Promotie E. Siahaan: visual quality

16 oktober 2018 10:00 - Locatie: Aula, TU Delft - Door: webredactie

Visual Quality of Experience; A Metric Driven Perspective. Promotor: Prof.dr. A. Hanjalic (EWI).

Multimediasystemen zijn normaal gezien in een manier geoptimaliseerd wat voor een gemaximaliseerde gebruikerstevredenheid zorgt wanneer de systemen/diensten gebruikt worden. Deze gebruikerstevredenheid wordt meestal aangeduid als een Quality of Experience(QoE). Voor visuele media, zoals beelden en video’s, betekent de optimalisatie van QoE het verminderen van de zichtbaarheid van artefacten (e.g. lawaai of andere storende factoren) in visuele media. Dit is gebaseerd op de aanname dat alleen het verschijnen van artefacten de hele visuele ervaring zou verstoren, in een wereld waar media vooral passief wordt geconsumeerd, en in goed gedefinieerde contexten (e.g. tv-uitzendingen). Tegenwoordig is de manier waarop gebruikers visuele media ervaren veranderd, dankzij de verspreiding van de mobiele telefoon, interactieve, immersieve en on-demand technologie. Media wordt nu verbruikt in vele verschillende contexten, bijvoorbeeld in interactieve en aanpasbare contexten van social media, of in de immersieve contexten van Virtualen Augmented Reality. Als een gevolg van deze ontwikkelingen, is de visuele QoE van een gebruiker niet meer enkel gebaseerd op de verschijning van artefacten, maar ook door factoren die relevant zijn tot de kijkcontext.

Dit proefschrift leveert nieuwe inzichten in het modeleren en het automatisch beoordelen van de visuele QoE van gebruikers gezien de ontwikkelingen hierboven. Het proefschrift begint met het onderzoeken van subjectieve methodologieën voor het beoordelen van QoE, en gaat verder met het ontwikkelen van objectieve kwaliteitsmetrieken die QoE-beïnvloedende factoren bevatten om de state-of-the-art (meest geavanceerde meetgegevens) te verbeteren.

Meer informatie?

Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt u kijken in de TU Delft Repository, de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.