Humans of Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science

Ujwal Gadiraju

docent

Mijn aanstelling als universitair docent in de Web Information Systems-groep viel precies samen met de eerste coronagolf. Ik woon daarom nog steeds in Hannover, wachtend op het juiste moment om naar Nederland te verhuizen. Alles wat ik nu voor de TU Delft doe, speelt zich af in een digitaal vacuüm – mijn onderzoek, colleges geven, het opbouwen van het Design@Scale AI-lab waarin we samenwerking tussen de mens en kunstmatige intelligentie nastreven om zo ingewikkelde sociale problemen op te lossen. Noodzaak is de moeder van de vindingrijkheid, zei Plato, en we beginnen allemaal in te zien wat er van op een afstand mogelijk is.

 

Alles wat ik nu voor de TU Delft doe, speelt zich af in een digitaal vacuüm.

Het helpt dat ik van nature een optimist ben, die overal lichtpuntjes in ziet. Dankzij COVID-19 heb ik eindelijk de tijd gevonden om boeken te lezen die stof lagen te verzamelen en om naar interessante podcasts te luisteren – zoals The Book of Why van Dana Mackenzie en Judea Pearl en de Making Sense-podcast. Ook heb ik de optrekstang die ik vorig jaar oktober van mijn vriendin kreeg veel vaker gebruikt dan vooraf gedacht. Ik was ook mede-initiator van The Academic Fringe Festival, een forum voor het toegankelijk en inspirerend delen van kennis door gerenommeerde wetenschappers van over de hele wereld. Door mezelf bezig te houden, ben ik overeind gebleven.

In de adempauze tussen de twee coronagolven heb ik veel vriendschappen aangehaald. Nu kijk ik uit naar direct contact met mijn collega’s, naar de terloopse praatjes op de gang. En naar mijn familie, die over drie continenten verspreid is. Met het werk grotendeels online, kan onze familiereünie dit jaar best wel eens wat langer duren.