Promotie S. Varsamopoulos: neurale netwerken

04 juni 2019 10:00 - Locatie: Science Centre, TU Delft - Door: webredactie

Neural network based decoders for the surface code. Promotor: Prof.dr.ir. K.L.M. Bertels (EWI).

Quantumfoutcorrectie (QEC) is essentieel voor betrouwbare quantumberekeningen en -opslag vanwege de fragiliteit van qubits en de imperfecte toepassing van quantumoperaties in de huidige quantumtechnologie. Voor efficiƫnte quantumberekeningen en -opslag is actieve QEC vereist. QEC bestaat uit een coderings- en een decoderingsproces. Codering beschermt quantuminformatie door veel onbetrouwbare, fysieke qubits te groeperen tot een meer betrouwbare, logische qubit. De berekening vindt vervolgens plaats op basis van de logische qubits maar er treden nog steeds fouten op in de fysieke qubits. Decoderen is het identificatieproces van de plek en soort van de optredende fouten in de fysieke qubits. De decoder stelt correcties voor op de gevonden fouten. In dit proefschrift onderzoeken we nieuwe manieren om decoders te ontwerpen voor QEC-codes, in het bijzonder voor surface-code.

 

Ons onderzoek is voornamelijk gericht op het ontwikkelen van decoders die neurale netwerken bevatten om de decoderingstijd te verkorten en tegelijkertijd hoge decoderingsprestaties te bereiken. Het verkorten van de decoderingstijd is noodzakelijk, omdat het tijdsbudget van de huidige kwantumtechnologie beperkt is. We hebben bewezen dat dergelijke decoders dezelfde decoderingsprestaties kunnen behalen om decoders te benchmarken en hun decoderingstijd kan worden verkort om het beschikbare tijdsbudget te respecteren. Ten slotte is een gedistribueerde versie van dergelijke decoders voorgesteld om de schaalbaarheidsproblemen te verbeteren waarmee dergelijke decoders worden geconfronteerd.

Meer informatie?

Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt u kijken in de TU Delft Repository, de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.