Koffie & de Global Goals

01 september 2021 09:00 t/m 30 november 2021 17:00 - Locatie: Educatieruimte | Zet in mijn agenda

 

Kleine toonstelling (NL / ENG)
Locatie: educatieruimte – 1 sept t/m 30 november

De koffieproductie is sinds het einde van de 20ste eeuw enorm toegenomen en ruwe (ongebrande) koffie is na olie het belangrijkste handelsproduct ter wereld. Maar de prijzen voor ruwe koffie zijn heel erg gedaald, wat grote gevolgen heeft voor de koffieboeren. En ook klimaatsveranderingen maken hebben een grote impact. Naast informatie over de hele koffieketen, van plant tot boon tot kopje koffie, wordt in deze tentoonstelling speciaal aandacht besteed aan hoe keurmerken zoals Fair Trade en de Global Goals van de Verenigde Naties onze kopjes koffie duurzamer kunnen maken.

Deze tentoonstelling is een samenwerking van de Botanische Tuin TU Delft met het platform Delft4GG, Duurzaamheidscentrum De Papaver en DOK Delft. Er zullen verschillende activiteiten georganiseerd worden, dus hou onze agenda vooral in de gaten. En bezoek in dezelfde periode vooral ook Expo 'One Planet' en activiteiten rond Sustainable Development Goals in De Papaver.   

 

Koffie & de Global Goals
Op zaterdag 25 september 2021 waren de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Global Goals) van de Verenigde Naties 6 jaar van kracht. Delft werd op deze dag ook officieel een Global Goals Gemeente. Wethouder Brandligt gaf hiervoor het startsein door het hijsen van een Global Goals vlag.
In de Botanische Tuin TU Delft en De Papaver worden daarom de komende periode allerlei activiteiten georganiseerd rond Global Goals en verduurzaming.

Kom op de koffie in de Botanische Tuin
De Botanische Tuin TU Delft nodigt iedereen uit op de vrijdag 8 en 15 oktober, van 10-12 uur, voor een gratis kop koffie met iets lekkers.  Dit vanwege de tentoonstelling ’Koffie en de Global Goals’ in de expositieruimte van de tuin die t/m 30 november is te bekijken. In oktober en november worden verschillende activiteiten voor volwassenen en kinderen georganiseerd rondom het thema koffie. Houd de websites tudelft.nl/botanischetuin  en delft4globalgoals.nl in de gaten.
Naast de koffietentoonstelling kunt u op deze koffie-ochtenden ook de zomertentoonstelling ‘Expeditie China’ nog ervaren (t/m 15 oktober) en kunt u door de tuin en de kassen wandelen.
De koffie is gratis; de toegang voor Delftpashouders, museumjaarkaarthouders, Vrienden van de Tuin, TU medewerkers en studenten eveneens. Anderen betalen €6,- toegang, of €3 voor kinderen t/m 14 jaar en 65plussers.

Koffie & de Global Goals - tentoonstelling
Tot 31 november is in de educatieruimte van de Botanische Tuin de tentoonstelling Koffie & de Global Goals te zien. Naast informatie over de koffieplanten, die u trouwens in de kassen direct kunt gaan bekijken, wordt duidelijk hoe de hele koffieketen van de koffieboer, coöperaties, transporteurs, groothandel, branderijen tot de verkooppunten in elkaar zit. En vooral ook hoe Fair Trade organisaties boeren helpen een eerlijker prijs voor hun koffie te krijgen. Door naar de hele keten te kijken en deze te koppelen aan de Global Goals wordt duidelijk hoe wij allemaal een steentje bij kunnen dragen aan een betere wereld voor iedereen.  

Koffie & de Global Goals middagen
De laatste twee zondagen van oktober kun je in de tuin naar de tentoonstelling komen kijken, extra uitleg krijgen, een speciale koffie route/speurtocht lopen, een koffiezeepje maken en koffie uit verschillende landen proeven. 

De koffieketen – Lezing
Op donderdag 18 november zouden wij een lezing over de koffiecoöperatie Miraflor organiseren en aan de hand van de koffie barometer de hele koffieketen verder toegelichten. Deze lezing zal niet in november plaatsvinden maar wordt verschoven naar voorjaar 2022. Hou onze agenda in de gaten voor de nieuwe datum.

Schilderen met koffie - workshops 
Tijdens deze workshops van 1,5 uur wordt onder leiding van Gonny Stuut geschilderd met koffie. Ze vinden plaats op zaterdag 13 en 20 november van 13:00-14:30 en 15:00-16:30. Deelname kost 10 euro. Graag per email reserveren via reserveringbtd@tudelft.nl

/* */