Online conferentie 'Openness and Commercialisation: How the two can go together'

Details van het evenement

 • Datum en tijd: 3 december 2020 van 13.30 tot 17.00 uur en 4 december van 9.00 tot 12.30 uur.
 • Plaats: Online via zoom
 • Taal: De conferentie is geheel in het Engels
 • Mede-organisatoren: CESAER met bijdragen van Task Force Open Science en Task Force Innovation, in samenwerking met TU Delft, TU Wien, Scientific Knowledge Services, Politecnico di Torino, RWTH Aachen University, Focus on Open Science, en de Universiteit van Strathclyde.
 • Ondersteuning van het CESAER-secretariaat: Mattias Björnmalm, mattias.bjornmalm@cesaer.org
 • Dit is een open evenement dat openstaat voor iedereen die geïnteresseerd is.
 • Voor deelname aan deze gratis online conferentie is inschrijving verplicht

Samenvatting

Het programma van de conferentie 'Openness and commercialisation: How the two can go together' geeft inzicht in en biedt ruimte voor discussie over de samenwerking tussen de academische wereld en het bedrijfsleven. Het programma van de conferentie bestaat uit een combinatie van inspirerende keynote sprekers, Q&A's, breakout sessies, paneldiscussies en korte gesprekken.

Beschrijving

Open Science biedt nieuwe mogelijkheden om de wetenschap vooruit te helpen. Een groot deel van de aantrekkingskracht ervan is het potentieel om de overgang van wetenschappelijke ontdekkingen naar echte oplossingen te versnellen. Hoewel er in veel takken van de Open Science-beweging aanzienlijke vooruitgang is geboekt (bijvoorbeeld Open Access, Open Education, FAIR-gegevens), mag het doel van Open Science om de vertaling van wetenschappelijke ontdekkingen te helpen versnellen niet worden vergeten. Met deze principes in het achterhoofd zullen we succesvolle samenwerkingsverbanden tussen de academische wereld en het bedrijfsleven onderzoeken op basis van samenwerking, openheid en transparantie.

Ondanks een gemeenschappelijk (mis)begrip is commerciële exploitatie compatibel met Open Science en kan het een synergetische rol spelen die elkaar versterkt door het opbouwen van vertrouwen en het vergroten van de impact. Maar om dit succesvol te doen, moeten deze twee partijen een gemeenschappelijk begrip vinden van elkaars behoeften en wensen en nauw samenwerken om de positieve impact die ze kunnen hebben op de samenleving te maximaliseren.

Het programma van de conferentie 'Openness and commercialisation: How the two can go together' geeft inzicht in en biedt ruimte voor discussie over de samenwerking tussen de academische wereld en het bedrijfsleven.

Programma

3 december - Dag 1

13.30 - 13.50 - Welkomstwoord door Karel Luyben (Chair of Executive Board of the European Open Science Cloud)
13.50 - 14.20 - Keynote speech door Veronica Beneitez-Pinero (Valorisation Policies & IPR, Directorate-General for Research and Innovation, European Commission)
14.20 - 14.30 - Q&A
14.30 - 14.40 - Koffiepauze
14.40 - 15.40 - Breakout sessies (voor abstracts)
15.40 - 16.00 - Feedback van de breakout sessies
16.00 - 16.10 - Koffiepauze
16.10 - 16.40 - Keynote speech door Marie Louise Conradsen (Aarhus University)
16.40 - 16.50 - Q&A
16.50 - 17.00 - Afronding en afsluiting van dag 1

4 december - Day 2

09.00 - 09.10 - Welkomstwoord
09.10 - 09.40 - Keynote speech door Allan Hanbury (TU Wenen)
09.40 - 09.50 - Q&A
09.50 - 10.00 - Koffiepauze
10.00 - 11.00 - Paneldiscussie voorgezeten door Tim Bedford (University of Strathclyde) met panelleden:

 • Norbert Lütke-Entrup (Head of Corporate Technology & Innovation Management of Siemens)
 • Sophie Bailes (Director Digital Strategy of AstraZeneca)
 • Laura MacDonald (Chief Executive of Association of European Science and Technology Transfer Professionals)
 • Shalini Kurapati (Co-Founder & CEO of Clearbox AI Solutions)

11.00 - 11.10 - Koffiepauze
11.10 - 11.40 - Korte presentaties van abstracts
11.40 - 12.10 - Keynote speech door Chas Bountra (University of Oxford & Structural Genomics Consortium)
12.10 - 12.20 - Q&A
12.20 - 12.30 - Afsluiting, slotopmerkingen en volgende stappen

Oproep voor 'Lightning Talks'

We openen hierbij een oproep voor abstracts om een 'Lightning Talk' te leveren binnen de conferentie, die plaatsvindt tijdens de sessie van 11.10 tot 11.40 uur op 4 december. Lightning talks zijn gerichte en korte presentaties van maximaal 7 minuten plus 1-2 minuten voor vragen. 

We moedigen diverse bijdragen aan, met name van diegenen die geïnteresseerd zijn in of werken op het raakvlak van academische en niet-academische partners. Het kan gaan om het presenteren van een nieuw idee of concept, of het delen van een ervaring of een nieuwe vondst. We zijn vooral op zoek naar:

 • Ervaringen uit samenwerkingsverbanden tussen onderzoeksgemeenschappen en het bedrijfsleven volgens open wetenschapsprincipes
 • Succesvolle ervaringen en uitdagingen en valkuilen bij het toepassen van open wetenschapsprincipes binnen een bedrijf/KMO
 • Innovatieve ideeën om de betrokkenheid van het bedrijfsleven en de academische partners bij open wetenschapsprojecten te vergemakkelijken
 • Verhalen/ervaringen over uitdagingen en barrières om open wetenschapsprincipes toe te passen binnen de samenwerking tussen onderzoekers en de industrie en methoden om deze te overwinnen

We moedigen inzendingen van alle categorieën van geslacht, etniciteit en professionele anciënniteit aan.

Deadline voor inzending is 26 Oktober. Uiterlijk 6 November ontvangt u van ons een reactie.

Oproep voor Breakout sessies

Wij openen hierbij een oproep voor samenvattingen om op 3 december van 14.40 tot 15.40 uur een 'Breakout session' te verzorgen. We moedigen diverse bijdragen aan, met name van diegenen die geïnteresseerd zijn in of werken in een academische of niet-academische omgeving of op het raakvlak van beide. Het kan gaan om het presenteren van ervaringen, uitdagingen en oplossingen, ideeën, concepten of best practices, in de context van open science en commercialisering. Onderwerpen zouden kunnen liggen op het gebied van open innovatie, kennisoverdracht of het verlenen van octrooien en licenties, enz.

We zijn vooral op zoek naar interactieve breakout-sessies in formats zoals:

 • Interactieve workshop 
 • Rondetafelgesprek
 • Wereldcafé
 • Papieren discussies

De breakout-sessies duren maximaal 60 minuten en worden gevolgd door korte gesprekken waarin de resultaten van elke breakout-sessie voor het hele publiek worden samengevat. De breakout-sessies vinden plaats in Zoom met behulp van de Breakout Room-functionaliteit en vinden parallel aan elkaar plaats.

Wij lezen het graag als u vragen heeft over de technische en organisatorische opzet. We moedigen inzendingen aan van alle categorieën van geslacht, etniciteit en professionele anciënniteit.

Deadline voor inzending is 26 Oktober. Uiterlijk 6 November ontvangt u van ons een reactie.

Voorstel indienen voor Lightning Talk of Breakout session

U kunt uw voorstel voor een Lightning Talk of Breakout sessie indienen via het registratieformulier. Als u een voorstel voor een Lightning Talk of Breakout sessie heeft ingediend, zal de stuurgroep u voor 6 november informeren of uw inzending geslaagd is.