Promotie V.I. Dias Ribeiro De Carvalho: FtsH

15 november 2018 10:00 - Locatie: Aula, TU Delft - Door: webredactie

Biochemical and structural studies of FtsH, a membrane anchored degradation machine. Promotor: Prof.dr. A.H. Engel (TNW).

Eiwitten zijn een van de belangrijkste bestanddelen van cellen, omdat ze verantwoordelijk zijn voor verschillende processen zoals replicatie, translatie, etc. Interessant is dat eiwitten ook verantwoordelijk zijn voor de afbraak van eiwitten die niet goed assembleren en/of niet noodzakelijk zijn meer in de cel. Dit proces van eiwitvernietiging en recycling van aminozuren wordt proteolyse genoemd. Zonder dit proces zou de cel giftig afval verzamelen en zou het niet lang overleven. Dit benadrukt het belang van dit proces. Dit proces vindt niet alleen plaats in het celcytoplasma, maar ook in de cellipide dubbellaag die leidt tot de afbraak van oplosbare en membraan-integrale eiwitten. In bacteriën is het eiwit dat verantwoordelijk is voor dit mechanisme van vitaal belang en wordt het FtsH genoemd. FtsH maakt deel uit van de AAA+proteasenfamilie, die diep onderzoekt omdat ze verantwoordelijk zijn voor vele belangrijke biologische mechanismen in de cel.

In dit proefschrift hebben we ons gericht op het beantwoorden van de vraag hoe FtsH niet alleen oplosbare eiwitten kan afbreken, maar ook onoplosbare eiwitten kan afbreken. In een complex mechanisme waarin oplosbare/onoplosbare eiwitten worden ontvouwen door een ATPase-domein en in een proteasedomein voor afbraak. De nieuwsgierigheid naar dit mechanisme is ook groot, met betrekking tot hoe dit eiwit deze ATP-hydrolyse kan coördineren en coördineren met het proteolytische proces. Dit proefschrift beschrijft de inspanningen die zijn geleverd in de optimalisatie van het FtsH-zuiveringsprotocol om een monster zo zuiver en stabiel mogelijk te krijgen. Dit proefschrift liet zien dat FtsH veel grotere conformatieveranderingen ondergaat dan eerder werd gedacht en daagt het momenteel geaccepteerde model voor het substraat uit om toegang te krijgen tot de actieve site van FtsH.

Meer informatie?

Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt u kijken in de TU Delft Repository, de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.