29 oktober 2018

EU kent QuTech-consortium tien miljoen euro toe voor versnelde ontwikkeling quantuminternet

Vandaag kondigde de Europese Commissie aan dat haar Quantum Flagship Programme tien miljoen euro zal bijdragen aan de ontwikkeling van een blauwdruk voor een toekomstig quantuminternet.

03 oktober 2018

De balans vinden tussen transparantie en bediening bij muziekaanbevelingen

Bij aanbevelingssystemen voor muziek is het belangrijk dat de bedieningsopties voor de gebruiker zodanig worden ontworpen dat de waargenomen kwaliteit van de aanbevelingen hand in hand gaat met een acceptabele cognitieve belasting, dat concludeert TU Delft-onderzoeker Nava Tintarev. Zij presenteerde deze bevindingen en haar onderzoek, waarbij gebruik werd gemaakt van de Spotify API, op woensdag 3 oktober tijdens de ACM Conference on Recommender Systems in Vancouver.

29 september 2018

Exoskelet van studenten TU Delft wint internationale Cybathlon

Zaterdag 29 september won het nieuwe exoskelet, de MARCH III, van het Delftse studententeam Project MARCH de internationale obstakelrace voor exoskeletten: de Cybathlon Experience in Düsseldorf. Teams uit verschillende landen streden tegen elkaar in deze test voor robotische harnassen ontwikkeld voor mensen met een dwarslaesie. Samen met ‘piloot’ Sjaan Quirijns, die sinds 2000 een dwarslaesie heeft, behaalde de MARCH III de snelste tijd en het hoogste aantal punten. Dankzij verbeteringen aan het pak en intensieve training van de piloot wist het team de obstakelbaan met vier verschillende obstakels in net geen 9,5 minuut succesvol af te ronden. Vooral op zelfstandig gebruik gooide het team hoge ogen.

27 september 2018

UMO van start: onderzoek naar mobiliteit in stedelijke gebieden

Het project Urban Mobility Observatory (UMO) krijgt een bedrag van € 1.950.000 uit het programma NWO-groot, bedoeld voor de bouw van grote ondersteunende wetenschappelijke faciliteiten. UMO gaat uitgebreid en langdurig data verzamelen over mobiliteit in Nederlandse steden.

24 september 2018

Delfts maanwagentje naar de maan

De TU Delft werkt samen met het bedrijf Stellar Space Industries om een zogenoemde ‘Rover’ op de maan te laten lopen.

24 september 2018

KNAW koos Kofi Makinwa als nieuw lid

Prof. dr. Kofi Makinwa, hoogleraar Elektronische Instrumentatie en voorzitter van de afdeling Micro-elektronica van de faculteit EWI, is geselecteerd als nieuw lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op basis van hun wetenschappelijke prestaties. De nieuwe leden van de academie worden in september geïnstalleerd.

16 september 2018

Studenten winnen wereldkampioenschap met hightech ligfiets

Wielrenster Lieke de Cock heeft afgelopen zondag het wereldkampioenschap snelfietsen gewonnen door eerder in de week met 120 km/u door de Nevadawoestijn in Amerika te fietsen. Dit deed ze in de VeloX 8 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam.

12 augustus 2018

Van Leeuwenhoek lezing over Intieme Technologie

Intieme technologie zoals quantified self, mobiele apps om locatie te delen, sociale media, high-tech kleding en gedragsondersteunende technologie zoals smart homes komen steeds “dichterbij” in ons dagelijks leven. Deze digitale technologieën hebben veel (potentiële) voordelen, bijvoorbeeld voor het verbeteren van onze gezondheid, efficiëntie, veiligheid en verbinding met andere mensen.

09 augustus 2018

Energy for Refugees installeert zonnepanelen in Lesbos

Het doel van Energy for Refugees is om duurzame, betrouwbare en goedkopere energie te brengen bij mensen die het het hardst nodig hebben.

30 juli 2018

Meer inzicht in kwaliteit Twitterdiscussies door wetenschappelijk onderzoek

Een interdisciplinair team van onderzoekers van de Universiteit Leiden, Syracuse University, Bocconi University en TU Delft heeft een beurs van Twitter ontvangen om onderzoek te doen naar en tools te ontwikkelen waarmee gedrag kan worden geïdentificeerd dat een bedreiging vormt voor de kwaliteit van discussies op dat socialemediaplatform. In het team gaat Nava Tintarev, die als onderzoeker verbonden is aan de TU Delft, de aanwezigheid van echokamers beoordelen.