TU Delft
EWI | Nodes
Zoeken
EWI | Nodes
facebook
twitter
instagram
youtube
linkedin
whatsapp
whatsapp
English
Sluit menu
Sluit menu
Zo begrijpen spraakherkenners straks beter wat je zegt.
Hoe zorg je ervoor dat een computer precies begrijpt wat iemand zegt, zelfs als diegene de taal niet perfect spreekt? Om dat mogelijk te maken doet Odette Scharenborg (faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica) onderzoek naar automatische spraakherkenning.
‘Snelle ontwikkeling van leds biedt allerlei medische mogelijkheden’
Met ultraviolet licht uit leds kun je het coronavirus bestrijden. Maar zo simpel als commerciële aanbieders het nu presenteren, ligt het niet, concludeert professor Guoqi Zhang. Over de noodzaak van een gedegen wetenschappelijke basis en over de potentie van leds in medische toepassingen.
Hoe houden we de cloud duurzaam in de lucht?
Net als de wegen waar ze aan liggen en de dijken waar ze achter liggen, zijn cloud datacentra een essentieel deel van onze nationale, en wereldwijde, infrastructuur. Georgios Andreadis studeerde aan de TU Delft af op de capaciteitsplanning van deze datacentra. Dankzij zijn onderzoek zullen ze in de toekomst goedkoper, efficiënter en duurzamer aan de steeds maar toenemende vraag naar rekenkracht kunnen voldoen.
Kijken over de schouder van Vermeer
Vermeers wereldberoemde Meisje met de Parel onderging in 2018 een totale bodyscan: met de modernste technieken werd het schilderij van onder tot boven in de kleinste details onderzocht. Het leverde een schat aan nieuwe inzichten op over schilderij en schilder. Vier Delftse faculteiten werkten mee aan het onderzoek.
Nieuwe sensorchips: goedkoop, slim en efficiënt
Met een chip hartcellen analyseren en een slimme pleister die alarm slaat als jouw hartslag te hoog is. Het zijn twee voorbeelden van onderzoek waar Frans Widdershoven aan werkt. Deze kersverse hoogleraar ontwikkelt nieuwe, slimme sensoren.
Op reis naar een zwart gat
Zwarte gaten zijn een van de meest opmerkelijke verschijnselen in het heelal. Maar hoe zien ze eruit? En hoe geef je zoiets weer? Onderzoeker Annemieke Verbraeck ontwikkelt een nieuwe simulatie, die is gebaseerd op de Hollywoodfilm Interstellar.
Puzzelen met een miljoen zonnepanelen in de stad
Een miljoen zonnepanelen op de Amsterdamse daken. Hoe krijg je dat voor elkaar? Onderzoeker Maarten Verkou zocht het uit.
Autoradar voor een verhoogde verkeersveiligheid
Als het aan Cicero Vaucher ligt, zullen auto’s veranderen in met elkaar communicerende robots die de omgeving waarnemen, interpreteren en daar veilig op reageren.
Zo veel meer dan 3D-visualisatie
Elmar Eisemann en Ruben Wiersma over hoe wiskunde en computer graphics onze beleving van kunst gaan verruimen.
Inzicht in ruis – van kwantumfluctuaties tot klimaatmodellen
Mark Veraar doet onderzoek aan wiskundige modellen om de verstorende invloed van ruis op allerlei processen te verminderen.
Slim data verzamelen uit oma's huiskamer
Via een hologram praten met familie of zelf de camerabeelden kiezen van een voetbalwedstrijd van jouw favoriete club. Computerwetenschapper Pablo Cesar onderzoekt hoe we dit soort toepassingen mogelijk kunnen maken.
Zo beveiligen we het elektriciteitsnet van de toekomst
Marjan Popov werkt aan manieren om het elektriciteitsnet in de toekomst robuuster te maken.
1
2
3
4
...
EWI | Nodes
Zoeken