EuroSDI Workshop Sustainable Open Data Business Models for NMCAs

18 september 2017 09:00 t/m 19 september 2017 12:00 - Locatie: TU Delft, faculteit Bouwkunde, Berlagezalen I en II - Door: Webredactie OTB

Het vrijgeven van overheidsdata als open data voor publiek en commercieel gebruik moet bijdragen aan meerdere overheidsambities, zoals economische groei en oplossingen voor maatschappelijke problemen. Het uitvoeren van een opendatabeleid en de data op kwalitatief hoog niveau houden is een echter een uitdaging voor de overheids- en semi-overheidsorganisaties die de data verzamelen en beheren.

Zij moeten een nieuw verdienmodel ontwikkelen rond de nu gratis beschikbare komende data. De businessmodellen zijn tot nu gebaseerd geweest op abonnementen en overige betalingen voor gebruik van overheidsdata. Met het vrijgeven van data kan ook de grip op kwaliteit onbedoeld verminderen en het contact met gebruikers afnemen. Ook ieders privacy moet gewaarborgd zijn met het vrijkomen van deze data.

Aan de andere kant kunnen overheidsorganisaties ook profiteren van het vrijgeven van hun data,  bijvoorbeeld doordat ze meer feedback van gebruikers kunnen krijgen, zowel van particulieren als van professionele organisaties. Deze zouden zelfs data kunnen aanleveren.

Open data luiden, kortom, een nieuwe fase in voor dataverzamelende en beherende organisaties.

Op de workshop zullen de bevindingen van national mapping and cadastral agencies (NMCAs) in enkele Europese landen (?) worden gepresenteerd.

Aan bod komt onder meer:

  • resultaten van de online-enquête uit april 2017, uitgevoerd door het Kenniscentrum Open Data
  • mogelijke financieringsmodellen en hun slagingskans op de lange termijn
  • de eerste effecten van open data op de operationele kosten van (semi-)overheidsdiensten
  • herfinancieringsmogelijkheden na het wegvallen van inkomsten uit data
  • in hoeverre de beschikbaarheid van open data aan de verwachtingen voldoet
  • overige uitdagingen bij het creëren van open data
  • de mogelijkheden voor een pan-Europese open data-infrastructuur.

Programma

www.eurosdr.net

Aanmelding

secretariaat-otb@tudelft.nl

Deelname is gratis.