Humans of Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science

Aleksandra Lekić

Het leven schotelt je allerlei ogenschijnlijk onmogelijke uitdagingen voor. Maar als het erop aankomt, ben je altijd tot meer in staat dan je denkt. De uitdagingen binnen de energietransitie zijn daarop geen uitzondering. We blijven nieuwe strategieĆ«n en technologieĆ«n ontwikkelen die ons helpen onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Ik weet dat delen van mijn onderzoek misschien nooit zullen worden toegepast, maar dat stoort me niet. Het draait allemaal om doorzettingsvermogen en het verleggen van je grenzen. 

Je moet nu eenmaal veel benaderingen uitproberen; hoe weet je anders welke de beste is? In het Electrical Sustainable Power Lab kunnen we digitale replica's van een energiesysteem maken en real-time simulaties uitvoeren op supercomputers. Zo kunnen we scenarioā€™s testen die we, vanwege mogelijke schade, nooit op het echte elektriciteitsnet zouden kunnen uitproberen. Die scenarioā€™s kunnen we trouwens ook testen op energiesystemen die nog niet bestaan. Ik wil graag dat onze afdeling bekend komt te staan om deze grondig geteste producten, zodat organisaties en andere universiteiten bij ons aankloppen met vragen en onze benchmarkmodellen gebruiken. 

Het draait allemaal om doorzettingsvermogen.

Een paar landen rondom de Noordzee hebben bijvoorbeeld plannen om samen een netwerk van offshore windparken te bouwen. Wij kunnen de werkelijke windsnelheid op de mogelijke locatie meten, en deze omstandigheden gebruiken om een replica van het netwerk te testen. Mijn onderzoek richt zich op de besturingselementen die zoā€™n netwerk onder alle omstandigheden stabiel moeten houden. Wanneer er bijvoorbeeld te veel windenergie wordt opgewekt, leidt de besturing deze energie snel om naar een apparaat dat het kan ontvangen. Met onze replica's kunnen we verschillende extreme scenario's testen, en oplossingen voor de bijkomstige problemen voorstellen.

Ik ben blij dat mijn werk een positieve impact heeft op onze samenleving, maar ik doe het vooral omdat het zo interessant is. Ik heb nog veel meer ideeƫn, en veel wiskundige benaderingen die ik graag wil uitproberen! En zijn altijd grenzen die ik nog kan verleggen.