Litouwen kent sinds de 90’er jaren een bevolkingsdaling van meer dan 20 procent. Dit maakt Litouwen een van de snelst krimpende landen ter wereld.

Sinds de jaren 1990 is de geopolitieke en economische positie van Litouwen radicaal verschoven. Nadat het land haar onafhankelijkheid had herwonnen op de Sovjet Unie, werd de democratische ontwikkeling ingezet. Deze transitieperiode ging gepaard met sterke bevolkingsdaling en groeiende ruimtelijke ongelijkheden. Werd in de socialistische periode nog gepleit voor gelijke spreiding van bevolking en economische activiteit, tegenwoordig is de economische groei en het demografisch potentieel geconcentreerd in enkele grootstedelijke regio’s, en vooral in Vilnius. De extreme bevolkingsafname en de ongelijkmatige ruimtelijke ontwikkeling kunnen worden beschouwd als een bedreiging voor de economische en maatschappelijke stabiliteit van Litouwen.

Het doel van dit proefschrift is om meer inzicht te krijgen in de recente sociaal-ruimtelijke transformatieprocessen en de gevolgen daarvan in Litouwen. In dit proefschrift onderzoeken we de belangrijkste kenmerken en oorzaken van sociaal-ruimtelijke verandering. Het proefschrift laat zien waarom we ons ondanks de economische groei en de hogere levensstandaard zorgen moeten maken omdat Litouwen te maken heeft met grote uitdagingen als gevolg van de extreme bevolkingsafname en de toenemende sociaal-ruimtelijke ongelijkheid. Deze studie biedt inzicht in de ontwikkelingsprocessen en laat zien hoe de in de Sovjet-Unie ontworpen sociaal-ruimtelijke structuren zich hebben aangepast aan de markteconomie.

Informatie proefschrift

Voor inzage in het proefschrift kunt u kijken in de TU Delft Repository, de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Tevens is dit proefschrift binnenkort zichtbaar op http://abe.tudelft.nl/ (Open access proefschriftenserie 'Architecture and the Built Environment'). 

Praktische informatie

  • Datum en tijdstip: vrijdag 29 september 2017, 10:00 uur
  • Locatie: Senaatzaal, Aula TU Delft