Archief

475 resultaten
rss
17 oktober 2017

Student TU Delft maakt ontwerp ‘zwermrobot’ Zebro geschikt voor serieproductie

Student Industrieel Ontwerpen Mattijs Otten van de TU Delft heeft een modulair ontwerp gemaakt dat serieproductie van de Zebro mogelijk maakt. Zebro’s zijn zespotige looprobots waarmee onderzoekers in de toekomst autonome ‘zwermen’ willen creëren. Serieproductie is daarbij een essentiële voorwaarde.

13 oktober 2017

Prestigieuze prijzen voor leden PVMD groep tijdens EUPVSEC

Tijdens de Europese zonnecelconferentie (EUPVSEC) in Amsterdam hebben Fai Tong Si (promovendus) en Ronald van Schie (MSc student) van de sectie Photovoltaic Materials and Devices (PVMD) respectievelijk de Best Student Award en Best Poster Award gewonnen in de sectie Silicon Photovoltaics.

09 oktober 2017

Dwarslaesiepatiënt loopt nu ook trap op met exoskelet van studenten TU Delft

Traplopen, opstaan uit een diepe sofa, een helling op en over ruw terrein lopen, het lukte dwarslaesiepatiënt Ruben de Sain állemaal met het door Delftse studenten gebouwde exoskelet, een ondersteunend robotisch pak, tijdens de Cybathlon Experience op 7 oktober. Tijdens deze wedstrijd voor bionische para-atleten in Duitsland tonen de studenten de potentie van een exoskelet als hulpmiddel in het dagelijks leven van mensen met verlamde benen.

04 oktober 2017

Intreerede Stephanie Wehner (QuTech)

Stephanie Wehner (QuTech) werd eind vorig jaar door de TU Delft benoemd tot Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar. Deze leerstoelen zijn bedoeld om jonge wetenschappers vroegtijdig te bevorderen tot hoogleraar. Op vrijdag 6 oktober a.s. houdt ze haar intreerede in de aula.

03 oktober 2017

Alessandro Bozzon has won IBM 2017 Faculty Award

Alessandro Bozzon (Web Information Systems) has been awarded the IBM Faculty Award, in the section “Cognitive Computing and IoT” for his work on Enterprise Crowdsourcing developed in the context of the IBM-TU Delft CIC collaboration.

29 september 2017

Prijs voor Interfacultair Wiskunde Onderwijs tijdens opening Teaching Lab

Het team dat zich de afgelopen drie jaar heeft beziggehouden met het doorvoeren van innovaties in het wiskunde service onderwijs, is tijdens de opening van het TU Delft Teaching Lab op 27 september jl. in het zonnetje gezet door Vice-President for Education & Operations, Anka Mulder.

28 september 2017

Nieuwe bestuur Christiaan Huygens en Elektrotechnische Vereeniging

In september 2017 zijn de nieuwe besturen van studieverenigingen Christiaan Huygens en Electrotechnische Vereeniging aangesteld. Beide verenigingen zetten zich dit collegejaar in voor het onderwijs en de studenten van faculteit EWI.

26 september 2017

Blockchain. Bouwen aan systeem van digitaal vertrouwen voor Nederlandse samenleving E-magazine Dutch Blockchain Coalition belicht kansen en aandachtspunten

Patiëntgegevens die veilig van het ene naar het andere ziekenhuislab gaan. Huishoudens die zelf energie gaan verhandelen. Slimme contracten die ervoor zorgen dat containers in de Rotterdamse Haven efficiënt worden vervoerd via weg, water en spoor. Het E-magazine dat de Dutch Blockchain Coalition vandaag publiceert, laat zien hoe blockchaintoepassingen onze economie en maatschappij verder vooruit kunnen helpen. Tegelijkertijd maken de diverse artikelen en interviews duidelijk dat er op technisch, maatschappelijk en juridisch niveau nog veel moet gebeuren om van blockchain een betrouwbaar en toekomstbestendig uitwisselingssysteem te maken. In het E-magazine leest u over de ambitie van de coalitie, de actie-agenda waaraan zij momenteel uitvoering geeft en use cases waarmee de coalitiepartners bezig zijn. Deskundigen uit haar achterban komen aan het woord over het belang van adequate wet- en regelgeving en een goede communicatie over de impact van blockchain op ons dagelijks leven.

22 september 2017

TU Delft and SUTD start collaboration on cutting-edge research projects in cyber security.

Joint empirical research in state-of-the-art testbeds for innovative Cyber Security solutions.

17 september 2017

Studenten uit Delft en Amsterdam winnen fietswedstrijd in Amerika met nieuw Nederlands snelheidsrecord

Wielrenster Aniek Rooderkerken heeft zaterdag in de Nevadawoestijn met 121,5 km/u het Nederlands snelheidsrecord fietsen voor vrouwen verbroken en wint hiermee de World Human Powered Speed Challenge, een competitie met innovatieve fietsen en topsporters uit de hele wereld. Dit deed ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en VU Amsterdam.

06 september 2017

Homebase Blockchain Coalition geopend

Op 4 september is de nieuwe Homebase (kantoor) van de Blockchain Coalition in gebruik genomen.

01 september 2017

Studenten TU Delft zetten eerste stappen met nieuw exoskelet voor dwarslaesiepatiënt

Op donderdag 31 augustus heeft Project MARCH, een studententeam van de TU Delft, de eerste stappen gezet met hun nieuwe exoskelet; de MARCH II.

14 augustus 2017

Hightech ligfiets studenten Delft en Amsterdam na testrit op snelweg klaar voor recordpoging

Op zondagochtend 13 augustus fietsten Aniek Rooderkerken en voormalig profwielrenster Iris Slappendel met meer dan 80 km/u over de A270 bij Helmond. Dit deden ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam. In september hopen ze in de Nevadawoestijn het vrouwelijk wereldsnelheidsrecord fietsen te verbreken.

20 juli 2017

Kan dataonderzoek ‘spookjongeren’ weer op de radar brengen?

Het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities gaat onderzoeken of 'Big, Open and Linked Data’-technieken zogenoemde spookjongeren beter in beeld kunnen brengen. Dit zijn jongeren die geen baan of uitkering hebben, niet meer naar school gaan en niet in officiële registraties staan.

18 juli 2017

Nieuwe samenwerking tussen faculteit EWI en Beijing Institute of Technology

Op 18 juli jl. bezocht een delegatie van onze faculteit het Beijing Institute of Technology (BIT).

17 juli 2017

NWO Take-Off Grant voor organ-on-a-chip ontwikkeling

PhD kandidaten Cinzia Silvestri, William Quiros Solano en Nikolas Gaio (start-up Biond ) en Lina Sarro (ECTM) hebben met success een NWO Take-Off Grant (Phase 1) aangevraagd voor organ-on-a-chip ontwikkeling.

11 juli 2017

Best Paper Award

De paper “Clarity is a Worthwhile Quality: On the Role of Task Clarity in Microtask Crowdsourcing” heeft de Douglas Engelbart Best Paper Award op de 28ste ACM Conference over Hypertext and Social Media (Hypertext 2017) gewonnen in Praag, Tsjechië.

27 juni 2017

NWO Take-Off Grant

Studenten Ide Swager en Menno Gravemaker (start-up MoMo Medical) en Wouter Serdijn (Bio-Electronics) hebben met success een NWO Take-Off Grant (Phase 1)aangevraagd met hun projectvoorstel “Improving pressure ulcer prevention with smart mobility monitoring in healthcare institutions”.

27 juni 2017

Nieuw ruimtecamerasysteem met bijna 1000 pixels volwassen

Onderzoekers van onder meer SRON en de TU Delft hebben aangetoond dat het mogelijk is om met een speciaal type supergeleidende detector een supergevoelige ruimtecamera te maken voor ver-infrarood sterrenkunde.

27 juni 2017

Vijf EEMCS ultrasound papers op IEEE International Ultrasonics Symposium (IUS)

Op het aankomende IEEE International Ultrasonics Symposium (IUS) worden er vijf papers gepresenteerd geschreven door de Ultrasound ASICs groep van Michiel Pertijs.

13 juni 2017

Wiskunde helpt brandwondengenezing

Daniël Koppenol ontwikkelde samen met Fred Vermolen van de TU Delft diverse wiskundige modellen waarmee de genezing van (brand)wonden kan worden nagebootst. Dit kan helpen bij een betere genezing. Volgens Vermolen staat de samenwerking tussen de wiskunde en de biologie en geneeskunde nog in de kinderschoenen, maar liggen er ontzettend veel mogelijkheden. Koppenol promoveert op donderdag 15 juni op dit onderwerp aan de TU Delft.

13 juni 2017

EWI in concert

Vorige week vond tijdens IFOT het 'EWI in concert' plaats. Een uniek concert met optredens van studenten en medewerkers van onze faculteit. Op mooie wijze werd muziek met technologie gecombineerd. In het donker waren de special effects nog beter zichtbaar. Op YouTube staan een aantal video's van de optredens tijdens EWI in Concert.

13 juni 2017

Opening BiFacial PV Park

Vrijdag 9 juni jl. vond de opening plaats van het grootste PV systeem met zogenaamde bifacial modules, op het terrein van Tempress in Vaasen. De Photovoltaic Materials and Devices groep is betrokken bij dit project en Arthur Weeber heeft een presentatie namens TU Delft en ECN gegeven.

08 juni 2017

Vierde alzheimer-gen gevonden

Voor het eerst sinds bijna dertig jaar is er een gen vastgesteld dat betrokken is bij het ontstaan van een erfelijke vorm van de ziekte van Alzheimer.

07 juni 2017

Direct en snel je elektrische auto opladen met zonne-energie

Op dinsdag 6 en woensdag 7 juni is tijdens de TU Delft Research Exhibition op de GreenVillage een systeem gedemonstreerd waarmee elektrische auto’s direct worden opgeladen met stroom uit zonnepanelen.

31 mei 2017

Dutch researchers work on future generation high-efficiency solar cells in the NWO Joint Solar Program III

Dutch organization NWO has approved the third edition of the so-called Joint Solar Program III (JSPIII) aimed at the development of future generation high-efficiency solar cells.

30 mei 2017

Eight VIDI grants for TU Delft

NWO has awarded 8 experienced researchers from TU Delft with a VIDI grant worth 800,000 euros. The grant enables them to develop their own innovative line of research and set up their own research group.

24 mei 2017

28 EWI projecten op de TU Delft Research Exhibition 2017

De grootste wetenschapstentoonstelling van het land wordt op 6, 7 en 8 juni gehouden op de campus van de TU Delft. Doel van het event is om een select gezelschap onderzoekers in contact te brengen met mogelijke partners uit het bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen. Er staan deze editie maar liefst 28 projecten van EWI op het programma. Pavol Bauwer en zijn team geven op 6 en 7 juni om 12.30 uur een demo: Solar-powered bidirectional electric vehicle charging station.

19 mei 2017

“Zijn hoofd kan meedraaien en hij reageert op spraak. We hebben MIKA in 10 weken gebouwd”

19 mei 2017

“Juist die dataset maakt onze Hackathon uniek. Daarmee kunnen óók wiskundestudenten – of zelfs ontwerp- en econometriestudenten – wat maken.”

Daniel Vos van Studievereniging Christiaan Huygens is een van de organisatoren van de hackathon ‘HackDelft’ op 13 mei en roept EWI-docenten op om hun studenten hierop te attenderen. Aanmelden kan nog tot 20 april via www.hackdelft.com.

18 mei 2017

Demo Nederlands kleinste supercomputer bij kick-off TU Delft Institute for Computational Science and Engineering

De Little Green Machine II is een supercomputer met het rekenvermogen van 10.000 pc's, het formaat van vier pizzadozen en het elektriciteitsverbruik van slechts ongeveer 1% van dat van een vergelijkbare grote supercomputer. Tijdens de kick-off van het TU Delft Institute for Computational Science and Engineering (DCSE) op dinsdag 23 mei, geeft projectleider Simon Portegies Zwart (Universiteit Leiden) een demo van dit kleine rekenwonder.

18 mei 2017

Data Science Rondleiding tijdens TU Delft Research Exhibition

Delft Data Science wil je graag uitnodigen voor de Data Science Rondleiding over de grootste wetenschapstentoonstelling in Nederland: de TU Delft Research Exhbition op 6 Juni. Tijdens de tentoonstelling zal Delft Data Science je een rondleiding geven om al het dataonderzoek wat op de TU Delft plaatsvindt te laten zien.

17 mei 2017

Demo Nederlands kleinste supercomputer bij kick-off TU Delft Institute for Computational Science and Engineering

De Little Green Machine II is een supercomputer met het rekenvermogen van 10.000 pc's, het formaat van vier pizzadozen en het elektriciteitsverbruik van slechts ongeveer 1% van dat van een vergelijkbare grote supercomputer. Tijdens de kick-off van het TU Delft Institute for Computational Science and Engineering (DCSE) op dinsdag 23 mei, geeft projectleider Simon Portegies Zwart (Universiteit Leiden) een demo van dit kleine rekenwonder.

10 mei 2017

EWI organiseert internationale ‘summer school’ over zonne-energie

Na een succesvolle introductie van onderwijs over zonne-energie op de campus en online, organiseert de Technische Universiteit Delft dit jaar van 2-9 juli een internationale ‘Photovoltaic Systems Summer School’. Zonnecellen worden ook wel photovoltaics (PV) genoemd. Ze zijn gemaakt van halfgeleidermateriaal en gebruiken het photovoltaïsch effect om de energie uit zonlicht om te zetten in elektriciteit. Met de summer school richt de universiteit zich op mensen die van plan zijn een carrièrestap te maken naar een technisch beroep op het gebied van zonne-energie en/of al werkzaam zijn op dit gebied maar hun kennis willen uitdiepen. De school is dan ook bedoeld voor promovendi, postdocs, onderzoekers en technici. De summer school biedt zowel theoretische kennis als praktische training op het gebied van het ontwerpen, installeren, begrijpen en monitoren van PV-systemen.

10 mei 2017

EWI actief in twee Zwaartekracht-programma’s

NWO heeft de toekenningen binnen het Zwaartekrachtprogramma bekendgemaakt. Minister Bussemaker stelt in totaal 112,8 miljoen euro beschikbaar in het Zwaartekracht-programma, met als doel Nederlands onderzoek dat tot de wereldtop behoort te stimuleren. De TU Delft neemt deel aan drie programma’s, waarbij in totaal bijna 60 miljoen euro is gemoeid. De programma’s gaan over: de Synthetische Cel (TU penvoerder), Organs-on-a-Chip en Quantum Software. Bij de laatste twee onderzoeken is EWI betrokken.

09 mei 2017

TU Delft organiseert internationale ‘summer school’ over zonne-energie

Na een succesvolle introductie van onderwijs over zonne-energie op de campus en online, organiseert de Technische Universiteit Delft dit jaar van 2-9 juli een internationale ‘Photovoltaic Systems Summer School’.

08 mei 2017

TU Delft actief in drie Zwaartekracht-programma’s

NWO heeft de toekenningen binnen het Zwaartekrachtprogramma bekendgemaakt. Minister Bussemaker stelt in totaal 112,8 miljoen euro beschikbaar in het Zwaartekracht-programma, met als doel Nederlands onderzoek dat tot de wereldtop behoort te stimuleren. De TU Delft neemt deel aan drie programma’s, waarbij in totaal bijna 60 miljoen euro is gemoeid. De programma’s gaan over: de Synthetische Cel (TU penvoerder), Organs-on-a-Chip en Quantum Software.

03 mei 2017

Een creatieve oplossing die de efficiëntie van beschaduwde zonnepanelen verhoogt

Erwin de Haan, Renzo Plaisant van der Wal, Casper van Wezel en Roel Zwetsloot hebben de 3 E-Royal SMIT BSc prijs gewonnen. De prijs wordt uitgereikt aan het beste eindproject in het vakgebied Electrical Engineering. Het team is eerste geworden met hun bachelor afstudeerproject ‘Solar Cell Balancing’ onder supervisie van Chris Verhoeven.

26 april 2017

Koninklijke Onderscheidingen voor drie hoogleraren TU Delft

De Delftse hoogleraren Rob Fastenau, Jeroen van den Hoven en Sef Heijnen ontvangen dit jaar een Koninklijke Onderscheiding.

26 april 2017

Koninklijke Onderscheidingen voor drie hoogleraren TU Delft

De Delftse hoogleraren Rob Fastenau, Jeroen van den Hoven en Sef Heijnen ontvangen dit jaar een Koninklijke Onderscheiding.