Wiskunde Actief

Ook in 2020 zal Wiskunde Actief weer plaatsvinden.

De topsnelheid van de zwaartekracht

In vier middagen zullen we laten zien hoe je de vorm van de glijbaan kunt bepalen via welke je zo snel mogelijk, slechts onder invloed van de zwaartekracht, naar een lager gelegen punt glijdt. Het modelleren (dat wil zeggen, beschrijven met wiskunde) hiervan is een wiskundige uitdaging en het is fascinerend om te zien hoe je de baan kunt uitrekenen met slechts één natuurkundige wet en een portie wiskunde. Met een deel van die wiskunde (functies, differentiëren en misschien ook integreren) heb je al eens kennis gemaakt. Een ander deel (differentiaalvergelijkingen) zul je hier voor het eerst zien.

De ideeën die bij het oplossen van dit (oude) probleem gebruikt worden vormen de basis voor de antwoorden op vele (actuele) technische vragen. Je kunt daarbij denken aan de vorm van een achtbaan, maar ook aan de baan die kunstmatige satellieten moeten beschrijven om op de juiste plaats in de ruimte te komen, of aan de weg die het licht van bijvoorbeeld een ster aflegt.

Voor wie

Voor iedereen uit 5 en 6 VWO met het profiel Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek. Gezien het niveau van de cursus is een 7 of hoger voor Wiskunde B een pré.
Er zijn slechts een bepaald aantal plekken beschikbaar, waardoor maximaal vijf scholieren per onderwijsinstelling zich aan kunnen melden. Scholieren met een 7 of hoger voor Wiskunde B krijgen voorrang.

Wanneer

Wiskunde Actief 2020 vindt plaats op de vrijdagmiddagen van 13, 20 en 27 maart en dinsdagmiddag 7 april. De middagen beginnen om 14:00 en eindigen om 17:00.

Waar

Technische Universiteit Delft
Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica
Mekelweg 4
2628 CD Delft

Kosten

Niets. Deze cursus is gratis, alleen je reiskosten moet je zelf betalen. Koffie en thee wordt aangeboden door de universiteit.

Aanmelden

Aanmelden kan tot en met 11 Maart 2020 via visit.tudelft.nl. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je terecht bij:

Anne Aarts
015 – 2789252
voorlichting-ewi@tudelft.nl

Blogs

Lees hier het BLOG van Ines,
eerstejaars Technische Wiskunde

Lees hier het BLOG van Fleur,
eerstejaars van de dubbele bachelor Technische Wiskunde / Technische Natuurkunde

/* */