Mirjam Flierman

"Een betere wiskundebasis is zeker nuttig voor mijn carrière!"

Keuze

Voor de keuze van een minor was ik op zoek naar een interessante uitdagende minor, waar ik ook later wat aan zou hebben. De wiskunde bij mijn huidige studie Civiele Techniek is meer rekenen, dan echte wiskunde. Daarnaast vond ik wiskunde altijd al een interessant vak en leek me dit een goede keuze voor de minor. Het leek me ook een nuttige verbreding en verdieping voor de richting watermanagement van mijn studie Civiele Techniek.

Vakken

Tijdens de minor Applied Mathematics krijg je alle aspecten van de toegepaste wiskunde te zien; een basis vak, een hoger analyse vak, partiële differentiaalvergelijking (PDV) en voortgezette kansrekening. Dit laatste vak was vrij abstract en bij de meeste vakken werd er veel om bewijzen gevraagd, waar ik tot dan toe vrij weinig ervaring mee had. Het leuke vond ik dat je bij de vakken niet simpelweg een methode toepaste, maar de bewijzen en vragen echt puzzeltjes waren waar je soms lang over na moest denken. Dit was soms ook wel frustrerend, als je het niet ziet. Verder had ik nog een keuzevak: Systeemtheorie. Ik heb dit vak gekozen als aansluiting tussen de wiskunde en de meer toegepaste vakgebieden.

Uitdaging

Ik vond het leuk dat de minor uitdagend was en ook heel anders was dan Civiele Techniek. Je leert een heel andere manier van denken. Ook vond ik het leuk dat dingen, die ik al gezien had bij Civiele Techniek nu verder uitgelicht werden. Ik vond het ook interessant om te zien dat wiskunde niet simpelweg een 'hulp wetenschap' is, zoals PDV-docent Van Horssen zei: “Soms helpt de wiskunde de natuurkunde en soms helpt de natuurkunde de wiskunde.”

Nuttig voor mijn carrière

Delen van de vakken die ik heb gedaan, zie ik duidelijk terug komen in de civiele techniek. Ook denk ik dat de manier van logisch nadenken en een betere wiskundebasis is zeker zeer nuttig voor de rest van mijn studie en carrière.

Mirjam Flierman
Studente Civiele Techniek