Wiskunde Actief

Op vrijdagmiddag 15, 22 en 29 maart en 6 april 2019 organiseert de opleiding Technische Wiskunde van de TU Delft weer de masterclasses Wiskunde Actief. Het onderwerp tijdens de aankomende serie van 2019 is cryptografie.

Cryptografie

Geheimschriften, geheimtaal: het spreekt tot de verbeelding. Als kind vond je het waarschijnlijk spannend om een geheimschrift te ontrafelen en in het verleden werd het serieus gebruikt om geheime boodschappen over te brengen, bijvoorbeeld in oorlogstijd. Ook in de tweede wereldoorlog was geheimtaal belangrijk en is het ontrafelen ervan een doorbraak geweest voor de overwinning door de geallieerden. 

De kunst van het geheimschrijven en het ontrafelen ervan staat bekend als cryptologie en is in het heden nog belangrijker geworden  dan vroeger. Denk  hierbij  aan het overschrijven van geld, het gebruik van de OV-kaart en whatsappen. 

Tijdens wiskunde actief van dit jaar willen we jullie in vier middagen kennis laten maken met een aantal klassieke cryptosystemen en een modern systeem. We zullen laten zien wat de sterke en zwakke kanten zijn en waarom het moderne systeem tot op heden vrijwel onkraakbaar is. Wij vinden het fascinerend en we hopen jullie ook!

Voor wie

Voor iedereen uit 5 en 6 VWO met het profiel Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek. Gezien het niveau van de cursus is een 7 of hoger voor Wiskunde B een pré.
Er zijn slechts een bepaald aantal plekken beschikbaar, waardoor maximaal vijf scholieren per onderwijsinstelling zich aan kunnen melden. Scholieren met een 7 of hoger voor Wiskunde B krijgen voorrang.

Wanneer

Op vrijdagmiddag 15, 22 en 29 maart en 5 april 2019. De middagen starten rond 13.30 uur en eindigen om 16.30 uur.

Waar

Technische Universiteit Delft
Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica
Mekelweg 4
2628 CD Delft

Kosten

Niets. Deze cursus is gratis, alleen je reiskosten moet je zelf betalen. Koffie en thee wordt aangeboden door de universiteit.

Aanmelden

Aanmelden kan tot en met 8 Maart 2019. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je terecht bij:

Anne Aarts
015 – 2789252
voorlichting-ewi@tudelft.nl

Blogs

Lees hier het BLOG van Ines,
eerstejaars Technische Wiskunde

Lees hier het BLOG van Fleur,
eerstejaars van de dubbele bachelor Technische Wiskunde / Technische Natuurkunde