Onderwijzen met erfgoed: Asepsis - tot februari 2020

07 november 2019 13:19 - Locatie: Teaching Lab

Teaching with Heritage exhibition #4: Aseptic Surgery

 

De TU Delft investeert sinds 2017, toen ze haar 175-jarig jubileum vierde, in het vergroten van het profiel van de academische erfgoed door onder andere tentoonstellingen op de campus te organiseren. Dit wordt gedaan in samenwerking met studenten en academisch personeel. Een van deze tentoonstellingen is de reeks Teaching with Heritage in het Teaching Lab.

De tentoonstellingsreeks Teaching with Heritage nodigt docenten uit een reeks objecten uit de special collections van de TU Delft Library te selecteren voor weergave in het Teaching Lab. Daarnaast reflecteren ze in een korte film op de rol die erfgoed speelt (of zou kunnen spelen) in het onderwijs. De vierde tentoonstelling in deze serie werd samengesteld door Dimitra Dodou, onderzoeker en docent aan de afdeling Biomechanical Engineering van faculteit 3Me.

Als onderdeel van een MSc-cursus over medische instrumenten heeft Dimitra Dodou enkele lessen gewijd aan de geschiedenis van de chirurgie.

Tot midden 1860 werden post-operatieve infecties gezien als een teken van genezing. Ze kwamen vaak voor en men snapte niet waarom. Chirurgen opereerden in straatkleding en met blote, ongewassen handen en instrumenten werden ook niet gewassen. Ziektes kwamen veel voor en het postoperatieve sterftecijfer was hoog. Complexe operaties waren daardoor niet mogelijk. Deze tentoonstelling belicht de wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen in de geschiedenis die ons in staat stelt om veilige chirurgische procedures te ondergaan.

 

Teaching with Heritage # 4 opent 7 november tijdens de Onderwijsdag en duurt tot eind februari. Ben je een docent en wil je gastcurator worden voor een tentoonstelling in het Teaching Lab, neem dan contact op met het Academic Heritage Team van de TU Delft Library op: heritage@tudelft.nl.