ICT Security

Een betrouwbare informatievoorziening is essentieel voor TU Delft. Om de betrouwbaarheid te waarborgen heeft de TU Delft regels en afspraken opgesteld voor het gebruik van de ICT voorzieningen. Deze regels gelden voor iedereen en maken het mogelijk informatie te gebruiken en met elkaar te delen. Zowel binnen als buiten deze organisatie. De regels zijn gebaseerd op wederzijds vertrouwen en vragen de medewerking van alle betrokkenen. Samen zijn we verantwoordelijk om de informatievoorziening van TU Delft veilig te maken en veilig te houden. Op de volgende pagina’s vind je meer informatie over het informatiebeveiligingsbeleid van de TU Delft.

Data aware?

In Nederland zijn we steeds vaker en langer online. Op het werk, op school, thuis of onderweg. Met onze telefoon, tablet of computer. Gelukkig zijn we ons steeds meer bewust dat dit risico’s met zich meebrengt. Zo kunnen we met één muisklik onbedoeld onze eigen computer of zelfs een heel netwerk besmetten. Of creditcardgegevens uit handen geven aan criminelen. Alert zijn op de risico’s is dus belangrijk. Bekijk Veilig digitaal werken om te zien wat jij zelf kunt doen om data aware te zijn.

Team Servicepunt Avondploeg IO winnaar Cybersecurity Escaperoom!

Als afsluiting van Oktober Cybersecurity maand konden medewerkers van de TU Delft deelnemen aan de Cybersecurity Escaperoom. In totaal probeerden 43 teams de puzzels op te lossen. Team Servicepunt Avondploeg IO zette de snelste tijd neer van 6 minuten en 46 seconden! Anouk nam namens het team hiervoor een mooie prijs in ontvangst van lead security officer Marthe Uitterhoeve en Risk and Awareness adviseur Frank van Wezep! Runners up waren T&P for the win met een tijd van 8:23 en Systems Linux + TDB met een tijd van 9:38.

Wil jij ook eens weten hoe Data Aware je bent? Wie weet komt de escape room nog eens terug op de campus. Houd daarom deze site in de gaten! En als je daar toch bent: Lees ook eens hoe je veilig kunt werken, hoe je phishing kunt herkennen en wat nou een goed wachtwoord is.

TU Delft neemt e-mail filter in gebruik

Controleer je altijd een link in een e-mail? Weet je waar je op moet letten om te zien of een link betrouwbaar is? Dan is het goed om te weten dat sommige van deze links er binnenkort anders gaan uitzien. Dit komt doordat alle e-mail van externe partijen die naar medewerkers (@tudelft.nl) wordt gestuurd door een filter gaat. Hiermee worden we zoveel mogelijk beschermd voor phishing, malware, virussen, frauduleuze e-mail, spoofing-aanvallen, enzovoorts.

Hoe werkt het?

Alle URL’s gaan door een filter. Wanneer je met je muis over een link heen gaat zie je voortaan "urldefense.proofpoint.com/..." in plaats van de oorspronkelijke URL. De link werkt nog en verwijst gewoon door naar de oorspronkelijke locatie. Echter het filter heeft dan al gecontroleerd of de link veilig is. Wanneer het filter een URL als verdacht markeert, krijg je een informatiepagina te zien. Je @tudelft.nl geadresseerde e-mail wordt zo beschermd op alle locaties, op en buiten de campus, en op alle apparaten (pc, mac en mobiele apparatuur) die je gebruikt.
Wil je een link kopiëren om op een andere locatie weer te plakken, klik dan de link aan. In de browser is de oorspronkelijke link gewoon zichtbaar. Deze kun je dan gebruiken.

Waarom hebben we dit filter nodig?

Phishing en andere cybersecurity aanvallen zijn een steeds groter wordend veiligheidsprobleem, ook voor de TU Delft. Het filter beschermt ons tegen virussen, blokkeert spam en controleert links en bijlagen. Het proces is volledig geautomatiseerd en het systeem monitort of leest geen privé e-mailberichten. Je privacy is dus gegarandeerd.

ICT security incident melden

Meld ICT security incidenten zo snel mogelijk bij:
Site Security Team
015 - 2783226 / abuse@tudelft.nl

Opgesloten in een gebouw?

Neem dan contact op met de Meldkamer TU Delft
015 - 278 8888