Promotie T. Sinnige: propellers

25 september 2018 12:30 - Locatie: Aula, TU Delft - Door: webredactie

Aerodynamic and Aeroacoustic Interaction Effects for Tip-Mounted Propellers: An Experimental Study. Promotor 1: Prof.dr.ir. L.L.M. Veldhuis (LR); Promotor 2: Prof.dr.ir. G. Eitelberg (LR).

Het hogere voortstuwingsrendement van propellers ten opzichte van turbofans maakt het mogelijk om het energieverbruik van toekomstige vliegtuigen significant te verminderen. Dit is in het bijzonder relevant voor een nieuwe generatie van (hybride-)elektrische vliegtuigen. Echter, de integratie van propellers met de rest van het vliegtuig blijft een uitdaging, en leidt tot prestatie- en geluidsproblemen. Door de propellers optimaal te integreren met de rest van het vliegtuig kunnen deze negatieve installatie-effecten echter geminimaliseerd worden, of zelfs omgezet worden in een aanzienlijke verbetering van de prestaties. Een belangrijk voorbeeld van een potentiële voordelige integratieaanpak is het installeren van de propeller aan de tip van de vleugel (of pylon). Het huidige onderzoek presenteert een experimentele analyse van de aerodynamische en aero-akoestische interacties en mogelijke strategieën voor prestatieverbeteringen voor aan de tip geïnstalleerde propellers. De unieke experimentele resultaten onderstrepen dat aan de tip geïnstalleerde propellers een significante rendementsverhoging bieden door de gunstige interactie tussen de slipstroom en de tipwervel van het nabije aerodynamische oppervlakte. Daarnaast tonen de data aan dat zowel actieve als passieve technieken beschikbaar zijn die de invloed van bijkomende nadelige interacties weten te beperken, voor propellers in zowel trek- als duwconfiguratie. De kennis vergaard tijdens het onderzoek kan benut worden voor het ontwerp van toekomstige zeer efficiënte vliegtuigen.

Meer informatie?

Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt u kijken in de TU Delft Repository, de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.