Tentoonstelling De Delftse Blik: Onder Druk

15 mei 2023 09:00 t/m 01 september 2023 18:00 - Locatie: TU Delft Library, Main Hall | Zet in mijn agenda

DE DELFTSE BLIK OP JE VEILIG VOELEN
MUSEUM PRINSENHOF DELFT

In 2022 is het 450 jaar geleden dat Willem van Oranje (1533 - 1584) naar Delft vlucht, op zoek naar een veilige thuishaven. Voor Museum Prinsenhof Delft is dit de aanleiding om haar Delftse blik op het thema veiligheid te richten. Wat betekent veiligheid voor Delftenaren zoals vluchtelingen, nazaten van kolonialisme in het Caribisch gebied, studenten en jongeren? Op zoek naar de antwoorden op deze vraag ging kunstenaar Hozan Zangana met de mensen uit deze gemeenschappen in gesprek. Ge·inspireerd door hun verhalen, meningen en ervaringen maakte hij de serie beelden MALAWA

MALAWA betekent THUIS in het Koerdisch. Het verwijst naar de universele basis­behoefte aan veiligheid en een omgeving die een veilige basis biedt om te kunnen groeien en een leven op te bouwen. Als het thuis en alles wat houvast biedt in het leven wordt achtergelaten, blijft alleen onzekerheid over en vervangt het kwetsbare lichaam het thuisgevoel. De MALAWA beelden geven uitdrukking aan deze lichamen en zijn gemaakt van materialen die verwijzen naar een leven onderweg, zoals jute, dekens en tentdoek. Samen verbeelden zij kwetsbare lichamen die elkaar troost proberen te bieden in een onzekere tijd tussen verleden en toekomst.

TENTOONSTELLING DE DELFTSE BLIK: ONDER DRUK
MUSEUM PRINSENHOF DELFT x TU DELFT LIBRARY

Door de interactie van Hozan met de Delftse studentengemeenschap is het satellietkunstwerk 'Onder Druk' ontstaan. De TU Delft Library werd gekozen als tentoonstellingsruimte door de studenten die specifiek vermeldden dat als ze aan een veilige plek denken, ze aan de Library denken.

Het beeld vertaalt het gevoel van onveiligheid van een belangrijk deel van de Delftse samenleving: universiteitsstudenten. Hun angsten komen voort uit de constante druk die ze ervaren door hoge verwachtingen, van ouders, leeftijdsgenoten en van zichzelf. Het beeld is van een gietvorm waarin ze geacht worden te passen, een vorm die geen ruimte laat voor individuele behoeften en verborgen dromen en ambities.

© Hozan Zangana 2022 | Fotografie: Erik and Petra Hesmerg

DE KUNSTENAAR: HOZAN ZANGANA

Hozan Zangana is een Koerdische kunstenaar en ontwerper, gespecialiseerd in het maken van beelden en bruikbare objecten. Op vijftienjarige leeftijd vluchtte hij naar Nederland, waar hij een paar jaar later aan zowel de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Design Academy in Eindhoven studeerde. Zijn eerste collectie abstracte objecten was gebaseerd op een Koefisch schrift genaamd ‘Vromen uit Intuïtie’ en werd in Dubai, Milan en New York vertoond. In 2017 werd Hozan genomineerd voor de Wallpaper* Designer Of The Year Award. Hij heeft een installatie gemaakt voor Dubai Fashion Week, een collectie gepresenteerd in het Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Hozan haalt zijn inspiratie uit taal, traditie en rituelen. Dit zijn volgens hem de meest essentiële ontastbare elementen in onze wereld. Ook gebruikt hij vaak zijn eigen jeugdfascinaties en ervaringen als vluchteling in Nederland als basis voor zijn artistieke ‘blik’. Voor De Delftse Blik is hij dan ook vol enthousiasme aan het werk met het thema veiligheid en is er een sterke band onstaan met de deelnemende communities. Zo vormt hij een beeld (letterlijk en figuurlijk) over wat veiligheid betekent; een onderwerp dat van jongs af aan al een rode draad is in zijn leven.

In 2021 lanceerde Museum Prinsenhof Delft het vierjarige participatieproject De Delftse Blik. Met dit project zoekt het museum naar nieuwe verbindingen met de stad en haar inwoners door de collectie, de geschiedenis van Willem van Oranje en Delft te koppelen aan hedendaagse thema’s, zoals vrouwen, veiligheid en vrijheid. Vanuit deze thema’s worden er samen met maatschappelijke spelers in de stad én andere Delftenaren nieuwe en meerstemmige programma’s en activiteiten gemaakt die van waarde zijn voor onze stadsgenoten.