Daan Koopman

"Uiteindelijk ga je de wiskunde een stuk beter begrijpen, beter toepassen en verbanden zien."

Keuze

Mijn bachelor Civiele Techniek bleek voor mij niet de intellectuele uitdaging die ik zocht, daarom ben ik het schakelprogramma Applied Mathematics gaan volgen. Ik dacht te weten wat wiskunde inhield, want dit ging mij binnen de Civiele Techniek zeer gemakkelijk af.

Schakelminor

Al snel kwam ik erachter dat dit niet het geval was. Wiskunde in het schakelprogramma gaat veel dieper op de theorie in, je leert de taal van de wiskunde. De vakken zijn veel abstracter dan bij Civiele Techniek, vaak is er geen directe toepassing. Het heeft een aantal weken nodig, voordat je erin komt. Het begin is dan ook pittig. Het niveau en het tempo waarmee de stof wordt behandeld ligt hoog, hard werken is het schakelprogramma dus zeker.

Vakken

In de zes maanden rond je vijf vakken van elk 6 ECTS af. In een van de vakken leer je structuren uit de wiskunde, omgaan met definities, stellingen en bewijzen. Dit is erg belangrijk voor de Master Applied Mathematics, want hier komen essentiële structuren, zoals functies en continuïteit en convergentie van getallenrijen en functierijen aan bod.

De andere vakken leren je de theorie achter de kansrekening, partiële differentiaalvergelijkingen, complexwaardige functies en over theorie van systemen. De moeilijkheid van de vakken zit hem in het doorgronden van de theorie, dit in tegenstelling tot grote hoeveelheden stof uit het hoofd leren, wat ik tijdens mijn bachelor gewend was. Dat sprak mij erg aan.

Wiskunde beter begrijpen

Verwacht niet dat het schakelprogramma meteen spectaculair zal zijn. Het is hard werken en het duurt een tijd voordat je resultaat ziet. Maar uiteindelijk ga je de wiskunde een stuk beter begrijpen, beter kunnen toepassen en verbanden zien tussen verschillende vakgebieden binnen de wiskunde.

Het is in grote verscheidenheid van industrieën toe te passen en dat maakt het een hele waardevolle studie.

Master Applied Mathematics

Ik ben in februari ingestroomd in de master Applied Mathematics. Het schakelprogramma is een goed fundament voor de master, maar het is zeker aan te raden naast het schakelprogramma extra voorkennis op te doen door bachelorvakken in het masterprogramma op te nemen. Dit heb ik gedaan, zodat ik in september met voldoende voorkennis aan de common core vakken kan beginnen.

Daan Koopman
Masterstudent Applied Mathematics