Designer Signature (1919-2019) - Eva Haagsman verbindt haar naam aan nieuwe IDE-tentoonstelling

12 december 2019 09:30 t/m 29 januari 2020 17:30 - Locatie: etalage van IO - Door: Communication

Ontwerponderwijs is een levenswerk geweest voor Eva Haagsman. Sinds 1981 werkt Eva bij IO en heeft duizenden IO-studenten met haar lessen geïnspireerd, van het eerste jaar FormX tot het derde jaar Bachelor Final Project (BEP). Later deze maand zal Eva haar ontwerpkennis buiten het klaslokaal brengen door middel van een inspirerende nieuwe tentoonstelling in de etalage van IO - ‘Designer Signature’.

De tentoonstelling wordt geopend op 12 december en is het resultaat van een tweejarig werk van liefde, ontworpen om nieuwsgierigheid te wekken bij studenten - vooral in de eerste jaren - naar hun identiteit als toekomstige ontwerper.

18 kenmerkende producten, ontworpen in de periode 1919-2019, zijn te zien in de etalage van IO.  Daarnaast wordt er tijdlijn getoond, die rijke inzichten biedt in de vele ontwikkelingen in het Nederlandse ontwerp van de afgelopen eeuw. Een selectie van iconische producten uit het Henri Baudet Instituut van de faculteit zal ook worden getoond, wat een tastbaar gevoel geeft van de tijdperken waarin de gekozen ontwerpers van Eva werkten.

Uniek is dat dit evenement is ontstaan vanuit Eva's persoonlijke connecties, bijvoorbeeld de leraar van haar vader, Lips, en zijn collega Piet Izeren, wiens meubels een voorbeeld waren van de Haagse stijl; evenals haar eerste baas, de legendarische grafisch ontwerper en voormalig IO-professor en decaan, wijlen Wim Crouwel.

Hoewel het onderwijs van Eva is gericht op het verkennen van toekomstige mogelijkheden via de FormX-cursus, is ze van mening dat er veel te winnen valt door 'de kennis die ervoor komt' en het ongemakkelijke feit dat we niet allemaal zo 'uniek zijn als we denken'. Zoals Timo de Rijk, directeur van het Design Museum den Bosch en voormalig IO-professor in zijn inleiding op de tentoonstelling verklaart: "Er is geen toekomst zonder geschiedenis."

‘Designer Signature’ is geopend van 12 december tot 29 januari in de etalage van IO.