Workshop Microscopie – De verrassing van gras

16 maart 2019 14:00 t/m 16:00 - Locatie: Botanische tuin TU Delft – Educatieruimte

Docent:Rob van Es
Taal:Nederlands (Eng possible)
Prijs:30,- euro per persoon, inclusief alles
Opgeven via:info@robvanes.nl


Het klinkt niet zo spannend: gras onder de microscoop. Maar dat is het wel! Het binnenste van een grashalm is uiterst vernuftig qua bouw en samenwerkende onderdelen.

In de twee uur durende microscopie-workshop van Rob van Es gaan we dat ontdekken. Ragfijn gesneden plakjes gras worden bewerkt met kleurstoffen en alcohol zodat de uiteenlopende functies van de cellen in de grashalm contrastrijk in beeld komen.

En het ene gras is het andere gras niet: we bekijken en analyseren ook helmgras, de halmen van de rijstplant en tarwe. Allemaal horen ze tot de grassenfamilie. De overeenkomsten in bouw zijn duidelijk, maar de verschillen zijn ook fraai om te zien. Zo heeft helmgras speciale haren om in opgerolde staat de wind in de halm te temperen, zodat het vocht in en op de plant zo langzaam mogelijk verdampt. Er is nog veel meer bijzonders te vertellen en te zien. Kom naar de grassen-workshop op 16 maart en ontdek het zelf. Tien microscopen en alle andere benodigdheden staan klaar. Zelfgemaakte microscopische preparaten kunnen naar huis meegenomen worden.

Deze workshop is ook voor mensen die nog nooit een microscoop hebben gebruikt.