Promotie R.J.G. Charton: Marokko

22 mei 2018 12:30 - Locatie: Aula, TU Delft - Door: webredactie | Zet in mijn agenda

Phanerozoic Vertical Movements in Morocco. Promotor 1: Prof.dr. G. Bertotti (CiTG); Promotor 2: Prof. J. Redfern (U-Manchester).

In het afgelopen decennium hebben talrijke studies de opwaartse en neerwaartse verticale bewegingen in de continentale riftmarges van de Atlantische Oceaan en hun achterland op een schaal van kilometers gedocumenteerd. Deze bewegingen, omschreven als opheffing (omhoog) en daling (naar beneden), zijn aangemerkt als ‘onvoorspelbaar’ en/of ’onverwacht’; ‘onvoorspelbaar’ omdat de conceptuele, fysische en numerieke modellen die we gebruiken voor de evolutie van continentale marges deze relatief recente waarnemingen over het algemeen niet bevatten; 'onverwacht' omdat de verticale bewegingen onvoldoende verklaard worden door onze geologische geschiedenis. Vooralsnog blijven de mechanismen die verantwoordelijk zijn voor deze verticale bewegingen op een schaal van kilometers enigmatisch.

Een van de gebruikelijke methoden die door geowetenschappers worden gebruikt om de kinematiek van de continentale korst te onderzoeken is thermochronologie bij lage temperatuur in combinatie met tijd-temperatuurmodellering. In Marokko alleen al werden ongeveer twintig studies uitgevoerd met gebruikmaking van deze benadering. De reden voor deze overvloed aan studies en het daaraan verbonden enthousiasme over de Marokkaanse geologie is te danken aan de raadselachtige landschappen en complexe geschiedenis. In dit proefschrift onderzoeken we onbekende aspecten van de verticale bewegingen die zich op een schaal van kilometers hebben voorgedaan in Marokko en omstreken (de Canarische Eilanden, Algerije, Mali en Mauritanie).

Meer informatie?

Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt u kijken in de TU Delft Repository, de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

/* */