IO aanwezig op de World Design Summit in Montreal: 'Design-for-DIY methodologie toegepast op modeontwerp'

17 oktober 2017 00:00 - Locatie: Montreal, Canada - Door: Communication

Tijdens de World Design Summit (WDS) van 16 tot en met 25 oktober in Montreal (Canada), presenteren IO-docent Jan Willem Hoftijzer en onderzoekster Danielle Martin van UQAM (L'Université du Québec à Montréal) op 17 oktober de resultaten en conclusies van hun studie 'Fashion-Design-for-DIY'.

De studie is gekoppeld aan het PhD-project van Jan Willem dat betrekking heeft op ‘Designing for DIY’ (DfDIY) in relatie tot gebruiksproducten.

De interactieve sessie ‘Fashion-design-for-DIY; enabling Do-it-Yourself to support awareness and responsible consumption’ in Montreal gaat vooral in op de interdisciplinaire methodologie van DfDIY. Het doel van DfDIY is het vergroten van bewustzijn en waardering van hoe objecten en hoe kleding tot stand zijn gekomen.

De sessie die de onderzoekers verzorgen tijdens de WDS gaat in op de resultaten en conclusies uit een reeks design-experimenten (‘research by design’), uitgevoerd door aspirant fashion designers. De experimenten hebben geholpen bij het ontwikkelen van kennis ten aanzien van de ‘Fashion-Design-for-DIY poiesis’.

Naast onderzoeker is Danielle Martin ook een bekend modeontwerpster in Canada. Een recent project van haar betreft het ontwerp van de jurk van de hoofdrolspeelster in de Hollywoodfilm ‘Mother’.

Design for DIY framework (Jan Willem)

Studentenwerk van FDfDIY (Plet)