Mobile Newton Flight Academy

22 mei 2018 09:00 t/m 25 mei 2018 17:00 - Door: Department of Communication

Boeing en TU Delft starten Mobile Newton Flight Academy

Amsterdam, 30 april 2018 – Boeing [NYSE: BA] start de Mobile Newton Flight Academy voor jongeren in Nederland. Dit project bestaat uit vier eendaagse workshops voor scholieren van de basis- en middelbare school en vindt plaats van 22 tot en met 25 mei 2018.

In de Mobile Newton Flight Academy wordt een sterke koppeling gemaakt tussen STEM-educatie (Science, Technology, Engineering en Mathematics) en luchtvaart in de praktijk. Boeing en TU Delft willen hiermee zo’n honderd Nederlandse jongeren tussen tien en veertien jaar, en ook hun docenten interesseren voor STEM-vakken. Tijdens deze workshops leren de jongeren enkele basisprincipes over hoe vliegtuigen vliegen en krijgen ze de opdracht om een plan te maken voor een gesimuleerde reddings- en observatiemissie. Aan het eind van de dag voeren ze hun vlucht uit in een echte Boeing-vluchtsimulator.

In 2016 introduceerden Boeing en Newton International de Newton Flight Academy succesvol in Noorwegen, waar de workshops op een vaste locatie worden gegeven. Meer dan tienduizend leerlingen, docenten en andere bezoekers hebben daar inmiddels kennisgemaakt met de Flight Academy. Als onderdeel van de strategie om de mobiele workshops ook op verschillende locaties in Europa aan te bieden, selecteerde Boeing vervolgens Nederland als eerste land waar de Mobile Newton Flight Academy georganiseerd wordt. Aanjager van het programma is de Nederlandse Tineke Bakker-Van der Veen, Managing Director van Boeing Benelux & Nordics, en groot voorstander van het promoten van STEM-onderwijs. "Ik ben erg enthousiast dat Nederland de eerste Mobile Newton Flight Academy in Europa mag organiseren. Boeing hecht veel waarde aan de STEM-leerresultaten van het Newton-concept en hoopt meer activiteiten in Nederland te kunnen organiseren”, zegt Bakker-Van der Veen.

Boeing verwacht in de komende jaren een sterk toenemende vraag naar piloten, ingenieurs en luchtvaarttechnici. Uit een eigen jaarlijkse marktanalyse blijkt dat in 2036 in Europa circa 106.000 piloten, 111.000 technici en 173.000 cabinemedewerkers nodig zijn. Met de Mobile Newton Flight Academy wil Boeing jongeren al vroeg interesseren voor een baan in de luchtvaartindustrie. “Voor veel jongeren is het onduidelijk wat een STEM-baan precies inhoudt. Gezien de verwachte toename in de vraag naar personeel dat goede kennis heeft van STEM, is het zaak om jongeren te laten zien wat je met deze vaardigheden in de praktijk kunt. Wij laten hen bijvoorbeeld zien welke rollen aerodynamica en natuurkunde spelen tijdens een vlucht, en hopen hen op die manier te inspireren en enthousiast te maken voor de luchtvaartindustrie”, zegt Bakker-Van der Veen. Prof.dr. Henri Werij, decaan van de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van TU Delft:Als een van de grootste faculteiten op het gebied van luchtvaart- en ruimtevaarttechniek in Europa trekken we graag op met Boeing om jongeren kennis te laten maken met onderzoek en onderwijs op dit vlak. Ons vakgebied wordt steeds uitdagender door de toenemende eis om luchtvervoer in overeenstemming te brengen met een duurzame wereld. Alle facetten van de luchtvaart spelen hierbij een rol: van ultralichte, zelfherstellende materialen tot en met futuristisch ogende toestellen voorzien van elektrische motoren. Maar ook drones, ruimtevaart en robotica komen aan bod. Het is onze uitdaging om jongeren al vroeg te interesseren voor deze vakgebieden, omdat toekomstig talent cruciaal is om de grote technologische vraagstukken op te lossen.

Deelnemers aan de Mobile Newton Flight Academy werken in teams aan een gesimuleerde reddings- en observatiemissie. Samen maken zij een vluchtplan op basis van onder meer het vliegtuig, de situationele informatie die zij ontvangen, en belangrijke informatie als snelheid, gewicht, afstand en koers. Daarbij maken ze gebruik van kennis die ze gedurende de dag hebben opgedaan. Aan het eind van de dag vliegen de teams een reddingsmissie en sluiten ze gezamenlijk af met een evaluatie van hun vlucht.

Locatie:  
TU Delft Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek 
Gebouw 62 
Kluyverweg 1 
2629 HS Delft 

Ineke Boneschansker 
Communicatie Manager 
Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek TU Delft 
+31 (0)15 278 5361 
i.boneschansker@tudelft.nl