Door middel van technologie reflecteren op diverse, soms duistere, toekomstscenario’s. Dat was de opdracht voor studenten van het mastervak Interactive Technology Design aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Studenten ontwerpen interactieve objecten die afkomstig kunnen zijn uit een fictieve toekomst. Op woensdagmiddag 5 juli zijn de resultaten te zien tijdens de Interactive Technology Design (ITD)-tentoonstelling op de faculteit Industrieel Ontwerpen.

"De bedoeling van dit vak is om met design en technologie mensen aan het denken te zetten over wat ons mogelijk in de toekomst te wachten staat,’ zegt docent Aadjan van der Helm van de TU Delft. ‘Wat de TV-serie Black Mirror probeert te doen met beelden en verhalen, doen wij met technologie."

Toekomstscenario’s
Denk aan een toekomst waarin data over ieders gezondheid zo in de gaten gehouden wordt. Daarin bepaalt een algoritme welke producten je in de supermarkt mag kopen en welke niet. Of een toekomst waarin iedereen via een geïmplanteerd ‘smart organ’ gelinkt is aan een duurzame ideologie, volgens de regering dé manier om de aarde te redden. Zo lang burgers goede, duurzame keuzes maken, blijft dat orgaan kunstmatig hun leven verlengen.

Dit zijn twee voorbeelden van de twintig studentprojecten die op 5 juli te zien zijn. De studenten konden kiezen uit zeven topics en hebben daar vervolgens toekomstscenario’s voor geschreven. De scenario’s zijn speculatief, maar wel gebaseerd op de extrapolatie van actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Vervolgens hebben ze een interactieve belevingen ontworpen die het mogelijk maakt de scenario te ervaren.

Aparte ruimtes
Tijdens de tentoonstelling worden de objecten zoveel mogelijk in aparte ruimtes tentoongesteld. ‘Ieder object heeft een andere sfeer nodig om de juiste toekomstbeleving te creëren,’ zegt Van der Helm. ‘Dus is de omgeving soms vrolijk, soms duister, soms rustig en soms juist rumoerig. Dat, samen met videobeelden en natuurlijk de objecten zelf, dragen bij aan een bijzondere ervaring die mensen hopelijk aan het denken zet over hun toekomst.’

De ITD-tentoonstelling vindt plaats op woensdag 5 juli van 14:00-18:00 uur in studio’s 1-11 op de eerste verdieping van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. v

Meer informatie