Controlekamer van de toekomst

In onze ‘controlekamer van de toekomst’ vergroten we de cyberveiligheid en de veerkracht van het elektriciteitsnet

Alex Stefanov, universitair docent

Een veerkrachtig net

Digitalisering is een voorwaarde voor een modernisering van het elektriciteitsnet, maar tegelijkertijd stelt het deze vitale infrastructuur bloot aan cyberaanvallen. In onze ‘controlekamer van de toekomst’ vergroten we de cyberveiligheid en de veerkracht van het elektriciteitsnet. 

Actie en reactie

Deze ‘control room of the future’ maken we weerbaarder en richten we zo in dat het land niet zomaar plat kan komen te liggen. Deze softwareoplossingen worden getest in het ESP Lab. Naast de innovatieve technologieën ontwikkelen we reactiestrategieën en leiden we netbeheerders op. Zo bieden we een optimale bescherming tegen gevaar van buitenaf.

Want het gaat wel eens mis

Wie er nog aan twijfelde dat een elektriciteitsnet vanachter een laptop kan worden platgelegd, kreeg op 17 december 2016 in Kiev een demonstratie. Twintig procent van de capaciteit van het energiebedrijf Ukrenergo werd stilgelegd na een gerichte aanval op een verdeelstation ten noorden van de Oekraïense hoofdstad. Cyberbeveiligingsbedrijven schreven de aanval toe aan een stukje malware dat in staat was stroomonderbrekers te lokaliseren en af te schakelen, wat een stroomstoring veroorzaakte die meer dan een uur duurde. Met behulp van kunstmatige intelligentie willen wij een beveiligingssysteem ontwikkelen dat inbraken kan signaleren en voorkomen, bedreigingen kan beperken, en netbeheerders kan helpen bij het oplossen van incidenten.

Benieuwd hoe we samen kunnen innoveren?

Alex Stefanov

Onderzoeker bij de Intelligent Electrical Power Grids-groep van de TU Delft

Wetenschappelijk Directeur Control Room of the Future (CRoF) Technology Centre

Ontdek het zelf!

Dankzij deze 360° weergave kan je zelf op onderzoek uitgaan in de controlekamer van de toekomst.

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het cookies bevat. Wilt u deze content (en anderen) alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van cookies.