Promotie Ö. Gül: nanodraadjes

18 oktober 2017 15:00 - Locatie: Aula, TU Delft - Door: Webredactie

Ballistic Majorana nanowire devices. Promotor 1: Prof.dr.ir. L.P. Kouwenhoven (TNW); Promotor 2: Prof.dr. E.P.A.M. Bakkers (TNW).

Dit proefschrift rapporteert een serie elektronen transport experimenten op halfgeleider nanodraden met als doel de hypothetische topologische kwantumberekening te realiseren. Een topologische kwantumcomputer manipuleert informatie die niet-lokaal is opgeslagen in de topologie van een fysisch systeem. Een dergelijke operatie heeft voordelen ten opzichte van de huidige kwantumberekeningsplatforms door zijn robuustheid tegen lokale bronnen van decoherentie, wat een natuurlijke fouttolerantie biedt. Tussen verschillende kandidaat-platforms om topologische kwantumberekening te realiseren, zijn halfgeleider nanodraden met een sterke spin-baankoppeling gekoppeld aan conventionele supergeleiders naar voren gekomen als een veelbelovend platform. De voorspelde topologische eigenschappen van een dergelijk systeem zijn verbonden met de verschijning van Majorana modes.

De aanwezigheid van wanorde werd beschouwd als het belangrijkste obstakel voor de realisatie van een topologische kwantumcomputer op basis van halfgeleider nanodraden. Wanorde kan de experimenteel meetbare eigenschappen van Majoranas nabootsen, of kan de belofte van fouttolerantie ineffectief maken. De experimenten in dit proefschrift streven ernaar om de wanorde op het oppervlak van de nanodraad en in het contactvlak tussen de nanodraad en de supergeleider te elimineren. Na een reeks onderzoeken die materiaalverbeteringen aantonen konden ballistische Majorana nanodraad devices gerealiseerd worden.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt u kijken in de TU Delft Repository, de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.