Activeer hoog contrast
Ga naar hoofdcontent
Home van TU Delft
Home
Research
NeuroTech
Cardiotech
OncoTech
Integrated Technologies
News
Dekkerbeurs voor MRI-onderzoek Sebastian Weingärtner
Zwaartekracht-subsidie toegekend aan onderzoek naar herseninteracties
Fitrim: Wheelchair power to the people
Self-experimentation for long-lasting physical activity promotion in cardiac rehabilitation
Healthy Start Conference - Improving the future for new generations
Rising Stars & Stories
Rising Stars
Stories of Science
Agenda
Collaborators
Education
Zoeken
Home
Research
Menu openen
NeuroTech
Cardiotech
OncoTech
Integrated Technologies
News
Menu sluiten
Dekkerbeurs voor MRI-onderzoek Sebastian Weingärtner
Zwaartekracht-subsidie toegekend aan onderzoek naar herseninteracties
Fitrim: Wheelchair power to the people
Self-experimentation for long-lasting physical activity promotion in cardiac rehabilitation
Healthy Start Conference - Improving the future for new generations
Rising Stars & Stories
Menu openen
Rising Stars
Stories of Science
Agenda
Collaborators
Education
Menu openen
linkedin
English
Sluit menu
Zoeken
Sluit zoek
TU Delft | Delft Health Initiative
News
News
Effectiviteit van 2G en 3G is afgenomen
Onderzoekers van de TU Delft, UMC Utrecht en Populytics onderzochten in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in hoeverre verschillende varianten van het coronatoegangsbewijs (CTB) kunnen bijdragen aan het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus in de samenleving. 3G en 2G zijn op dit moment een stuk minder effectief in het tegengaan van de verspreiding van het virus dan twee maanden geleden. Een 1G beleid (alleen recent negatief geteste mensen krijgen toegang) is een stuk effectiever. Maar ook met 1G kan het reproductiegetal op dit moment niet onder de 1,0 worden gebracht.
Supersnelle techniek meet heem-enzymreactie terwijl het gebeurt
Onderzoekers van de TU Delft hebben een onverwacht nieuw enzymintermediair aan het werk gevonden in enzymen die heem bevatten, een cofactor die van vitaal belang is voor veel processen in ons lichaam zoals het afbreken van gifstoffen in de lever. De onderzoekers maakten gebruik van nieuwe, snelle technieken, die minder invasief zijn dan bestaande methoden. De resultaten, gepubliceerd in ACS Catalysis, vergroten ons inzicht in heemeiwitten en enzymen en hoe ze kunnen worden ontwikkeld.
Out of the Blue #24: Clashing Disciplines in Healthcare - Richard Goossens
A design researcher and a doctor sit together for a coffee in a hospital café. They discuss and draw on a napkin what a joined education programme for designers and medical students could look like. What if doctors understood design for healthcare, and designers the healthcare world?
Out of the Blue #23: A Designer walks into a Hospital - Maaike Kleinsmann
How can design research improve our health, and is it better to design for prevention or for the cure? We kick off our triptych on Design & Health with Delft Design Professor Maaike Kleinsmann. Ianus and co-host Marc talk with her about working with healthcare professionals as a design researcher, what all this new remote-sensing health-tech for consumers means for personal health challenges and the issue of health data and privacy. And dealing with Strava-men in tight lycra suits.
Nieuwe methode voorspelt medicijnrespons van kankerpatiënten
Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft en het Nederlands Kanker Instituut (NKI) hebben een algoritme ontwikkeld om de respons van patiënten op medicijnen tegen kanker te voorspellen. Hierdoor kan sneller worden vastgesteld of bepaalde medicijnen een positief effect kunnen hebben op een specifieke patiënt, zelfs voor gecompliceerde medicijnen zoals chemotherapieën waarbij de respons doorgaans moeilijk te voorspellen is. Deze methode heet TRANSACT en maakt gebruik van de schat aan gegevens die eerder verzameld door onderzoek met cellijnen.
Fitrim: Wheelchair power to the people
Just imagine that you just drove your wheelchair for half an hour over bumpy roads and some grassy spots, only to have your fitbit or smartphone activity tracker inform you that you took only 50 steps, burned virtually no calories and that you shouldn’t be such a couch potato. ‘There has to be a better way,’ Marit van Dijk thought. A seed grant from Delft Health Initiative and the TU Delft Sports Engineering Institute makes the difference.
Self-experimentation for long-lasting physical activity promotion in cardiac rehabilitation
A heart-attack may very well be the ultimate wake-up call when it comes to changing your lifestyle and behaviour. Even so, four years on most cardiac patients have relapsed to a very low fitness and physical activity level. Explorative self-experimentation, developed by Jos Kraal and colleagues, makes changing physical activity behaviour for cardiac patients more personal.
Nierstenen beter begrijpen door 'nier op een chip'
Onderzoekers van de TU Delft ontwikkelden een methode om de vorming van nierstenen op microscopische schaal te volgen, in een zogeheten ‘nier op een chip’. Door de pH en de concentratie van specifieke mineralen licht aan te passen, kon de vorming van de nierstenen worden vertraagd of zelfs volledig worden voorkomen. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Biomicrofluidics.
Healthy Start: Increasing opportunities for young people
Portrait series of new Medical Delta professors - Jaap Harlaar: "This form of collaboration is in my blood"
Healthy Start Conference - Improving the future for new generations
Een enkel eiwit scannen met de precisie van één aminozuur
Met behulp van nanopore DNA sequencing technologie zijn onderzoekers van de TU Delft en de University of Illinois erin geslaagd één enkel eiwit te scannen: door een gelineariseerd eiwit langzaam door een minuscuul nanogaatje te trekken, één aminozuur tegelijk, konden de onderzoekers elektrische stroompjes aflezen die betrekking hebben op de informatieinhoud van het eiwit. De onderzoekers publiceerden hun proof-of-concept vandaag in het vakblad Science. Deze nieuwe, single-molecule peptide scanner betekent een doorbraak in de identificatie van eiwitten, en opent de weg naar single-molecule eiwit sequencing en het in kaart brengen van de eiwitten in een enkele cel.
Mechanisme achter het ontstaan van virusvarianten ontrafeld
Een internationaal consortium, onder leiding van de TU Delft en de University of North Carolina, is er voor het eerst in geslaagd de moleculaire oorsprong van recombinatie in virussen te bekijken en doorgronden. Door haperingen tijdens het replicatieproces van virussen vindt recombinatie plaats: de uitwisseling van stukjes RNA.
Design voor dovencultuur en gezondheid
Patiënten die hun medicijnen niet op de voorgeschreven manier innemen is een wijdverbreid probleem. Maar een combinatie van sociale barrières, discriminatie en moeite met geschreven taal betekent dat de dovengemeenschap het nog moeilijker heeft. Deze medicatie-ontrouw kan gevaarlijk zijn voor patiënten, ziekte verlengen en de gezondheidszorg onder druk zetten. Ph.D. onderzoeker Prangnat Chininthorn wilde manieren vinden om dit te verbeteren en dove mensen te helpen hun eigen gezondheid beter te beheren.
De motorische cortex van de hersenen gedetailleerd in kaart gebracht
In een grootschalig onderzoek, gefinancierd door de Amerikaanse overheid, is een internationaal consortium van onderzoekers erin geslaagd de verschillende typen hersencellen in de motorcortex in kaart te brengen. Wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Technische Universiteit Delft (TU Delft) hebben specifieke expertise ingebracht om de gegevens te visualiseren.
Onderzoekers ontrafelen het moleculaire replicatieproces van covid-19
Is er een manier om SARS-CoV-2 te stoppen? Een internationaal consortium, geleid door biofysicus David Dulin van de VU Amsterdam en in samenwerking met Martin Depken van de TU Delft, heeft onderzocht hoe het replicatieproces van het genetisch materiaal van dit virus op moleculair niveau beïnvloed kan worden.
Inzicht in mens-robotinteractie essentieel voor ontwerp van revalidatiesystemen
Robotapparaten voor lichaamsgewichtondersteuning kunnen een sleutelrol vervullen bij hulp aan mensen met neurologische aandoeningen die beter willen leren lopen. Het team dat in 2018 de RYSEN heeft ontwikkeld, een geavanceerd apparaat voor lichaamsgewichtondersteuning, heeft inmiddels meer fundamenteel inzicht in dit concept gekregen, maar stelt ook vast dat er nog het een en ander moet worden verbeterd.
New 4TU.Health centre puts medical & health technology on the map
Symposium kicks off 22 Health & Technology projects
Technische universiteiten jagen transitieversnelling aan in Techrede
Sterker is niet altijd beter
In plaats van één sleutel en één sterk slot, gebruikt de biologie vaak tientallen of honderden zwakkere schakels om onderdelen aan elkaar te binden, zoals celmembranen. Dat maakt selectiviteit mogelijk en ook omkeerbaarheid: de binding kan ook weer ongedaan worden gemaakt. Onderzoekster Christine Linne en collega's van de Universiteit Leiden, de TU Delft en het Imperial College London signaleerden dit fenomeen voor het eerst met behulp van bolletjes of colloïden, en publiceerden 1 september in het tijdschrift PNAS.
Catch me if you can: een revolutionaire methode om een enkel eiwit te bestuderen
Onderzoekers van de technische universiteiten van Delft en München hebben een nieuw type moleculaire val ontwikkeld dat een afzonderlijk eiwit urenlang op zijn plaats kan houden voor gedetailleerd onderzoek – een miljoen keer langer dan voorheen mogelijk was.
Nieuw CRISPR-Cas systeem knipt virus RNA
Onderzoekers uit de groep van Stan Brouns (Technische Universiteit Delft) hebben een nieuw CRISPR-Cas systeem ontdekt dat RNA knipt. De studie wordt gepubliceerd op 26 augustus in Science en zal naar verwachting veel mogelijkheden gaan bieden voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen in het genetisch onderzoek en biotechnologie.
De Spaceman heeft een taak voor je
Een kankerdiagnose is voor iedereen een vreselijke en schokkende gebeurtenis. Voor ouders van jonge kinderen is het bijna ondenkbaar. Toch is het elk jaar voor zo'n 35.000 gezinnen in Europa een realiteit. Delft Design onderzoeker Patrizia D'Olivo wilde hen helpen met haar promotieonderzoek.
Persoonlijk worden met dementiezorg
Zorgen voor mensen met dementie is geen eenheidsworst. Dat komt omdat mensen verschillende persoonlijkheden, levenservaringen en voorkeuren hebben. Met deze zaken in het achterhoofd onderzocht Gubing Wang voor haar doctoraalonderzoek hoe ontwerpers en zorgverleners kunnen worden geholpen bij het ontwerpen van gepersonaliseerde dementiezorg.
Pagina
1
Pagina
2
Je bent op pagina
3
Pagina
4
Pagina
5
Pagina
6
...
Home van TU Delft
Activeer hoog contrast
Home
Research
NeuroTech
Cardiotech
OncoTech
Integrated Technologies
News
Dekkerbeurs voor MRI-onderzoek Sebastian Weingärtner
Zwaartekracht-subsidie toegekend aan onderzoek naar herseninteracties
Fitrim: Wheelchair power to the people
Self-experimentation for long-lasting physical activity promotion in cardiac rehabilitation
Healthy Start Conference - Improving the future for new generations
Rising Stars & Stories
Rising Stars
Stories of Science
Agenda
Collaborators
Education
Zoeken