Promotie J.M. Boter: spin qubits

23 januari 2020 15:00 - Locatie: Aula, TU Delft - Door: webredactie

Scaling Aspects of Silicon Spin Qubits. Promotor 1: Prof.dr.ir. L.M.K. Vandersypen (TNW);

Foutbestendige quantumcompters op grote schaal zullen miljoenen quantumbits nodig hebben voor het uitvoeren van hun quantumberekeningen en om zo bij te dragen aan bijvoorbeeld  materiaalkunde (de ontdekking van een hogetemperatuursupergeleider) en medicijnontwikkeling (meer gerichte selectie van potentieel werkzame stoffen). Op dit moment omvatten de grootste quantumcomputers slechts enkele tientallen qubits.

Het werk in dit proefschrift richt zich op verschillende aspecten die relevant zijn voor de zoektocht naar het opschalen van quantumcomputers gebaseerd op spinquantumbits in silicium van de huidige systemen bestaande uit enkele quantumbits naar grote systemen die bestaan uit duizenden of zelfs miljoenen quantumbits. De uitdagingen die in dit proefschrift behandeld worden, zijn betrouwbare en reproduceerbare fabricage van quantumbits, temperatuurbestendigheid van quauntumbits, plaatsafhankelijke correlaties in de ruis die quantumbits beïnvloedt, en het samenbrengen van quantumbits met aansturingselektronica.

Meer informatie?

Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt u kijken in de TU Delft Repository, de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.