Promotie H. Zhang: power electronics

25 juni 2019 15:00 - Locatie: Science Centre, TU Delft - Door: webredactie

Investigation of pressure assisted nanosilver sintering process for application in power electronics. Promotor 1: Prof.dr. G.Q. Zhang (EWI); Promotor 2: Prof.dr.ir. W.D. van Driel (EWI).

Vermogenselektronica van halfgeleiders met een grote bandafstandsenergie worden veelbelovende apparaten in nieuwe energie bronnen en omvormers. Zeer betrouwbare hechtmaterialen voor chips, dienend als een van de verbindingen, spelen een kritieke rol in behuizingen en modules voor vermogenselektronica. Hieronder zijn nano-zilver pasta en films veelbelovende kandidaten geworden als hechtmateriaal voor chips, met de belangrijkste voordelen van zowel een hoge thermische en elektrische geleiding, als een hoge temperatuur stabiliteit. Eerder werk is voornamelijk gefocust op druk-vrij gesinterde zilveren nanodeeltjes, die een lage bindingskracht en een hoge mate van porositeit. Anderzijds heeft druk geassisteerd sinteren grote voordelen vertoond in het verbeteren van de bindingskwaliteit van gesinterde nano-zilver verbindingen. Echter blijven de sinter eigenschappen van onder druk gesinterde zilveren nanodeeltjes en de toepassing van deze technologie in vermogenselektronica nog steeds achter. Voor dit thesis is een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar het druk geassisteerd sinteren van zilveren nanodeeltjes. De resultaten geven aan dat de sinterdruk een significant effect aantoont op het verbeteren van de bindingssterkte van gesinterde zilveren nanodeeltjes. De toename van de sinterdruk van 5 MPa tot 30 MPa verbetert de weerstand tegen plastische vervorming en kruip of nanozilver gesinterde verbinding. Bovendien wordt de ontworpen nano-sintertechnologie met succes toegepast bij het fabriceren van het dubbelzijdig gesinterd vermogenspakket. Daarnaast is het sinterproces van nanozilver in de keramische behuizingen ontworpen en gebruikt.

Meer informatie?

Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt u kijken in de TU Delft Repository, de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.