Masterclass 29 september 2020

Wat als IenW zou sturen op geluk?

In Nederland groeien de verschillen tussen de (redelijk gelukkige) bovenlaag en mensen die het minder goed hebben getroffen. Over het eigen geluksgevoel geeft de bovenlaag zichzelf een acht, de onderlaag een zes. De groepen daartussen ontlopen elkaar heel weinig in hun geluksgevoel, maar de kloof tussen de zes en de acht is groot. Hoe kan dat anders? En hoe kan IenW bijdragen aan meer geluk voor meer mensen?

Twee experts die hiernaar onderzoek hebben gedaan leiden en wijden ons in.

Jeroen Boelhouwer is politicoloog en is programmaleider Gezondheid en welzijn bij het Sociaal en Cultuur Planbureau (SCP). Zijn onderzoek richt zich vooral op sociale indicatoren, geluk, index-constructie en de leefsituatie van de Nederlandse bevolking. Daarover publiceert hij onder andere in De Sociale Staat van Nederland, waarvan hij ook een van de eindredacteuren is. Boelhouwer promoveerde in 2010 aan de Universiteit Utrecht op de SCP leefsituatie-index. In zijn proefschrift beschrijft hij de ontstaansgeschiedenis van de index, de keuzes die daarbij zijn gemaakt en de trends die zich sinds 1974 hebben voorgedaan. Eén van de conclusies is dat de leefsituatie-index een prima instrument is om welzijn en welvaart in één getal te combineren en door de tijd te volgen.
Tijdens de masterclass zal Boelhouwer vooral ingaan op feiten, cijfers en verklaringen achter het geluksgevoel van mensen in Nederland en de ongelijkheid hierin.

Akshaya de Groot heeft een achtergrond in de politicologie en de sociologie en is oprichter van het Jeremy Bentham instituut voor Beleid & Geluk. Hij verzorgt onder meer de opleiding ‘Beter Beleid door te Sturen op Geluk’. De Groot begon zijn loopbaan als wetenschapsjournalist, communicatiedeskundige (onder andere bij grote overheidsprojecten) en onderwijsontwerper. Via een sabbatical aan de universiteit ontwikkelde hij zich tot geluksdeskundige. Inmiddels is hij pionier in het vertalen van geluksonderzoek naar beleid. Zo was hij de initiatiefnemer en ontwerper van de opleiding ‘Sturen op Geluk in het publieke domein’ aan de Erasmus Universiteit, de eerste op dat gebied in Europa. Hij werkte daarbij samen met onder meer de bekende geluksprofessor Ruut Veenhoven. Mede door De Groots toedoen is geluk opgenomen in de Burgerpeiling van de VNG, naar het voorbeeld van Groot-Brittannië waar dit door het Office of National Statistics wordt gemeten. De Groot schreef verder onder meer het boek ‘Geluk voor Kamerleden’.
Tijdens de masterclass zal De Groot laten zien hoe sturen op geluk focus geeft aan sturen op brede welvaart en ingaan op de vraag hoe IenW meer op geluk zou kunnen sturen.

Vanuit IenW geeft Karen de Ruijter (DGMO) een eerste reactie op de presentaties van de sprekers.

Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft.

Door: Jeroen Boelhouwer (SCP) en Akshaya de Groot (Jeremy Bentham instituut voor Beleid & Geluk)
Datum: dinsdag 29 september
Tijdstip: van 15.00 tot 17.00 uur
Locatie: LET OP: ONLINE

AANMELDEN

/* */