The Berlage lezing: Christopher Curtis Mead

24 april 2020 17:00 t/m 18:30 - Locatie: THE BERLAGE ONLINE - Door: Communication BK

Christopher Curtis Mead geeft de online lezing ‘The Paris Opera House’ in de reeks The Berlage Sessions.

Deze lezing wordt live gestreamd via de website van The Berlage.

Het Paris Opera House is het resultaat van een openbare wedstrijd. De beslissing in 1861 om de wedstrijd voor iedereen open te stellen - in plaats van een gesloten wedstrijd onder uitgenodigde deelnemers - was aam  aan ontluikende ideeën over democratie, ook al werd Frankrijk destijds autocratisch geregeerd door keizer Napoléon III. In tegenstelling tot de verwarde resultaten van de wedstrijden die in 1840 werden gehouden voor het graf van Napoléon in Parijs en in 1850 voor het Crystal Palace in Londen - die de winnende deelnemers opzij duwden ten gunste van de aangestelde architecten - werd de Operawedstrijd bij de selectie van Charles Garnier beslissend afgesloten. In de loop van de volgende vijftien jaar zag Garnier toe op de bouw van een van de meest complexe openbare gebouwen die in opdracht van de Franse staat werden gebouwd. Het succes is te danken aan een proces van ontwerpselectie en ontwikkeling onder leiding van architecten die, net als Garnier, zijn opgeleid aan de École des Beaux-Arts. De tweedelige wedstrijd werd geleid door een jury die voornamelijk bestond uit architecten, die de politieke agenda van de staat hebben omgebogen ten gunste van de professionele expertise. Terwijl de staat het project van de goticus Eugène-Emmanuel Viollet-le-Duc - een favoriet van keizerin Eugénie - verdedigde, selecteerde de jury de jonge en onbekende, maar academisch geschoolde Garnier. En omdat de wedstrijd een gekwalificeerde architect selecteerde op basis van een voorontwerp, voltooide Garnier zijn ontwerp alleen onder supervisie van Félix Duban, een overheidsarchitect van de Raad voor Burgergebouwen. De constructie van de Opera in geënsceneerde fases betekende toen al dat het ontwerp nog verder kon worden verfijnd, omdat de technische tekeningen achtereenvolgens naar behoefte werden gemaakt.

Meer informatie

The Berlage Sessions is een lezingenreeks waarin architectuurcompetities worden verkend als voedingsbodem voor experimenten.  George Baird, Tim Benton, Urtzi Grau, Kersten Geers, Christopher Curtis Mead, Katherine Solomonson en David T. van Zanten onderzoeken de geschiedenis, politiek, het beleid en de processen van architectuurcompetities uit de canon, van het midden van de achttiende eeuw tot nu.

Neem contact op met The Berlage voor aanvullende informatie over dit evenement.