Nieuws

317 resultaten
rss
12 oktober 2017

Studenten Nuon Solar Team opnieuw wereldkampioen

Studenten van het nuon Solar Team hebben de 14e Bridgestone World Solar Challenge gewonnen, het officieuze wereldkampioenschap voor zonneauto’s in Australië. Na vijf dagen racen kwam zonneauto Nuna9 vanmorgen om circa kwart voor zeven Nederlandse tijd over de finish in Adelaide. Het team deed vier dagen en ruim zes uur over de 3.000 kilometer lange race. Het is alweer de zevende keer dat het Nuon Solar Team wereldkampioen zonneracen is geworden.

08 oktober 2017

Hitte belangrijkste vijand op eerste racedag in Australië

Succes voor de studenten van Nuon Solar Team tijdens de eerste racedag in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië: het team vertrok als vierde, maar schoof na diverse inhaalacties op naar de eerste plaats. Als laatste werd het team van Tokai University ingehaald, al jaren de grootste concurrent van het Nuon Solar Team. Western Sydney Solar Team eindigde de dag op een mooie derde plaats, gevolgd door Twente en België. De belangrijkste vijand van vandaag was de bijna ondragelijke hitte: de temperatuur in Nuna9 liep op tot boven de vijftig graden Celsius.

19 september 2017

Kornelis Blok in diverse media over broeikasgassen

De zware industrie in Nederland stoot nagenoeg evenveel broeikasgassen uit als in 2005. In dat jaar werd een begin gemaakt met het Europese systeem van emissierechten voor broeikasgassen. Doel van dat systeem, het EU Emission Trading System (ETS), was bedrijven te laten betalen voor het uitstoten van broeikasgassen waardoor ze die uitstoot vanzelf zouden verlagen. Dat is nauwelijks gebeurd. Kornelis Blok, hoogleraar energiesystemen aan de TU Delft, ziet meerdere oorzaken voor de trage verbetering van de bedrijven.

12 september 2017

Zofia Lukszo op topvrouwatwork.nl: Een auto als energiecentrale

Een auto die een elektriciteitscentrale vervangt. Het klinkt als het ene kwaad verruilen voor het andere. Maar wat nu als die auto een schone waterstofauto is en de elektriciteit die hij opwekt groen en duurzaam? Dan krijg je een verschuiving in de gedachtegang die we al sinds de komst van de T-Ford honderd jaar geleden aanhouden.

11 september 2017

Onderzoeker TU Delft tovert lucht om in alcohol

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar TU Delft-promovendus Ming Ma heeft echt een manier gevonden om alcohol uit de lucht te halen. Wat nauwkeuriger gezegd heeft hij een manier ontdekt om het elektroreductieproces van CO2 zo effectief en nauwkeurig te beheersen dat er een breed scala aan nuttige producten, waaronder alcohol, mee kan worden geproduceerd. Zo kan CO2 als hulpbron worden ingezet, wat weleens cruciaal kan blijken te zijn bij het tegengaan van klimaatverandering. Hij promoveert op 14 september.