Promotie J.F.G. Schneiders: PIV

14 december 2017 15:00 - Locatie: Aula, TU Delft - Door: webredactie

Bridging PIV spatial and temporal resolution using governing equations and development of the coaxial volumetric velocimeter. Promotor: Prof.dr. F. Scarano (LR).

Het werk presenteert een brug tussen de experimentele wereld van windtunnel metingen en de numerieke wereld van computersimulatie technieken (computational fluid dynamics, CFD). Voor veel toepassingen die relevant zijn voor aerodynamica, zoals bijvoorbeeld geluidsproductie van windturbine bladen, zijn de huidige meettechnieken niet nauwkeurig genoeg. In het proefschrift wordt een framework voorgesteld waarmee dit gebrek aan resolutie opgelost kan worden door gaten in te vullen met natuurkundige modellen en computersimulaties. Dit gebeurt middels een iteratieve optimalisatie die gebruik maakt van adjoint stromingsvergelijkingen.

Daarnaast wordt een nieuw systeem, lijkend op een zaklamp, voor 3D windtunnel metingen gepresenteerd: de coaxial volumetric velocimeter (CVV). Met de CVV is het mogelijk dicht op het oppervlak van complexe modellen te meten. Daarnaast is het systeem compact en voorgekalibreerd, wat het mogelijk maakt middels een robot de stroming rondom een complex model volledig te meten. De stroming rondom Giro d’Italia winnaar Tom Dumoulin die in het proefschrift bekeken wordt is daar een voorbeeld van.

Meer informatie?

Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt u kijken in de TU Delft Repository, de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.