Masterclass 5 juli 2021

Hoe houden we het democratisch in transities?

De grote transities waar Nederland voor staat, zijn al niet eenvoudig te realiseren. Daar komt bij dat niet alle burgers meteen staan te juichen. Niet iedereen voelt zich betrokken of serieus genomen. Sommige burgers zien vooral verlies en gaan met de hakken in het zand. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de grote duurzaamheidstransities toch zo democratisch mogelijk verlopen? En hoe kun je bijvoorbeeld (waarden)conflicten inzetten om een stap verder te komen met elkaar? Welke lessen kan IenW trekken uit experimenten en theorievorming op dit terrein?

Twee experts leiden en wijden ons in. Aansluitend is er tijd voor vragen en discussie.

Tamara Metze is universitair hoofddocent bij de leerstoelgroep Bestuur en Beleid van Wageningen University & Research. Opgeleid in de politicologie en wetenschaps- en Technologiestudies, promoveerde zij aan de Universiteit van Amsterdam in de bestuurskunde. Haar centrale  onderzoeksinteresse is de (on)mogelijkheid van democratische innovaties. Ze richt hierbij vooral op ‘grenswerk’  tussen verschillende disciplines en sectoren (zoals tussen wetenschap en beleid), framing, omgaan met feiten en onzekerheden, scenario-ontwikkeling, communities of practice rond energiecontroverses, milieubeleid, voedselbeleid en stadsplanning. Ze is redacteur van verschillende relevante nationale en internationale tijdschriften en wetenschappelijke communities.
Metze publiceerde verschillende essays over democratische processen, waaronder het dit voorjaar uitgebrachte ‘Paradoxaal sturen: conflict en democratie in duurzame stedelijke regio’s’ in opdracht van het VerDuS SURF-programma waarin IenW ook participeert.
Tijdens de masterclass zal Metze vooral ingaan op de rol van experimenten in innovatieve processen, de kracht van ‘grenswerk’ en het belang van conflicten.

Udo Pesch is universitair hoofddocent Ethiek van technologie en hoofd van de sectie Ethiek en filosofie van technologie aan de Technische Universiteit Delft. Pesch studeerde Filosofie van techniek, wetenschap en samenleving aan de Universiteit Twente en promoveerde in 2005 aan de Universiteit Leiden. Pesch heeft een sterke multidisciplinaire achtergrond in filosofie, beleidswetenschap, politieke theorie en innovatiestudies. Zijn belangrijkste focus ligt op de democratisering van infrastructuren, met name in de context van de energietransitie. Andere onderwerpen zijn onder meer maatschappelijk verantwoorde innovatie, participatieve besluitvorming, milieubeleid en ethiek. Recent publiceerde hij artikelen over energierechtvaardigheid, duurzame innovatie en morele emoties..
Tijdens de masterclass zal Pesch vooral ingaan op het betrekken van burgers, de rechtvaardigheid van besluiten rondom energieprojecten en het borgen van publieke waarden bij innovatieve processen.

Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft.

Door: Tamara Metze (WUR) en Udo Pesch (TUD)
Datum: 5 juli 2021
Tijdstip: van 15.00 tot 16.30 uur 
Locatie: online, u ontvangt een WebEx-link van ons
Aanmelden