Industrieel Ontwerpen op Dutch Design Week 2018

20 oktober 2018 00:00 t/m 28 oktober 2018 23:59 - Locatie: Klokgebouw, Strijp-S, Eindhoven - Door: Communication

Van 20 tot en met 28 oktober vindt weer de Dutch Design Week plaats in het Klokgebouw in Eindhoven. Met meer dan 2600 designers, 110 locaties en 400 events is dit het grootste design event in Noord Europa. Ook veel grote en kleinere projecten van de faculteit IO tonen zichzelf aan het publiek in Eindhoven.

Mind the Step
Samen met onze collega’s TU Eindhoven, UTwente en Wageningen University organiseert IO de Mind the Step-tentoonstelling tijdens de Dutch Design Week. De opening van Mind the Step vindt plaats op zaterdag 20 oktober om 15.00 uur. Op de tentoonstelling vind je interessante projecten van onderzoekers en studenten die onderzoek en ontwerp met elkaar combineren. Het is opgedeeld in enkele thema’s.

Voor het thema Design for Debate tonen twee studentenprojecten van het Interactive Technology Design-vak van Aadjan van der Helm, Tomasz Jaskiewicz en Roy Bendor provocatieve speculaties over Rotterdam in 2068. Zo kunnen burgers via de Slimme Migranten Automaat ‘kiezen’ welke immigrant ze verplicht in huis moeten nemen en biedt het Valoranima-prototype de mogelijkheid om water en zuurstof te verdienen door je sociaal opbouwend te gedragen.

Health is één van de onderzoeksthema’s van IO. Voor dit gelijknamige thema op Mind the Step biedt Joy speelgoed waarmee visueel beperkte kinderen kunnen samenspelen met ziende leeftijdsgenootjes. Voor de motorische ontwikkeling van kinderen ontwikkelde Track Me & Chase Me een veelzijdig doe-landschap dat kinderen uitdaagt om te spelen en ontdekken. Therapeuten kunnen dit afstemmen op verschillende speel- en trainingssituaties. Een onderzoek in samenwerking met Artsen zonder Grenzen leverde een set zelfhulpkaarten op voor mentale ondersteuning van migranten. Tenslotte vind je hier ook Bree, een prototype dat luchtkwaliteit en warmte in een woning monitort door zelf te ‘ademen’. Je kunt er zelfs ademhalingsoefeningen mee doen.

De Slimme Migranten Automaat

Bree

Het is hard werken bij het thema Improving Work. De interactieve tafel Crecol stimuleert samenwerking door activiteiten op een aantrekkelijke en efficiënte manier te plannen. Lavoro benadert de uitdaging van samenwerken op zowel een on- als offline manier: een softwarepakket plus fysieke kist met attributen.

Dan nog Innovative Materials. Wat dacht je van een Chaise Longue met een adaptieve structuur die simpel verandert van stoel naar bed? Liever nog meer controle over het ontwerp van je eigen tafel? Computer Aided Consumer Design helpt jou om je favoriete kleur en/of productsamenstelling te kiezen met behulp van algoritmes. Software is ook de bron van de Foliage Dress, waarbij haute couture en computational design elkaar hebben gevonden in een combinatie van 3D-geprint materiaal en fijn textiel. Veel biomateriaal zoals mosselschelpen worden nu nog weggegooid. Mussels in the 3D printer bewijst dat je met Zeeuwse mosselschelpen zeer goed producten kunt printen die je na gebruik ook nog eens kunt desintegreren voor hergebruik. We blijven bij 3D-printen voor Xtreme insoles, waarbij met laser sintering inlegzolen geproduceerd worden die kans op blessures en ongemak tijdens fietsen verlaagt.

Chaise Longue

Computer Aided Consumer Design

Mind the Step website

Stille ICU-project
Op de Embassy of Health-tentoonstelling van de Dutch Design Week presenteert Elif Öscan-Vieira (universitair docent van IO en directeur van het Critical Alarms Lab) het Stille Intensive Care Unit (ICU)-project. Dit is een samenwerking met Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. Ze presenteren drie projecten rondom negatieve gevolgen van ‘alarm-moeheid’ en geluidsoverlast in ziekenhuisomgevingen. Het CareTunes-project zet bijvoorbeeld vitale levensinformatiesignalen zoals hartslag, die bij elkaar soms een overvloed aan losse geluiden genereren, om in muziek. De andere twee projecten behandelen alarm-moeheid van verplegend personeel en patiëntperspectief op slaap en delirium.
Critical Alarms Lab