Promotie A.R. Gorter de Vries: gist

06 september 2019 10:00 - Locatie: Aula, TU Delft - Door: webredactie

Genome analysis and engineering of industrial lager brewing yeasts. Promotor 1: Dr.ir. J.G. Daran (TNW); Promotor 2: Prof.dr. J.T. Pronk (TNW).

Pils, het meest gedronken type bier, wordt gebrouwen met behulp van de gist Saccharomyces pastorianus. Deze gist is ongeveer 500 jaar geleden ontstaan door een kruising tussen “gewone” bakkersgist (Saccharomyces cerevisiae) en een wilde Saccharomyces-soort. De hieruit voortgekomen hybride combineert de eigenschap om suikers uit gerstmout om te zetten naar alcohol met het vermogen om bij lage temperaturen te groeien,  waarbij de typische frisse smaak van Pils ontstaat. Het erfelijk materiaal van deze hybride biergist zit uitermate complex in elkaar, waardoor het DNA veel moeilijker in kaart te brengen en te modificeren is dan in bakkersgist.

In dit project is het complexe DNA van deze hybride biergist in kaart gebracht, zijn methoden ontwikkeld voor snelle genetische modificatie van biergist met CRISPR en er werd een nieuw mechanisme gevonden dat kan leiden tot ongewenste veranderingen in het DNA bij gebruik van deze techniek. Evolutie-experimenten in het laboratorium gaven nieuwe inzichten hoe moderne biergisten door domesticatie zijn uitstaan uit één toevallig ontstane hybride gistcel. Bovendien is een nieuwe techniek ontwikkeld om, zonder genetische modificatie, nieuwe giststammen te ontwikkelen voor het brouwen van Pils.

Meer informatie?

Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt u kijken in de TU Delft Repository, de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.