Promotie L. Wei: nano-antennes

25 september 2018 15:00 - Locatie: Aula, TU Delft - Door: webredactie

Scattering control of optical nano-antennas with designed excitations. Promotor: Prof.dr. H.P. Urbach (TNW).

In dit proefschrift beginnen we met het onderzoeken van de unieke focus eigenschappen van vector vortex lichtbundels die gestructureerde polarisaties, amplitudes en fasen bezitten. De interactie tussen de gevormde brandpunten met gestructureerde nano-objecten biedt mooie kansen, niet alleen om een aantal fundamentele fysica te testen, maar ook om nieuwe concepten voor te stellen die potentieel tot toepassingen leiden.

In hoofdstuk 3 bestuderen we een relatief fundamenteel probleem en stellen we voor het eerst een methode voor voor de excitatie van een 'ideale' anapole, een stroombron die door externe excitatie in de diĆ«lektrische nanosfeer wordt geĆÆnduceerd maar toch stralingsloos blijft.

In hoofdstuk 4 hebben we een nieuw concept voorgesteld om de directionele verstrooiing van licht te regelen. Door een spin toe te voegen aan een van de lineaire elektrische en magnetische dipolen waarvan de interferentie de conventionele toestand van Kerker voor gerichte verstrooiing definieert, introduceren we een nieuwe mate van vrijheid, d.w.z. hoekafstemming van unidirectionele verstrooiing. We demonstreren verder dat willekeurige hoekafstemming over een breed golflengtebereik mogelijk is.

In het laatste deel van dit proefschrift bestuderen we de eigenschappen van plasmonische nano-antenne arrays met het ultieme doel om de infrarood spectroscopie te verbeteren. We vinden dat nano-antenne arrays ondersteund door Si nanopilaren beter presteren dan die met direct contact op substraten, wat betreft veldversterking. Een recept is ontwikkeld voor de fabricage van een dergelijke nano-antenne array.

Meer informatie?

Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt u kijken in de TU Delft Repository, de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.