Promotie A. Bojack: staal

30 januari 2018 10:00 - Locatie: Aula, TU Delft - Door: webredactie

In-Situ Analysis of Phase Transformations in a Supermartensitic Stainless Steel - A magnetic approach. Promotor: Prof.dr.ir. J. Sietsma (3mE).

Dit proefschrift bestudeert in-situ fasetransformaties gedurende de warmtebehandeling van twee soorten geavanceerd staal: een supermartensitisch roestvast staal (SMSS), waar de nadruk van dit proefschrift op ligt, en Fe-C-Mn-Si staalsoorten. Een magnetische techniek, gebaseerd op de analyse van de verzadigingsmagnetisatie, wordt als de voornaamste experimentele techniek gebruikt. De wetenschappelijke doestellingen van dit project zijn: (i) bestuderen van de microstructurele processen die plaatsvinden bij de productie van geavanceerd staal, gebaseerd op de optimalisering van restausteniet en (ii) het gebruik van magnetische methoden voor deze staalsoorten optimaliseren en uitbreiden. Het restausteniet speelt voor de SMSS een belangrijke rol in het beheersen van de mechanische eigenschappen die vaak een nauwe tolerantie hebben. Magnetische technieken zijn in toenemende mate interessant voor de staalindustrie om de ontwikkeling van austeniet te monitoren, gebaseerd op de verschillende magnetische eigenschappen van de fasen in het staal. Een nieuwe benadering wordt voorgesteld om de fractie austeniet in SMSS te bepalen middels in-situ thermo-magnetische metingen. De transformatie van austeniet gedurende de warmtebehandeling van een SMSS wordt geanalyseerd en zowel de kinetiek van de martensiet tot austeniet transformatie als de stabiliteit van austeniet wordt bepaald. De analyse van Fe-C-Mn-Si stalen  vormt een basis om de analyse van de austenietvorming in multi-fase stalen middels thermo-magnetische technieken verder te ontwikkelen.

Meer informatie?

Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt u kijken in de TU Delft Repository, de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.