Bachelorvernieuwing 2024/2025
Misschien heb je het al gehoord: de Bacheloropleiding Bouwkunde wordt vernieuwd!
Op dit moment werkt een groot team van docenten in samenwerking met de studentorganisaties aan een aantal verbeteringen van het bachelor onderwijs. Zo komt er in het nieuwe programma meer lucht en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Ook krijgen de inhoud en de didactiek van het onderwijs een update.
De invoering van de vernieuwde bachelor is gepland voor september 2024. Lees hieronder meer over de doelen en achtergronden van de vernieuwing, of klik hier om het interview te lezen met de Directeur Onderwijs, de Bachelorcoƶrdinator en het Hoofd Onderwijs- en Studentenzaken van onze faculteit.
Maar eerst even dit:
-
Zit je in het tweede of derde jaar van de bachelor en studeer je nominaal?
Dan heeft deze vernieuwing geen gevolgen voor jou.Studeer je niet nominaal, maar ga je je in het huidige studiejaar 2023-2024 wel inschrijven voor alle modules?
Dan hoef je verder niets te doen, want alle bestaande modules behouden hun geldigheid en aantal studiepunten. En bij de ingang van de vernieuwde bachelor in september 2024 maken we precies duidelijk welke vernieuwde modules je kunt volgen. Bovendien blijft het ook daarna nog een jaar mogelijk om tentamens en opdrachten in de huidige vorm te herkansen.Ben je van plan om je voor het huidige studiejaar 2023-2024 niet voor alle modules in te schrijven, om zo je studiedruk te spreiden?
Dat blijft natuurlijk mogelijk en dan is het slim om tijdens de intekenperiode van 27 november tot en met 8 december goed rekening te houden met de modules die in 2023-2024 voor de laatste keer in de huidige vorm of op de huidige plek worden aangeboden. De voorlopige overgangsregeling kan jou hierbij helpen. -
Ons huidige curriculum ā dat nu tien jaar bestaat ā is goed, maar er zijn ook aanleidingen voor verbetering:
- De werkdruk voor studenten en docenten is te hoog. Er is te weinig āluchtā in het curriculum.
- Het academische en wetenschappelijke gehalte van onze opleiding kan nog worden versterkt en er is behoefte aan meer keuzevrijheid.
- Om het curriculum te laten aansluiten bij actuele maatschappelijke thema's zoals de klimaatcrisis en digitalisering, zijn inhoudelijke aanpassingen nodig.
- Er zijn didactische vernieuwingen nodig, bijvoorbeeld rond de integratie van digitale hulpmiddelen, het opener maken van het onderwijs of challenge-based learning.
-
De curriculumstructuur wordt op verschillende manieren vernieuwd:
- Er komen vaste toetsweken (T) zonder contactonderwijs, zodat er voldoende tijd is voor presentaties en (her)tentamens.
- Aan het einde van het eerste en het derde kwartaal worden roostervrije persoonlijke-ontwikkelingsweken (P) ingevoegd, met telkens een compacte reflectieopdracht.
- De bestaande leerlijnen OV en AC gaan samen in de nieuwe leerlijn Wetenschap en Vaardigheden (WV) van zes modules, zodat er meer aandacht komt voor academische reflectie en digitale en persoonlijke vaardigheden.
- De leerlijnen ON (Ontwerpen), TE (Technologie), GR (Grondslagen) en MA (verkort tot Maatschappij) behouden hun namen. Alle leerlijnen worden vernieuwd qua inhoud en didactiek. Daarbij is bijzondere aandacht voor de relatie tussen de klimaatcrisis en de gebouwde omgeving, voor vermindering van de werkdruk en voor meer synergie binnen en tussen kwartalen.
- De ON-modules van het tweede jaar worden in het eerste en derde kwartaal geroosterd, om de docenteninzet en het ruimtegebruik beter te kunnen plannen.
- Het zesde semester komt in het teken te staan van keuzevrijheid en academische reflectie, waarbij de huidige ON5 en ON6 terugkeren als onderdelen van een Integraal Ontwerpproject (IOP). Dit semester blijft ook aangeboden worden in het najaar.
-
Het vernieuwde bachelorcurriculum zal volgens planning in september 2024 worden ingevoerd voor alle jaarlagen tegelijk. Op die manier profiteert iedereen zo snel mogelijk van alle voordelen, zoals minder werkdruk, meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en een actuelere inhoud en didactiek. Uiteraard maken we de overgang voor iedereen zo soepel mogelijk, of je nu nominaal studeert of je juist niet altijd alle modules kunt volgen.
-
In het huidige studiejaar 2023-2024 wordt het bachelorcurriculum nog in de huidige vorm aangeboden. Studeer je nominaal of studeer je niet nominaal maar ben je wel van plan om je in het komende studiejaar voor alle modules in te schrijven? Dan hoef je op dit moment niets extra's te doen. Alle bestaande modules behouden hun geldigheid en aantal studiepunten en vanaf september 2024 ga je automatisch vernieuwde modules volgen. Hoe de vernieuwde modules bestaande modules 'opvolgen' wordt geregeld in de definitieve 'overgangsregeling', in het zogeheten curriculumbesluit dat de decaan in februari 2024 neemt.
-
Ben je van plan om je voor het huidige studiejaar 2023-2024 niet voor alle modules in te schrijven om zo je studiedruk te spreiden, of wil je een meerjarenplanning voor je studie maken? Dan is het slim om hierbij rekening te houden met het schema van de voorlopige overgangsregeling. Daarin is te zien welke modules elkaar āopvolgenā; dat wil zeggen dat ze inhoudelijk het meeste op elkaar lijken.
-
Meeste modules krijgen een logische opvolger in hetzelfde semester
De meeste modules krijgen in 2024-2025 een logische āopvolgerā in hetzelfde semester, waarbij alleen het begin van de vakcode verandert (BK wordt BKB). Een voorbeeld: Grondslagen 2 blijft gegeven worden in het derde kwartaal van het eerste jaar (BK2GR2 wordt opgevolgd door BKB2GR2). -
Vijf modules wisselen van semester
Vijf modules zullen alleen van semester wisselen, hetgeen in het schema van de voorlopige overgangsregeling wordt aangegeven met *. Als voorbeeld: Grondslagen 3 (BK3GR3) wordt vanaf 2024-2025 niet in het najaars- maar in het voorjaarssemester gegeven (BKB4GR3). -
Vier modules wisselen van studiejaar
Er zijn vier modules die gaan wisselen van studiejaar: twee tussen jaar 1 en 2 en twee tussen jaar 2 en 3, in het schema van de voorlopige overgangsregeling aangegeven met **. Het is verstandig om je in ieder geval voor deze modules in te schrijven en te proberen deze te halen, zodat je vanaf september 2024 met een zo compleet mogelijk jaarprogramma kunt starten.
Om te voorkomen dat je modules mist of studievertraging oploopt, bieden we in het overgangsjaar 2024-2025 de naar een eerder studiejaar verplaatste modules OV3 (de āopvolgerā: WV3) en MA3 extra aan:
- Nominale studenten die in studiejaar 2024-2025 aan hun tweede jaar beginnen, hebben de oude module OV3 nog niet gevolgd.
Deze module wordt daarom in nieuwe vorm (WV3) in het overgangsjaar extra aangeboden in het tweede kwartaal. Nominale studenten moeten deze module volgen. Dit is in plaats van de module WV4, dat gelijkwaardig is aan de oude module AC1 die nominale tweedejaars studenten al hebben gevolgd.
- Nominale studenten die in studiejaar 2024-2025 aan hun derde jaar beginnen, hebben de module MA3 in het oude curriculum nog niet gevolgd.
Deze module wordt daarom in nieuwe vorm (MA3) in het overgangsjaar extra aangeboden in het eerste en derde kwartaal. Nominale studenten moeten deze module volgen. Dit is in plaats van de module TE5 die gelijkwaardig is aan de oude module TE4 die nominale derdejaars studenten al hebben gevolgd.
Mocht je situatie anders zijn dan hierboven beschreven, gebruik dan de planningstool. Heb je daarna nog een vraag, stuur dan een e-mail naar bachelorvernieuwing-bk@tudelft.nl, of stel je vraag in de chat.
-
Intekenen voor het voorjaarssemester 2023-2024
Voor de intekenperiode voor het voorjaar van studiejaar 2023-2024 is ons advies om je in ieder geval in te tekenen voor zoveel mogelijk modules uit eerdere semesters die je nog niet hebt gehaald of nog moet herkansen, zodat je bestaande semesters en jaren zoveel mogelijk kunt afronden.
Verder kun je in het schema zien welke module voor welke in de plaats komt: als je een module in de linkerkolom aan het eind van studiejaar 2023-2024 behaald hebt, dan hoef je de āopvolgerā vanaf september 2024 niet te volgen. Een voorbeeld: als je ON5 gehaald hebt, hoef je IOP1 niet te doen.Ook kan je de speciale planningstool bekijken waarin je kunt zien wat het wel of niet volgen van een module voor jou betekent, zodat je een meerjarenplanning kunt maken.
-
In studiejaar 2024-2025 kun je alle modules die je dan al wel gevolgd hebt maar nog niet of niet helemaal gehaald hebt nog twee maal in hun huidige vorm herkansen. Dat kan in de T-week waarin ook de āopvolgerā van de module wordt getoetst, en in de T-week waarin die wordt herkanst. ON-modules herkans je in het zomeratelier of ānieuwe stijlā.
-
- De komende periode wordt er nog hard gewerkt aan de uitwerking van de vernieuwde bachelor. In het voorjaar van 2024 wordt de definitieve overgangsregeling bekendgemaakt.
- Het vernieuwde bachelor programma gaat in september 2024 van start.
Waar kan ik met vragen terecht?
- Op 21 november 2023 vindt om 12:45 uur een informatiesessie en Q&A plaats in de Oostserre. De Directeur Onderwijs MaartenJan Hoekstra licht de Bachelorvernieuwing uitgebreid toe en geeft antwoord op jouw vragen.
- Je kunt je ook vraag stellen tijdens een van de open spreekuren die worden georganiseerd voor en in de intekenperiode (12.45 - 13.45 uur in BG.Oost 240). En wel op:
- Maandag 27 november en 4 december
- Woensdag 22 november, 29 november en 6 december - Voor specifieke vragen over het intekenen kun je mailen naar: enrolment-bk@tudelft.nl.
- Voor algemene vragen over de bachelorvernieuwing kun je contact opnemen met Onderwijs- en Studentenzaken: Bachelorvernieuwing-BK@tudelft.nl.
- Of stel je vragen aan Bas, onze student-assistent Onderwijs- en Studentzaken via de chat! Bas probeert binnen 24 uur te antwoorden: