Promotie L.H.J. Raijmakers: batterijen

24 september 2018 12:30 - Locatie: Aula, TU Delft - Door: webredactie

Sensorless Temperature Measurements for Advanced Battery Management Systems. Promotor 1: Prof.dr. E.H. Brück (TNW); Promotor 2: Prof.dr. P.H.L. Notten (TU Eindhoven).

Door een relatief hoge energiedichtheid, lange levensduur en lage zelfontlading zijn Li-ion batterijen de laatste decennia erg aantrekkelijk geworden om te dienen als energieopslag medium. Er zijn echter uitdagingen in het monitoren en regelen van belangrijke batterijeigenschappen, zoals de ladingstoestand, gezondheidstoestand en temperatuur. In dit proefschrift wordt een nieuwe methode voorgesteld om de (interne) temperatuur van Li-ion batterijen te meten via de ‘intercept frequentie’. Deze intercept frequentie kan bepaald worden door de batterij impedantie te meten. Vervolgens wordt de intercept frequentie aan de (interne) batterij temperatuur gerelateerd. Echter, het blijkt dat er enkele complicaties ontstaan bij het toepassen van deze nieuwe temperatuur meetmethode in bijvoorbeeld elektrische voertuigen. Impedantie metingen aan batterijen in dergelijke applicaties worden dermate verstoord door elektrische componenten en crosstalk, dat temperatuur indicatie erg onnauwkeurig is. In het proefschrift worden deze verstoringen uitgebreid beschreven en opgelost, zodat de batterij temperatuur alsnog nauwkeurig bepaald kan worden. Verder is de impedantie van beide batterij elektrodes gemeten door het toepassen van referentie elektrodes. Hierdoor werd het mogelijk om de intercept frequentie van beide elektrodes te meten en zodoende te bepalen welke elektrode verantwoordelijk is voor het gedrag van de intercept frequentie van de totale batterij.

Meer informatie?

Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt u kijken in de TU Delft Repository, de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.