30 april 2018

Frans Oliehoek uitgenodigd voor IJCAI-ECAI-18

Frans A. Oliehoek, universitair hoofddocent bij de Interactive Intelligence-groep, is uitgenodigd om een presentatie te geven in de IJCAI-ECAI 2018 Early Career Spotlight-track.

27 april 2018

Publicatie Nature Scientific Reports: stranden dijen wereldwijd uit

We zijn gek op strandvakanties en ongeveer een kwart van de wereldbevolking woont langs de kust vanwege de gunstige economische ligging. Maar hoe kustgebieden zich in de loop der jaren wereldwijd ontwikkeld hebben, was tot nu toe echter nauwelijks in beeld. Delftse wetenschappers brengen hier nu verandering in. Onderzoekers van Deltares, TU Delft en IHE hebben 50.000 stranden over een periode van 35 jaar geanalyseerd. Hun bevindingen presenteren zij vandaag in Nature Scientific Report.

23 april 2018

KNAW kiest Kofi Makinwa

Prof. Dr. Kofi Makinwa, hoogleraar Electronic Instrumentation en voorzitter van de sectie micro-elektronica bij de faculteit EWI, is verkozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

22 april 2018

Moeten robots een aparte juridische status krijgen? Een twistgesprek.

Rob van den Hoven van Genderen is voorstander van het voorstel van het Europees Parlement om robots een juridische status te geven. Koen Hindriks acht het gevaarlijk. Een twistgesprek per mail onder leiding van Lotfi El Hamidi.

16 april 2018

Experts: 'Levensgevaarlijk om robots mensenrechten te geven'

Het Europees Parlement overweegt robots dezelfde rechtspersoonlijke status als mensen te geven. Levensgevaarlijk, vinden ruim 150 experts.

11 april 2018

Zorgrobot Pepper aan het werk in Schiedams ziekenhuis

Voor het eerst in Nederland is er een zorgrobot aan de slag gegaan in een ziekenhuis. Op de verpleegafdeling van het Franciscus Vlietland in Schiedam wordt de pratende robot Pepper ingezet om vragen te stellen aan patiënten bij hun opname.

29 maart 2018

KPN en TU Delft gaan samenwerken aan nieuwe ICT-technologieën

Telecom en ICT-dienstverlener KPN en TU Delft zijn een strategische samenwerking aangegaan met als doel hoogwaardige nieuwe technologie te ontwikkelen op het gebied van 5G, blockchain en kunstmatige intelligentie. Met de samenwerking onder de naam NExTWORKx spelen beide partijen in op de exponentiële en disruptieve technologieën van de toekomst en dragen zij bij aan de verdere ontwikkeling van talent.

23 maart 2018

Elektrische auto direct en snel op te laden via zonnepanelen

Onderzoeker Gautham Ram Chandra Mouli ontwikkelde een systeem waarmee elektrische auto’s direct en snel zijn op te laden met zonnestroom.

14 maart 2018

Een magazine gevuld met science stories & infographics!

De artikelen en infographics van ons Nodes EEMCS Science blog hebben we gebundeld in het Engelstalige magazine ‘EEMCS Nodes Volume I’.

13 maart 2018

Logic and Learning

I will provide a gentle introduction to the use of logic within machine learning. The motivation for using logic in machine learning is twofold. First, it fits within the explainable AI trend, that is, unlike deep networks, logical models are understandable and interpretable. Second, by using relational or first order logic to represent learned models, one obtains very expressive models that can cope with complex structured data and that allow one to use background knowledge while learning. These properties explain why there are many applications of logic and learning, ranging from the analysis of social networks, to bio- and chemo-informatics, business data, the semantic web, action- and activity learning, computer vision and robotics.