Photovoltaics

We zijn klaar om een slimme zonne-revolutie te ontketenen

Miro Zeman, hoogleraar Photovoltaic Materials and Devices

Van zonlicht naar elektriciteit

Zonne-energie speelt een doorslaggevende rol in de energietransitie. Zonnestroom kan in 2050 minstens een kwart van onze energiebehoefte afdekken. Dat brengt een groot aantal uitdagingen met zich mee. Daarom is het zo belangrijk om onderzoek te doen naar het zo efficiƫnt en smart mogelijk omzetten van zonlicht in elektriciteit.

Intelligente photovoltatronics

De onderzoekers van het ESP zijn klaar voor zonnerevolutie waarbij zonnecellen op de meest uiteenlopende oppervlakten worden geĆÆnstalleerd. Want om de klimaatdoelen te halen, zal elke vierkante meter moeten worden ingezet. In het ESP Lab wordt onderzocht hoe zonnecellen kunnen worden ingezet op onder andere ramen, bushokjes, gebouwen, de openbare weg of zelfs openbaar vervoer. De skyline van een stad brengt wel uitdagingen met zich mee. De verschillende hoogtes van de omgeving, bijvoorbeeld van gebouwen of bomen, zorgt doorheen het jaar en op elk moment van de dag voor verschillende schaduwvorming. Smart zonnecellen en zonnepanelen zijn een veelbelovende maar complexe oplossing voor deze dynamische schaduw.

Zonne-energie in het totaalplaatje

Zonne-energie staat zelden op zichzelf en de andere onderzoeksgebieden binnen het ESP Lab spelen een grote rol voor de toekomst van zonne-energie. Hoe verhoudt zonne-energie zich bijvoorbeeld tot het grid? En wat betekent het voor het elektriciteitsnet als we elke stedelijke vierkante meter kunnen volleggen met zonnepanelen? Hoe kunnen we elektrische voertuigen gebruiken als opslag voor zonne-energie? Op deze en zoveel andere vragen formuleren de onderzoekers in het ESP Lab de komende jaren een antwoord.

Benieuwd hoe we samen kunnen innoveren?

Olindo Isabella

Hoogleraar Photovoltaic Technologies & Applications and section leader Photovoltaic Materials and Devices