Hortus Dag & Botanische Kunst Markt 2019

26 mei 2019 10:00 t/m 17:00

Zondag 26 mei, van 10:00 tot 17:00, wordt weer een gezellige dag voor jong en oud in de Botanische Tuin. Kom genieten van onze prachtige tuin, veel kinderactiviteiten, een roofvogeldemonstratie, de zomertentoonstelling Beter met planten, onze nieuwe apothekerstuin, en veel gezellige kramen. Tijdens de Hortusdag is er voor het eerst ook een Botanische Kunstmarkt in de tuin waar kunstenaars hun door planten geïnspireerde werken tonen en verkopen.

Doe mee met een workshop schilderen en kom in onze theetuin in het groen genieten van thee met wat lekkers!

Toegang:
volwassenen: € 6,-
kinderen 6 t/m 14 jaar, 65+: € 3,-

In samenwerking met:
Vereniging van Vrienden van de Delftse Botanische Tuin
Groei & Bloei

Deelnemende organisaties

Alex Wedam – valkenier

Alex Wedam is een bevlogen kenner en verteller over de kunst van het valkenierschap en de jacht met de roofvogel. Hij is een man met veel vakkennis en liefde voor zijn vogels. Alex komt met vogels die u kunt bekijken, mee op de foto kunt en wie weet zelfs op uw arm kunt laten zitten.

Brandus - granola

Een goede start van de dag met granola van Brandus, het gezondste en lekkerste ontbijt dat er is.  De granola van Brandus zit tjokvol granen, vezels, eiwitten en is ook nog eens erg smaakvol. Brandus is biologisch en haalt zijn producten uit de buurt. De ingrediënten voor Brandus-granola worden ingekocht bij Odin, lokale telers en bijenhouders. Afhankelijk van het seizoen heeft Brandus diverse soorten zelf gedroogd fruit in het assortiment om het granola-ontbijt compleet te maken. Brandus heeft bovendien de Hortus-dag uitgekozen om het smoothie-seizoen te openen: puur fruit, vers gepureerd en vers geperst. 

Kom proeven op de Hortusdag. Zoek je Brandus digitaal?

Link naar de website

13e Bonsai van het Westen

Een evenement in de Botanische Tuin van de TU Delft op 15 en 16 juni, rondom een bonsaitentoonstelling met daarnaast o.a. demonstraties, workshops, een theeceremonie, markt, taichidemo’s, Qigong, Do-in en stoelmassage. U kunt genieten van een hapje bij onze toko of de sushibar. Een compleet dagje uit.

Website link

Danio Rerio Delft (aquariumvereniging)

Vissen en planten combineren is ons niet vreemd. Wij showen u: aquaphonics, hydroponics en combiteelt. Aan plantenmateriaal demonstreren we: emers, submers en demers en vermenigvuldigingstechnieken.

De naam van onze 100-jarige vereniging is de wetenschappelijke naam van het zebravisje. Tegenwoordig populair als model in ontwikkelingsbiologie.

Website link

Delfts Wijn- & Biergilde

Het Delfts Wijn- en Biergilde is een vereniging die het zelf maken van wijn, bier en likeur wil stimuleren. Zij doet dit door het houden van ledenavonden, het geven van lezingen over de bereiding van wijn, bier en likeur, het uitnodigen van sprekers én het organiseren van thema bijeenkomsten en werkbezoeken.

Website link:

Diana & Daniëlle – schminken
Ekoplaza

We zijn een biologische supermarktketen en geloven dat de bodem de basis van alles is. Als we de aarde goed behandelen, levert deze gezonde, smakelijke producten op, vol voedingsstoffen en rijk aan smaak. Deze producten vind je in onze winkels, zonder synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen. Voedsel zoals het bedoeld is.

Website link:

Groei & Bloei

Groei & Bloei is het grootste tuintijdschrift en de leukste groen-vereniging van Nederland en Vlaanderen. Groei & Bloei heeft 130 afdelingen in het land en elke afdeling organiseert leuke en interessante activiteiten bij jou in de buurt.

Uitgebreide informatie vindt u bij de stand. Daar zijn ook leuke activiteiten met bloemen, voor kinderen en volwassenen.  

Website link

Imkerij Albieke

Imker Albert Kerklaan heeft op verschillende plaatsen in Delft en omstreken bijenkorven staan, ook in de Botanische Tuin TU Delft. Hij werkt o.a. met ronde bijenkasten en bijenpower! De bijen produceren niet alleen honing, maar ook tal van andere natuurlijke bijenproducten. Bovendien verzorgt Imkerij Albieke de eigen imker opleiding aan leerlingen onder schooltijd!

Website link

Kindertuinen Delft

Bij de Delftse Kindertuinen kunnen kinderen in de basisschoolleeftijd van april tot oktober 1,5 uur per week onder begeleiding een eigen tuintje beheren, daar bloemen en groenten verbouwen en zo meer leren over de natuur om ons heen.

Website link:

KNNV afdeling Delfland

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Via deze N’s komen we tot een duurzame en robuuste natuur. Op de kraam laten enkele leden zien waar zij en de KNNV mee bezig zijn.

Website link:

Midden-Delfland Vereniging

De Midden-Delfland Vereniging is in 1977 opgericht om het Midden-Delflandgebied te beschermen, te bewaken en open te houden. Hiervoor hebben we leden nodig, zodat we een sterke achterban hebben.

Website link:

MuseumShop Botanische Tuin

De MuseumShop van de Botanische Tuin TU Delft draait op een groep enthousiaste vrijwilligers en biedt een ruim assortiment geschenken voor jong en oud. De opbrengsten worden ingezet voor educatieve programma’s en de zomertentoonstelling in de Oranjerie.  

Website link:

Nederlandse Kuipplantenvereniging Regio West

De Nederlandse Kuipplantenvereniging bestaat uit leden, die gegrepen zijn door het kweken van planten, die net niet winterhard zijn in ons klimaat en 's winters naar binnen moeten of anderszins beschermd. Lezingen, reizen, excursies naar exotentuinen en -kwekers vergroten hun kennis en verstevigen onderlinge banden. Iedereen een 'urban jungle!'

regiowebsite: www.oranjerie-regio2.net
Landelijke vereniging: www.kuipplantenvereniging.nl 

OogVoorHout

Presentatie met de thema’s Het geheim achter de bast en Eten en drinken van Bomen en struiken. Over vruchthoutsoorten met koppeling naar de boomsoorten, hun vruchten en gebruik; Educatief fruitraadspel voor ouders en kinderen; Verkoop van educatieve kopse houten schijven; Beknopte informatie over houttoepassingen.

Velt

Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) is de vereniging voor al wie milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken. Al meer dan 40 jaar promoten we gezond leven op het ritme van de seizoenen, én dit met respect voor de natuur. We organiseren cursussen en workshops op het gebied van ecologisch/biologisch tuinieren, koken met producten uit eigen tuin of biologisch van het seizoen en nog veel meer. Er is enorm veel kennis op dit gebied binnen Velt, er zijn veel boeken geschreven.

Website link:

https://beweegt.velt.be/denhaag

Vrienden van de Delftse Botanische Tuin

De vereniging ondersteunt de Botanische Tuin TU Delft met een vaste jaarlijkse bijdrage en helpt financieel bij projecten zoals de bouw van de bijenstal, de uitgave van boeken en het inrichten van tentoonstellingen. Haar kwartaalblad Papyrus brengt artikelen en nieuws over de tuin en de vereniging.  

Website link

Vrienden van Blijdorp

De Vrienden van Blijdorp ondersteunen de Diergaarde met geld en goede wil. Door de jaren heen heeft de vereniging op deze manier vele miljoenen geschonken om de Diergaarde nóg mooier te maken,  meer dan 50 verblijven geschonken en bijgedragen aan natuur-behoudsprojecten.     

Website link:

Wim van Wingerden - wilgentenen en manden

Wim van Wingerden vlecht allerlei manden van wilgentenen . Wilgentenen zijn éénjarige twijgen van speciaal voor gebruik gekweekte wilgen. Deze kunnen zowel met als zonder bast  worden gebruikt.

XenoFlor

Xenoflor kweekt, adviseert over en verkoopt meer dan duizend soorten exotische planten en stekjes via het web.

Facebook

Deelnemende kunstenaars

Edith Bons

Bloemen in een rituele context komt regelmatig voor in het oeuvre van Edith Bons. Op deze kunstmarkt licht zij deze toe.

www.edithbons.nl 

Eline de Jong

Giuliana Gallo, Eline de Jong en Lydia Surig vertegenwoordigen de Vereniging van Botanisch Kunstenaars en laten zien hoe een botanische tekening tot stand komt. Alle technieken worden gedemonstreerd: aquarel, grafiet, kleurpotlood en pen & inkt. Er zijn prints, kaarten en originele werken te koop.

www.elinedejong.nl 

Esmée Winkel

Esmée werkt als wetenschappelijk illustrator voor Naturalis Biodiversity Center en schildert daarbuiten graag ook bijzondere planten die ze tegenkomt. Haar werk ontving verscheidene prijzen zoals Gouden Medailles van de Royal Horticultural Society 2013, 2016, 2018, Jill Smythies award van de Linnean Society of London en de ASBA Botanical Illustrator Award.

www.esmeewinkel.nl 

Gerda Rijntjes

Schilderijen zowel met acryl- als olieverf.

www.gerdarijntjes.nl 

Giuliana Gallo

Giuliana Gallo, Eline de Jong en Lydia Surig vertegenwoordigen de Vereniging van Botanisch Kunstenaars en laten zien hoe een botanische tekening tot stand komt. Alle technieken worden gedemonstreerd: aquarel, grafiet, kleurpotlood en pen & inkt. Er zijn prints, kaarten en originele werken te koop.

www.giulianabotanicalart.com 

Hilda Hendriksen

Hilda Hendriksen, geboren en opgegroeid in de bloemenvelden,en boomkwekerijen te Boskoop.
Mijn woonplats is sinds vele jaren het geweldig mooie Delft, waar ik heel trots op ben.
Autodidact schilder, heb reeds vele exposities en presentaties op mijn naam staan, mijn werken hangen reeds in vele landen en steden over de hele wereld, zoals  US, Parijs, Barcelona,  Italie, London, Hong Kong etc. en eigen land niet te vergeten!

www.hildahendriksen.com 

Ingrid Elias

Ingrid Elias is botanisch kunstenaar en werkt met aquarel op papier.

www.ingrideliasbotanicalart.com 

Irene Chang

Schilderingen en sieraden

Jacqueline Louter

In mijn werk is fotografisch beeld het uitgangspunt. In 2011 studeerde ik af aan de Fotoacademie. Tijdens de Botanische Kunstmarkt presenteer ik bloemstillevens. Inspiratiebron zijn verschillende stijlperiodes in de kunst en cultuur zoals de 'Rococo' en 'Barok' stijl. Het materiaal bestaat uit gevonden artificiële bloemen en rekwisieten uit de kringloopwinkel. Jacqueline Louter

www.jaxpix.nl 

Janneke van Laar-Huijser

Janneke van Laar-Huijser is werkend lid van de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland. Haar passie is gedetailleerd vastleggen van de flora met haar potlood en penseel. Janneke geeft ook lezingen en cursussen. Zij exposeerde in verschillende musea in Nederland maar ook o.a. in Kew, Moskou en Florence.

www.jannekevanlaar-huijser.nl 

Lydia Surig

Giuliana Gallo, Eline de Jong en Lydia Surig vertegenwoordigen de Vereniging van Botanisch Kunstenaars en laten zien hoe een botanische tekening tot stand komt. Alle technieken worden gedemonstreerd: aquarel, grafiet, kleurpotlood en pen & inkt. Er zijn prints, kaarten en originele werken te koop.

www.botanischkunstenaarsnederland.nl 

Manuela Bianco

Manuela Bianco tekent bloemen die tot haar verbeelding spreken met een blauwe balpen op gerecycled papier: zowel bloemen uit haar tuin als wilde planten uit het bos, of de spectaculaire flora van de bloemenkraam. In haar werk combineert ze rijke details met vluchtige vormen, zodat de kijker telkens iets nieuws ontdekt.

www.manuelabianco.com 

Marianne Remerie

In 2009 ontdekte Marianne de botanische kunst. Ze schildert sindsdien met aquarel de schatten van de natuur. De kleinste details van wilde planten zijn favoriet. Haar slogan: Het onzichtbare zichtbaar maken en zo ook anderen laten zien hoe mooi de natuur is. Marianne geeft cursussen en workshops botanisch tekenen en schilderen.

www.marianneverschoor-remerie.nl 

Nannie Clement

Internationaal bekende glasartieste die zelf glaskralen brandt en daarmee prachtige sieraden maakt.

https://nanniespassie.nl/index.php/workshops

Rob van Es

Voor Rob van Es zijn planten de basis voor kleurige sjabloondrukken op papier. Ook gebruikt hij planten door via de microscoop foto’s te maken van de inwendige schoonheid van botanica. Rob stelt: ,,Planten bieden uitgelezen structuren om op het grensvlak van abstract en concreet emoties uit te drukken.

www.robvanes.nl 

Rosemarijn van Limburg Stirum

Rosemarijn en Lotje: onze kleine stadstuinen zijn een geliefd onderwerp. We schilderen en drukken allebei. Samen vormen we de Kwast. Hier laten we bijvoorbeeld wisselprenten zien. Recepten van gerechten die we lekker vinden.

www.rosemarijnvanlimburgstirum.nl 

Lotje Meijknecht

 Rosemarijn en Lotje: onze kleine stadstuinen zijn een geliefd onderwerp. We schilderen en drukken allebei. Samen vormen we de Kwast. Hier laten we bijvoorbeeld wisselprenten zien. Recepten van gerechten die we lekker vinden.

www.lotjemeijknecht.nl 

Sonja Reedijk

Papier dat met de hand wordt gemaakt is een eerbetoon aan oude tradities, planten en schoonheid. Met handgeschept papier creëert ze haar kunstwerken. Aangevuld met haar gedichten of teksten die vaak gebaseerd zijn op waarnemingen in de natuur. Ze werkt abstract met structuur en sprekende kleuren, soms is de figuratieve impressie aanwezig.

www.sonjareedijk.nl 

Tanja Hilgers

Wildkruidenvrouw & Illustrator Tanja is Hilgers is illustrator en afgestudeerd kruidenvakvrouw. Zij verzorgt sinds 10 jaar kruidenwandelingen in Delft en omgeving met veel liefde voor de planten en inspirerende verhalen. Via haar geïllustreerde boekjes en kaarten deelt zij haar rijke kennis over culinair, medicinaal en ritueel gebruik van wildgroeiende planten. 

www.tanjahilgers.nl