Exceed!’17: Ontwerp om over na te denken

07 juni 2017 00:00 t/m 22 juni 2017 18:00 - Locatie: Faculteit Industrieel Ontwerpen, TU Delft - Door: Communication

Van 7 tot 22 juni ben je van harte welkom op de Exceed! ´17-tentoonstelling. Tijdens Exceed! ´17 zijn 25 van de meest opvallende, excellerende ontwerpprojecten van studenten, PhD-kandidaten en onderzoekers van de faculteit IO van de afgelopen twee jaar te zien. De geselecteerde projecten zijn uiteenlopend, maar hebben ten minste één ding gemeen: ze zetten je aan het denken.

Exceed! ’17 is een opmaat naar het vijftigjarige jubileum van de faculteit IO in 2019. De bedoeling van de tentoonstelling is onder andere reflecteren op en debat oproepen over de rol van de verschillende (vaak overlappende) ontwerpgebieden, onderzoek en technologie, en hoe die onderling samenhangen.

Een voorbeeld hiervan is het afstudeerproject van Jet Gispen. Ontwerp gaat voor haar per definitie over ethische vraagstukken. Want wanneer is een ontwerp goed of nuttig en wie bepaalt dat? Naar deze ethische dimensie van ontwerpen, is echter nog geen goed onderzoek gedaan. Jet ontwierp daarom een toolbox om ontwerpers bewust te maken van de ethische kanten van hun werk.

´Ren voor je leven´
Het project van PhD-kandidaat Steven Fokkinga zet eveneens aan het denken. Hij stelt dat ontwerpers er ten onrechte van uitgaan dat positieve emoties altijd gewenst zijn en negatieve emoties altijd ongewenst. Maar negatieve emoties – denk aan angst of droefheid – kunnen eveneens een rijke, waardevolle mentale beleving oproepen. In de kunst is hier altijd volop aandacht voor geweest, maar tot op heden niet in de ontwerptheorie, stelt Steven.

Steven ontwierp een apparaatje - 'Ren voor je leven' – dat doelbewust angstgevoelens creëert om hardlopers sneller en vaker te laten hardlopen. Door middel van visuele, auditieve en tactiele feedback krijgt de hardloper de indruk dat hij door iets achterna wordt gezeten. Of het werkt en wat de sporters ervan vinden, kun je uitvinden op de tentoonstelling.

Opening Exceed! ‘17
Jeroen Tas, Chief Innovation & Strategy Officer en Member Executive Committee of Royal Philips, opent op woensdag 7 juni vanaf 12:45 uur de tentoonstelling Exceed! ´17 in de centrale hal van de faculteit IO. Aansluitend (vanaf ca. 13:00 uur) geeft Jeroen een lunchlezing in de IDE Arena.

• Klik hier voor meer informatie

Meer informatie

Exceed! vindt plaats van woensdag 7 tot en met donderdag 22 juni 2017, in de hal van de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft.