OVER ESP LAB

Dare to change energy!

Om onze planeet leefbaar te houden moeten we snel knopen doorhakken en tastbare stappen zetten naar een duurzaam energiesysteem. Een systeem dat groener en slimmer is en wat even veilig en robuust is als het elektriciteitsnet van vandaag. Een systeem waarop iedereen zijn zonnepaneel kan aansluiten en waarmee iedere auto zonder problemen stroom kan tanken. 

Maar om die toekomst werkelijkheid te maken is veel onderzoek en innovatie nodig. In het Electrical Sustainable Power Laboratory (in het kort ESP Lab) werken onderzoekers, bedrijven, beleidsmakers en business developers daarom samen aan de belangrijkste energievraagstukken van onze tijd. Het is dé plek waar ons elektriciteitsnet wordt klaargestoomd voor de toekomst. Dare to change energy!!

INFRASTRUCTUUR

Controlekamer van de toekomst

Het elektriciteitsnet is complexer dan ooit en wordt daarmee ook minder stabiel en minder betrouwbaar. Nu worden veel schakelingen in het netwerk nog handmatig gedaan in de controlekamer. Digitalisering van het netbeheer is een voorwaarde voor de modernisering van het elektriciteitsnet. In onze “controlekamer van de toekomst” wordt onderzocht hoe technologie het nieuwe elektriciteitsnet kan beschermen, monitoren en besturen.

INFRASTRUCTUUR

Digital twin for the win

De “digitale tweeling” is een computersimulatie van het complete Nederlandse elektriciteitsnet. In deze omgeving kunnen grote en kleine veranderingen in techniek en beleid gesimuleerd, onderzocht en getest worden, zonder dat er iets stuk kan gaan.

DE KRACHT VAN SAMENWERKING

De energietransitie is complex en vraagt tegelijkertijd om snelheid. Een integrale aanpak en samenwerking zijn daarom onmisbaar. Het ESP Lab werkt daarom actief samen met vooraanstaande spelers uit de duurzame energievoorziening, zowel binnen als buiten de Technische Universiteit Delft. TenneT is als officiële partner verbonden aan het ESP Lab.

Stories

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het cookies bevat. Wilt u deze content (en anderen) alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van cookies.