Assistent professor Jun Wu van de faculteit IO presenteert op vrijdag 16 juni in de Rode Hoed in Amsterdam zijn onderzoek aan wetenschapsjournalisten tijdens het NWO-evenement Bessensap. Hij laat zien hoe natuurlijke evolutieprocessen kunnen helpen bij het creëren van sterke interne structuren voor 3D-prints.

In zijn praatje legt Jun uit hoe het natuurlijke evolutieproces kan helpen om efficiëntere en robuuste structuren voor 3D-prints te ontwerpen. Dergelijke van buitenaf onzichtbare interne structuren bepalen de mechanische sterkte van 3D-geprinte objecten. Het is dus van belang om structuren te vinden die mechanisch sterk en lichtgewicht zijn (om zo de materiaalkosten van 3D-prints zo laag mogelijk te houden).

Om stevige interne structuren voor 3D-prints te ontwikkelen, liet Jun zich inspireren door de natuurlijke structuur van menselijke botten. Door middel van een evolutieproces groeien deze natuurlijke objecten tot een robuuste status om de externe krachten doeltreffend te ondersteunen. In het bot kunnen we zeer geoptimaliseerde microstructuren identificeren. Deze sponsachtige microstructuren zijn lichtgewicht, maar zijn op een slimme manier georganiseerd om ons lichaam stevigheid te bieden en om verschillende krachten te ondersteunen die we ervaren in het dagelijks leven. Jun ontwikkelde een algoritme dat deze botachtige microstructuren kan genereren.

Bessensap
Bessensap wordt jaarlijks georganiseerd door NWO in samenwerking met de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek Nederland (VWN). De hele dag staat in het teken van ontmoeting en kennisuitwisseling tussen onderzoekers en de pers. Er zijn diverse presentaties, workshops en debatten. De toegang is gratis. Klik hier voor meer informatie over en om je aan te melden voor Bessensap.