en geïnduceerde seismiciteit. Daarnaast coördineert Femke Vossepoel de bijdrage van de TU Delft aan Destination Earth (DestinE), een EU initiatief om een digital twin van de aarde te bouwen.

Met een basiskwalificatie onderwijs uit 2007 verkregen bij de Universiteit Utrecht, geeft Femke Vossepoel college in de BSc en MSc programmas van Applied Earth Sciences (AES) van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft. Voor masters-studenten in de programma's AES, Environmental Engineering, en Civil Engineering, heeft ze onder andere het keuzevak Data Assimilation for Geosciences ontwikkeld, en de cursus Effects of Subsurface Engineering. AES bachelor studenten kennen haar van de colleges over milieu-effectrapportage en bodemdaling in het eerste en derde studiejaar. Naast haar onderwijs aan de TU Delft wordt Femke Vossepoel regelmatig uitgenodigd als gastdocent bij internationale zomerscholen over data-assimilatie. Met de onderzoekers die ze begeleidt in hun onderzoek, heeft ze een sterke onderzoeksgroep opgezet.

Femke Vossepoel ontvangt onderzoeksfinanciering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO door het DeepNL onderzoeksprogramma dat tot doel heeft om het fundamentele begrip te verbeteren van de dynamiek van de diepe ondergrond onder invloed van menselijk handelen. Het Gebruikersondersteuning Ruimte-onderzoek van NWO financiert drie van haar huidige projecten waarin satellietdata een rol spelen. Het Delphi consortium en Petrobras financieren onderzoek naar het gebruik van geophysische waarnemingen voor het monitoren van stroming in de ondergrond en de gevolgen daarvan aan het grondoppervlak.
​​​​​​​
Femke Vossepoel’s interesse in data-assimilatie rijkt verder dan de aardwetenschappen. geosciences. Tijdens de Corona pandemie werkte ze samen aan een internationale assessment van de COVID pandemie. Met de ervaring van het werken in groepen met verschillende achtergronden, pleit Femke Vossepoel voor gendergelijkheid en is zij een actief lid (en voormalig hoofd van) het TU Delft vrouwennetwerk DEWIS.
 

Read more

Publications

Media

More media

Ancillary activities